logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Poszukuję kondnsatorów bipolarnych 0.22uF50V//220uF6.3V

nir1 24 Lis 2013 09:20 2802 20
REKLAMA
  • #1 12985969
    nir1
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam,
    Proszę o kontakt i ewentualnie wskazanie miejsc/sklepów gdzie mógłbym kupić poniższe kondensatory bipolarne do wzmacniacza audio.
    Konkretnie potrzebuję kupić kondensatory bipolarne:
    0.22uF50V/ 85*C - 4 sztuki oraz 220uF6.3V/ 85*C - 1 sztuka.
    Jakby również ktoś posiadał do zbycia nieużywane i nie wieloletnie "leżaki" lepszej marki to również proszę o kontakt najlepiej e-mailowy.
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc - szukam ich już od dawna po wszystkich możliwych stronach i nic nie mogę znaleźć.
    Pozdrawiam wszystkich- nir1
  • REKLAMA
  • #2 12986039
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Części dla audiomaniaków również kondensatory; Link
  • #3 12986115
    nir1
    Poziom 13  
    Nie mają tam bipolarnych takich jakich szukam.
    Uprzejmie proszę nie dodawać linków i nazw sklepów gdzie nie mają wspomnianych w temacie kondensatorów bipolarnych. Nie chodzi mi tutaj o wymienianie sklepów itp. gdzie mają kondensatory bipolarne a znalezienie konkretnych a poszukiwanych przeze mnie wartości kondensatorów bipolarnych to jest:
    0.22uF50V/ 85*C - 4 sztuki oraz 220uF6.3V/ 85*C - 1 sztuka.
  • #4 12991001
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Zastanawiam się czym uwarunkowane jest stosowanie kondensatorów elektrolitycznych bipolarnych, poza występowaniem przebiegu zmiennego, w tym konkretnym wzmacniaczu? Montaż, ilość miejsca czy data powstania projektu? Kondensator 0.22uF50V/ 85*C możesz zastąpić dowolnym dostępnym w handlu kondensatorem 220nF/100V ( np. mikowym ) i jest trwalszy; 220µF/6.3V/ 85*C to są dwa kondensatory elektrolityczne połączone w szereg ze wspólną katodą w jednej obudowie, czyli łączysz dwa kondensatory w szereg plusami 470µF/6,3-16V i lepiej na 105*C i masz 235µF/6,3-16V. Ale zrobisz jak zechcesz.
  • #5 12993955
    nir1
    Poziom 13  
    jur1- dziękuję za Twoja opinie i wypowiedź jest to jakieś rozwiązanie o którym piszesz, ale ja potrzebuje w oryginalnych wartościach tak jak w temacie. Jest to uwarunkowane właśnie przez ich zastosowanie w przebiegu zmiennym sterowania starego wzmacniacza audio oraz brakiem miejsca ( nie chce nic przerabiać ) a dodatkowo wymuszone ze względu na niewłaściwe działanie wymienionych kondensatorów bipolarnych- każdy wie co się z nimi dzieje po 30 i więcej latach. Fakt znalazłem 0.22uF50V a mają w MICROS-e, ale sprzedają tylko w ilościach produkcyjnych to jest na tysiące, gdzie ja potrzebuje 4 sztuki. Nie mam niestety argumentów w postaci zbędnych $$$ aby mi sprzedali kilka sztuk. Co do 220uF6.3V to w Chinach, Korei, Wietnamie i Hongkongu aż się roi od Nippon chemicon itp., ale ściąganie jednego to już sprawa bezsensowna chyba, że ktoś z forum akurat będzie zamawiał stamtąd części elektroniczne od sprzedawcy który ma wspomniane pojemności kondensatorów bipolarnych i mógłby podpiąć moje kilka sztuk pod swoje zamówienie to z miłą chęcią się dołączę. Jeżeli jest taka osoba to również proszę o kontakt - najlepiej mailowy.
  • #6 13193288
    nir1
    Poziom 13  
    Witam ponownie,
    Uprzejmie proszę o informację o ile ktoś z forumowiczów i nie tylko ma pewność, najlepiej popartą praktyką, co do zamiany we wzmacniaczach audio kondensatorów bipolarnych. Zastanawia mnie, czy w stopniu sterowania wzmacniacza audio (potencjometry, balans, sopran, bas, tone itp.) można bezpiecznie zwiększyć pojemność kondensatora bipolarnego o przeszło 100% z 0.22uF50V na 0.47uF50V? Czy lepiej wstawić ten mikowy 220nF/100V o jakim wspomniał jur1? Co ewentualnie mogłoby się wydarzyć przy zwiększeniu pojemności w tym przypadku na stopniu sterowania wzmacniacza audio podczas podwyższenia pojemności kondensatora bipolarnego o 100% na tych i tak niewielkich pojemnościach z 0.22uF/50V na 0.47uF50V? Niestety nadal nie mogę nigdzie trafić na oryginalne a poszukiwane przez ze mnie wartości kondensatorów bipolarnych stąd zastanawiam się nad wstawieniem 0.47uF50V za 0.22uF50V. Proszę tylko nie wypowiadać się na zasadzie - wstaw a się przekonasz. Pozdrawiam i proszę o wszelkie informację za które z góry bardzo... dziękuję.
  • #7 13193569
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    A co to za wzmacniacz, że takie cuda tam wymyślono? Pokaż schemat, bez tego nikt Ci sensownie nie odpowie na pytanie.
    Czytam Twój temat i sam się dziwię że tak uparcie szukasz konkretnych kondensatorów. Prawie na pewno mogłyby tam być normalne kondensaty elektrolityczne lub MKT, MKP.
  • REKLAMA
  • #8 13195256
    nir1
    Poziom 13  
    Artur k. dziękuję za Twoje zainteresowanie moim tematem. Ogólnie zależy mi na odświeżeniu i przywróceniu starego wzmacniacza do optymalnej pracy z zachowaniem najlepiej oryginalności konstrukcji, co jak widać w obecnych czasach jest bardzo trudne. Potrzebuję możliwie konkretnej a najlepiej praktycznej informacji o ile ktoś w praktyce wykonał/wykonywał takie zamiany kondensatorów bipolarnych małych pojemności i jak to wyszło oraz i na ile jest możliwa i bezpieczna taka wymiana/podmiana pojemności kondensatora bipolarnego z 0.22uF na 0.47uF - czyli zwiększenie pojemności o przeszło 100% a nawet więcej w sekcji sterowania. Nie chciałbym się zagłębiać w to jaka marka, konstrukcja itp. Schemat do wglądu podeślę na prywata, bo mam w PDF i jest słabo czytelnej jakości aby załączyć na zasadzie kopiuj-wklej.
  • REKLAMA
  • #9 13195309
    Artur k.
    nir1 napisał:
    Potrzebuję możliwie konkretnej a najlepiej praktycznej informacji o ile ktoś w praktyce wykonał/wykonywał takie zamiany kondensatorów bipolarnych małych pojemności i jak to wyszło oraz i na ile jest możliwa i bezpieczna taka wymiana/podmiana pojemności kondensatora bipolarnego z 0.22uF na 0.47uF - czyli zwiększenie pojemności o przeszło 100% a nawet więcej w sekcji sterowania.

Tylko że właśnie konkretnej odpowiedzi na to pytanie nie ma, dopóki nie wiadomo jaką konkretnie funkcję spełnia dany kondensator.
    Często jest to możliwe, a często nie jest - po prostu. Zwykle jeśli ktoś stosuje konkretny element to w jakimś konkretnym celu. Nie ukrywam że często jest to przerost formy nad treścią, często taki element został użyty bo taki akurat był na stanie.
    Nie raz sam się na tym złapałem - siedziałem i się zastanawiałem po co ktoś zastosował taki element - pewnie miał jakiś powód, ale przyszło do naprawy drugie takie samo urządzenie, otwieram, patrzę a tam już jest inny. Wniosek? Taki zastosował, bo taki miał.
    Ponadto z rożnymi elementami, a zwłaszcza w audio związanych jest wiele opowieści i teorii, które niejeden producent wykorzystuje w celach marketingowych - żeby podnieść potencjalną atrakcyjność sprzętu i tym samym jego cenę.
    Ale są przypadki gdzie zastosowanie konkretnego elementu ma uzasadnienie i zastosowanie innego spowoduje nieprawidłową pracę układu.

Także jak widzisz - nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na Twoje pytanie bez wiedzy co to za wzmacniacz lub obejrzenia schematu.
  • #10 13195408
    nir1
    Poziom 13  
    Już wysłałem schemat na Twojego maila. Co ro reszty zgadzam się z Tobą i taka jest też szczera prawda co do niektórych konstrukcji oraz tego jak to czasem księgowy zarządza użytymi i zastosowanymi komponentami elektronicznymi zamiast myśli inżynierskiej i projektantów sprzętu audio.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #11 13215895
    nir1
    Poziom 13  
    Niestety nadal temat nie jest rozwiązany, więc proszę o informacje osoby mające potwierdzoną wiedzę na temat takich wymian lub zamian bipolarnych z 0.22uF50V na 0.47uF50V w układach sterowania wzmacniaczy audio. Ponadto nadal proszę osoby mające dostęp do kondensatorów bipolarnych 0.22uF50V które z chęcią bym kupił.
  • #12 13216650
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    nir1 napisał:
    Niestety nadal temat nie jest rozwiązany

Ponieważ ktoś tu się niemiłosiernie uparł by zrobić jeden krok tak duży i niemożliwy zamiast dwóch małych, które można spokojnie wykonać. Kup dwa kondensatory 0.47uF/50V , jeśli już tak chcesz bipolarne, połącz je w szereg i masz 0.23uF/100V. Gdzie by ten kondensator nie występował jest to tylko 5% różnicy tyle co tolerancja elementów.
  • #13 13216972
    nir1
    Poziom 13  
    jur1 - dziękuję za Twoją wypowiedź, ale problem dotyczy zamiany bipolarnych o pojemności z mniejszej na większą, bo oryginalnie z 0.22uF50V na pojemność większą o przeszło 100% to jest na 0.47uF50V i to w układzie sterowania wzmacniaczem, więc jest to sprawa dość delikatna- wiesz przecież dlaczego i co może się wydarzyć. Volt tj. dopuszczalnego napięcia nie ma co zwiększać skoro w możliwie dostępnym bipolarnym 0.47uF50V jest wartość napięcia 50V. Dziękuję za dodatkowe informacje i pozdrawiam.
  • #14 13217110
    Artur k.
    Otrzymałem schemat na maila, przepraszam za zwłokę.
    Jest to wzmacniacz Sansui AU-X301, schemat faktycznie trochę rozmazany, ale da się go czytać i nie widzę powodu by tutaj go nie zamieścić. :)
    Ale do rzeczy, wspomniany kondensator pracuje w regulatorze barwy, regulator jest typowy, włączony w obwód sprzężenia zwrotnego końcówki mocy. W jednej gałęzi siedzi kondensator stały 470nF (MKT, MKP albo coś podobnego), zaś w drugiej ów bipolarny elektrolit 0.22uF.

[Kupię] Poszukuję kondnsatorów bipolarnych 0.22uF50V//220uF6.3V

Prawdopodobnie chodzi o wyrównanie charakterystyk liniowości regulacji, fazy albo impedancji regulatora (jako że włączony jest w sprzężenie zwrotne). Regulatory barwy wprowadzają dość duże zniekształcenia, konstruktorzy w różny sposób próbują sobie z tym problemem radzić możliwe że tutaj właśnie tak ktoś sobie to wymyślił. Kondensatory elektrolityczne mają inną impedancję niż kondensatory stałe o takiej samej pojemności i zapewne o to chodzi w tym rozwiązaniu.
    Na 100% nie umiem odpowiedzieć po co ktoś tak zrobił, przydałoby się ten układ pomierzyć żeby mieć całkowitą pewność.

Czy ten kondensator na pewno jest uszkodzony, czy wymieniasz go tylko po to żeby wymienić, bo przeczytałeś że kondensatory elektrolityczne wysychają?
    Jeśli koniecznie chcesz wymienić to zrób tak, jak napisał jur1 - wstaw dwa 0.47uF połączone szeregowo minusami. Wypadkowa pojemność wyniesie teoretycznie 0.23uF co i tak nie ma większego znaczenia bo kondensatory mają tolerancję 20%, a elektrolityczne potrafią mieć +50, -20%. :)
    Ja osobiście sprawdziłbym zachowanie układu ze zwykłym kondensatorem stałym 220nF, bo być może nie ma o co kopii kruszyć.
  • #15 13217121
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 13217245
    Artur k.
    Mariopi napisał:
    Ciekawe, że w literaturze wszędzie jest napisane i zalecane, by stosować w tych układach kondensatory monolityczne o tolerancji przynajmniej +/- 5%

Tak piszą, ponieważ kładą nacisk na niezmienność parametrów regulatora w czasie i najwyższą zgodność wartości założonych do obliczeń z rzeczywistymi. Zalecają kondensatory stałe, bo te mają najlepszą tolerancję.
    Natomiast nikt w literaturze (a przynajmniej ja nie spotkałem) nie zastanawia się nad innymi parametrami regulatora - jak liniowość, charakterystyka fazowa, czy charakterystyka impedancji. W przypadku takiego regulatora w przedwzmacniaczu charakterystyka impedancji nie ma większego znaczenia, natomiast w przypadku gdy taki regulator włączamy w obwód sprzężenia zwrotnego - charakterystyka impedancji musi być możliwie równa, bo inaczej będzie pływało ogólne wzmocnienie końcówki mocy w zależności od położenia regulatorów.

Poza tym jak napisałem - regulatory barwy odkształcają przebieg sygnału audio i z tym też różni konstruktorzy w różny sposób próbują walczyć.
  • #17 13217282
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 13218675
    nir1
    Poziom 13  
    Dziękuję wszystkim Panom za wszelkie informacje oraz próbę rozwiązania tego tematu.
    Artur k. dziękuję za zamieszczenie wycinka schematu i Twoją odpowiedź.
    "Jest to wzmacniacz Sansui AU-X301, schemat faktycznie trochę rozmazany, ale da się go czytać i nie widzę powodu by tutaj go nie zamieścić".
    Ja też chciałem to zrobić, ale nie mam odpowiednich możliwości aby uzyskać taki efekt jaki Tobie udało się osiągnąć z jego czytelnością. Jakbyś mógł zamieścić ten fragment schematu w nieco większym rozszerzeniu to są tam widoczne pozostałe bipolarne o tych samych pojemościach i napięciach tj. 0.22uF50V a jest ich łącznie w tym obwodzie sterowania cztery sztuki. W towarzystwie dwóch z nich występują zwykłe nie bipolarne kondensatory elektrolityczne o pojemnościach 47uF10V.
    "Czy ten kondensator na pewno jest uszkodzony, czy wymieniasz go tylko po to żeby wymienić, bo przeczytałeś że kondensatory elektrolityczne wysychają?" Podejrzewam ich zużycie a dlaczego? Podczas zmiany źródeł i tonacji słychać zdecydowane trzaski na kolumnach jak też minimalny podczas wyłączania wzmacniacza, ale to nie koniec. Sprawdziłem cały układ nie tylko sterowania wzmacniacza a poruszany tutaj i nadal problem istniał. Wobec czego pokusiłem się o wypożyczenie tego samego modelu wzmacniacza czystego od tych zakłóceń do znajomego aby zawęzić moje poszukiwania i odszukać winowajcę/ów problemów. Po wymianie układu sterowania (panel przedni w całości od znajomego) mój wzmacniacz z panelem sterowania znajomego grał przez przeszło dwa tygodnie bez jakichkolwiek trzasków. Zacząłem szukać dalej i wymieniłem wszystko co było dostępne z kondensatorami spolaryzowanymi 47uF10V (dwie sztuki łącznie w panelu) i niestety problem pozostał po podpięciu mojego panelu, wiec sprawa raczej jasna. Z kolei wymiana/ wylut tych bipolarnych 0.22uF50V z panelu znajomego (za jego zgodą oczywiście) pod mój panel oczyścił mój panel ze wspomnianych problemów i grał tak jak znajomego, wiec Panowie winowajcami zamieszania są właśnie te bipolarne 0.22uF50V. Interesuje mnie czy te jakie można kupić a 0.47uF50V w końcu o połowę mniejsze od 1uF50V nie narobią zamieszania i dodatkowych szkód w tym przypadku, nie chciałbym niczego mostkować jest trochę mało miejsca. Znajomi i znane mi serwisy jakie pytałem nie zalecały takich prób a szukania wartości zalecanych w schemacie stad mój post i próba rozwiązania problemu.
    Wobec czego konkretnie jak to widzicie czy ryzykować wstawienie tych możliwie dostępnych kondensatorów bipolarnych 0.47uF50V za 0.22uF50V czy lepiej bipolarnych 1uF50V albo faktycznie mostkować dwa zwykłe elektrolity 0.47uF50V spolaryzowane minusami?
    Dziękuję za wypowiedzi i rozwiązania tego delikatnego wątku. Tym niemniej nadal kupie te kondensatory bipolarne 0.22uF50V jak ktoś miałby takie na zbyciu.
    Pozdrawiam serdecznie- nir1
  • #19 13219093
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 13222491
    Artur k.
    nir1 napisał:
    Podczas zmiany źródeł i tonacji słychać zdecydowane trzaski na kolumnach jak też minimalny podczas wyłączania wzmacniacza, ale to nie koniec.

Tak właśnie przypuszczałem.
    To nie kondensatory są temu winne, a przełączniki i potencjometry. Nie zaszkodzi też poprawić wszystkie luty na panelu przednim oraz w zasilaczu.

nir1 napisał:
    Po wymianie układu sterowania (panel przedni w całości od znajomego) mój wzmacniacz z panelem sterowania znajomego grał przez przeszło dwa tygodnie bez jakichkolwiek trzasków.

Bo wymieniłeś razem z przełącznikami i potencjometrami.

Narobiłeś się, nakombinowałeś, kupiłbyś kondensatory, wymienił i nadal byłoby to samo. Te kondensatory nie mają nic wspólnego z trzaskami, gdyby wyschły to miałbyś po prostu inną charakterystykę regulacji barwy (np. inną częstotliwość środkową).
    Zostaw je w spokoju i zajmij się regeneracją potencjometrów i przełączników. Na przyszłość zanim zaczniesz coś robić i szukać dziury w całym - zapytaj, albo po prostu oddaj sprzęt do fachowca - zaoszczędzisz czas, nerwy i pieniądze. :)
    Mam nadzieję że wyciągniesz wnioski z tego co napisałem. :)
  • #21 13222983
    nir1
    Poziom 13  
    Artur k. nie przeczytałeś dokładnie. Wspomniane bipolarne 0.22uF50V wymieniłem / wylutowałem z panelu znajomego i wstawiłem pod swój panel i problem zniknął. Przełączniki wyczyściłem i poprawiłem luty itd. na samym starcie. Nie poruszałbym problemu ich zakupu jakby było inaczej.
    dj-MatyAS nazwał sprawę konkretnie jako wyschnięte - sprzęt ma już swoje lata. Tym niemniej nadal szukam wersji oryginalnych może MICROS przejdzie na detal albo ktoś się odezwie, że ma do sprzedania, jak tak z miłą chęcią kupię.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kondensatorów bipolarnych o pojemności 0.22uF/50V oraz 220uF/6.3V do wzmacniacza audio, wskazując na trudności w ich znalezieniu. W odpowiedziach poruszane są alternatywy, takie jak zamiana kondensatora 0.22uF na 0.47uF, co budzi wątpliwości co do wpływu na działanie wzmacniacza. Użytkownicy sugerują różne podejścia, w tym łączenie kondensatorów w szereg oraz stosowanie kondensatorów stałych zamiast elektrolitycznych. Wzmacniacz, do którego poszukiwane są kondensatory, to Sansui AU-X301. Dyskusja dotyczy również tolerancji pojemności kondensatorów oraz ich wpływu na parametry audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA