logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kaseta -> CD. Jak zgrać kasetę? Co jest potrzebne?

etssi 22 Mar 2005 15:10 1580 12
REKLAMA
  • #1 1338386
    etssi
    Poziom 11  
    Szukam programu okablowania i w jaki sposób zgrać (mile widziany prosty opis wykonania czynności) kasetę magnetofonową na dysk do komputera np jako mp3 dalej poradzę sobie z wypaleniem CD.
  • REKLAMA
  • #2 1338459
    Goku_
    Poziom 2  
    etssi napisał:
    Szukam programu okablowania i w jaki sposób zgrać (mile widziany prosty opis wykonania czynności) kasetę magnetofonową na dysk do komputera np jako mp3 dalej poradzę sobie z wypaleniem CD.

a wiesz ze gdzies to mialem w sumie ... jak znajde to wrzuce pozdro :)
  • REKLAMA
  • #3 1338559
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Kabel minijack<->minijack, magnetofon, program np. soundforge.

PS: Opis był gdzieś na forum.
  • #4 1339707
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    temat byl ostatnio poruszany proponuje uzyc opcji "szukaj"
    a tak pozatym to co wy tak sie wzieliscie za przegrywanie z kaset na cd przeciez dobrze nagrana kaseta i dobry magnetofon to jakosc jest lepsza niz z cd. pozatym podczas przegrywania z kasety na kompa tracisz duzo na jakosci
  • REKLAMA
  • #5 1339820
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Zamiast soundforge proponuję użyć Cool Edit 96. Shareware - więc można zrobić to legalnie.
  • #6 1339922
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    A ja robie to tak.

Podpinam kabelek do kompa do wejscia liniowego i do urządzenia otwarzającego ja mam magnetowid ale można pod kasecziaka :) włańczam programik JetAudio jest to program do otwarzania nagrywania na CD i nagrywania na dysk. Potem w programie ustawiam wejście liniowe, głośność nagrywania i forme nagrania.
    Tym programem moge nagrac w formacie:
    -APE
    -FLAC
    -MP3
    -MP3PRO
    -OGG
    -RealMedia
    -Speex
    -WAV
    -WMA 7
    -WMA 9
    Jak widać ma kilka formatów nagrywania :) ten programik jest super!!! polecam :)

Pozdrawiam
  • #7 1347683
    Spiritchaser
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Ja też używam Jetaudio i bardzo sobie go chwalę . Ma spore możliwości i nie zmula przynajmniej kompa . Odkąd zacząłem go używać , mam wstręt do MediaPlayera i Winampa :)

Polecam !
  • REKLAMA
  • #8 1386010
    jarek slow
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam. Ja do tego celu używałem CDex-a 1.51. W zakładce narzędzia jest opcja "nagraj z wejścia analogowego"
  • #9 1386359
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    A ja i tak gogaco polecam JetAudio bo ma soro morzliwosco korekcji nagrania jak basu sopranu itd. :)

Pozdarwiam
  • #10 1386402
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Proponuje podejsc do zabiegu z glowa - WaveLab na minimalnie SBLive5.1 - obrobic, zmasterowac - jak oryginlane CD prawie w efekcie koncowym wychodzi... Program jest stosunkowo latwy w obsludze, jednak bez wprawy w tego typu aplikacjach moze sie okazac trudny do rozgryzienia...
  • #11 1386653
    dw2sm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!
    Jeśli kolega chce bezpośrednio nagrywać z wejścia liniowego karty do mp3 bez kodowania WAV->MP3, to polecam mp3DirectCut, który na to pozwala. Jest bardzo prosty w obsłudze i w dodatku freeware.
    Pozdrawiam.
  • #12 1386735
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Cooledit umożłiwia obserwcję widma sygnału przetworzonego do wawa, co jest pomocne przy przenoszeniu dawnych nagrań np. z radia ze śladami podnośnych bądż innych produktów ich mieszania oraz odszumiania bądź poprawiania jakości. Szczególnie przydatna opcja usuwania pozostałości podnośnych stereo przy zgrywaniu sygnału na kompa bezpośrednio z radia, często wówczas pisk jest wyraźny. Po obróbce można zapisać np. w MP3.
  • #13 1387228
    misiek_staszic
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam!

Ja też polecam CoolEdita. Można bardzo prosto i w miarę dokładnie wyciąć szumy. Wystarczy wprowadzić ich próbkę i po sprawie. Za pomocą CoolEdit przegrałem kilkanaście kaset do WAV, a później na CD i jest gut... To samo z winylami dla rodziny - przecież nie pożyczę ;) coby mi nie porysowali ;)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Do zgrywania kaset magnetofonowych na komputer w celu dalszego nagrania na CD potrzebny jest kabel minijack–minijack do podłączenia magnetofonu do wejścia liniowego karty dźwiękowej. Popularne programy do nagrywania i obróbki dźwięku to SoundForge, Cool Edit 96, JetAudio oraz CDex. JetAudio oferuje szeroki wybór formatów zapisu (m.in. MP3, FLAC, APE, OGG, WAV, WMA) oraz korekcję dźwięku (bas, sopran). Cool Edit umożliwia zaawansowaną obróbkę, w tym usuwanie szumów i analizę widma sygnału, co poprawia jakość nagrań z kaset i radia. CDex posiada funkcję nagrywania z wejścia analogowego. Dla prostoty i bezpośredniego nagrywania do MP3 bez konwersji WAV polecany jest mp3DirectCut. Jakość nagrania zależy od stanu kasety i magnetofonu; dobrze nagrana kaseta może mieć lepszą jakość niż płyta CD, jednak podczas zgrywania na komputer może dojść do utraty jakości. Zaleca się podejście z odpowiednią obróbką i masteringiem, np. za pomocą WaveLab, aby uzyskać efekt zbliżony do oryginalnego CD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA