logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Take Me model: take me 350W - Rozerwany termistor, brak napięcia na mostku

MrDoimer 26 Lis 2013 11:16 2358 7
REKLAMA
  • #1 12994123
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Witam,

Problem zaczął się od tego że mam podłączony w/w zasilacz do radia samochodowego, i "coś" w radiu robiło mi zwarcie na linii +12V. Było ok. 3-4 zwarcia w czasie 30 sek. (po zwarciu jeden z linii, zasilacz się oczywiście wyłącza, trzeba odłączyć zasilanie i ponownie go włączyć). Po którymś ze zwarć, coś strzeliło w zasilaczu, i nagle ciemno w domu, a bezpieczniki wywaliło. Po ponownym podłączeniu zasilacza, żadnej reakcji.

Rozebrałem go i w oczy rzucił się rozerwany na pół termistor (odlutowałem go). Napięcia nie ma na mostku (≈). Napięcie "kończy się" tak jakby na jednym z kondensatorów filtrujących (CY3, CY4), i "kończy" się przy termistorze.
    Wstawiłem żarówkę 60W zamiast bezpiecznika, podłączyłem i żarówka wcale nie świeciła, nawet nie "mrugnęła". Zamiast termistora wstawiłem czasowo rezystor(y) 2x1,8Ω/8W. Po podłączeniu żarówka świeci się non stop. Co sprawdzić i co pomierzyć?
    Kiedy rezystory wlutowałem, żarówkę itd. to teraz po podłączeniu grzeje się tranzystor (oznaczenie w poście niżej) :
    Mam utrudniony dostęp do internetu bo akurat obydwa moje komputery są uszkodzone no i jedynie z komputera kolegi mogę pisać :(
    Specjalistą z elektroniki nie jestem, jednak "coś" tam rozumiem.
    PS.
    Prosiłbym o podanie linku do schematu bo nie mogę znaleźć :/
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 12995217
    Jeżyk1
    Poziom 2  
    Sprawdź wszystkie elementy po kolei bezpiecznik, cewka, termistor wyłącznik. Najlepiej omomierzem od gniazda do mostka jeśli niema przerwy to sprawdź mostek.
    Natomiast tu poszukaj schematu, a po stronie zasilana (strona pierwotna) większość zasilaczy wygląda tak samo.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #3 12995358
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Zamiast bezpiecznika jest żarówka. Po usterce i tak bezpiecznik sprawny.
    Na dławiku jest napięcie po obydwu stronach. Termistor? Pisałem przecież, że był rozerwany, i w jego miejsce wstawione w/w rezystory, a napięcie podaje bezpośrednio na płytkę więc nie mam tu włącznika.

Tranzystor który się grzeje to:
    Cytat:
    BUT 11AX

Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12997126
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Jak zasilasz przez żarówkę 60W to zamiast termistora można było dać zworę.
    MrDoimer napisał:
    Kiedy rezystory wlutowałem, żarówkę itd. to teraz po podłączeniu grzeje się tranzystor
    Jakie napięcie na +5Vsb :?:

Odlutuj kolektor i ponownie test na świecenie :idea:

Jak już bierzesz się za grzebanie w takim zasilaczu to trzeba odróżniać "scalaki" od tranzystorów...
  • REKLAMA
  • #5 12998162
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Oczywiście, poprawię się :)

Jak wrócę do domu to sprawdzę to o czym piszesz.
    Dziękuję za odp.

PS.
    Kolektor oczywiście od tego tranzystora, który się grzeje?

Zatem, nie ma napięcia na +5SB. Po odlutowaniu kolektora (środkowa nóżka), przy podłączaniu zasilacza słychać takie "cyk", żarówka nie świeci, napięcia na +5SB nie ma. Taki Sam dźwięk wydaje $$transformator$$, kiedy podłączam go do prądu.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • #6 13000903
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    To sprawdź tego BUT11AX, w miare możliwości skontrolowałbym indukcyjność uzw. pierwotnego transformatorka PP.
    Co do schematu to jak kolega podał i zwróć uwagę na obecność NPN i transoptora w PP oraz pary "scalaków" :) TL494/KA7500B i LM339
  • #7 13002655
    MrDoimer
    Poziom 38  
    WojtasJD napisał:
    w miare możliwości skontrolowałbym indukcyjność uzw. pierwotnego transformatorka PP.

WojtasJD napisał:
    Co do schematu to jak kolega podał i zwróć
    uwagę na obecność NPN i transoptora w PP
    oraz pary "scalaków" TL494/KA7500B i
    LM339

Jak by kolega przybliżył co mam zrobić :D
  • #8 13009596
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Zasilacz został dawcą :) (Co mi potrzebne wylutowalem ).

Dziękuje za chęć pomocy.
    Do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem Take Me 350W, który przestał działać po kilku zwarciach w radiu samochodowym. Po rozebraniu zasilacza zauważył rozerwany termistor oraz brak napięcia na mostku prostowniczym. Użytkownik próbował zastąpić termistor rezystorami, co spowodowało, że żarówka zamiast bezpiecznika świeciła non stop. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie wszystkich elementów, w tym bezpiecznika, cewki, oraz tranzystora BUT11AX, a także skontrolowanie indukcyjności uzwojenia pierwotnego transformatora. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na wylutowanie potrzebnych komponentów z uszkodzonego zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA