logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kemppi Master Tig 2200 - Niska moc i problemy z HF, płyta A002 uszkodzona?

jawoor 27 Lis 2013 10:31 3846 8
REKLAMA
  • #1 12997719
    jawoor
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.

Spawarka spawa minimalnym prądem tzn regulacja jest ale w bardzo wąskim zakresie (bardzo mały prąd maksymalny) i na TIG i MMA, ma też trudności z wystartowaniem HF(nieraz HF startuje nieraz nie). Szczęście że mogłem pożyczyć podobną spawarkę. Podmieniłem płytę A002 i spawarka zaczęła spawać prawidłowo.
    Co może być przyczyną. Wykluczyłem potencjometr główny i przełącznik rodzaju sterowania (zdalne i z urządzenia). Przełączniki i potencjometry są sprawne.
    Wszystkie funkcje sterowania z panelu działają tzn. spawanie prądem pulsacyjnym, dwutakt i czterotakt itp.

Proszę o radę gdzie dalej szukać rozwiązania problemu.
  • REKLAMA
  • #2 12999889
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Pierwsze pytanie, czy włożyłeś ponownie swoją płytę do tej maszyny? Czasem można się zasugerować , przy wymianie płyty coś się porusza i maszyna pracuje prawidłowo. Najczęściej w tych maszynach za problem z prądem odpowiada A001.
    Zwierając na taśmie piny 1-2, odłączamy sterowanie płyty A002 i zostaje nam regulacja tylko z dolnej płyty. Oczywiście na MMA.
    Jeżeli rzeczywiście prąd blokuje górna płyta, to nie poradzę , ponieważ nie miałem takiego przypadku. Sam bym musiał poszukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • #3 13012560
    jawoor
    Poziom 11  
    Zrobiłem zworkę na pinach 1 i 2 i wszystko działa prawidłowo na MMA.
    Tak więc problem jest z płytą 002, po jej podłączeniu regulacja jest ale w małym zakresie. Może jakiś pomysł od czego zacząć bo schematu tej płyty nie mam :(

Dodano po 5 [minuty]:

Zacznę od sprawdzenia zasilania.
  • REKLAMA
  • #4 13013455
    smd
    Specjalista - spawarki
    A jak są ustawione zworki X12-X19 na płycie A002, standardowo wszystkie powinny być zwarte.
  • #5 13013546
    jawoor
    Poziom 11  
    Wszystkie są zwarte sprawdziłem miernikiem. Może spróbuję wymienić układ hc132a(układ z bramkami którego jedno wyjście idzie właśnie na pin nr 2, z którego sygnał idzie na łyte mocy) albo lm239 (komparatory). Bez schematu to dla mnie takie wymienianie na chybił trafił, ale może coś da.

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

Napiecie na pinie 1 jest od 0.2 do 4.7V. Natomiast na wyjściu(pin nr 2) na blokmocy jest w granicach od 0.2 do 0.9V. Napiecie zasilające ze stabilizatora jest prawidlowe i wynosi 5V.
  • REKLAMA
  • #6 13014393
    spawalnik
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Sprawdź przełącznik "regulacja zdalna <--> miejscowa.
  • #7 13015084
    jawoor
    Poziom 11  
    Przełącznik był sprawdzony jako pierwszy.
  • Pomocny post
    #8 13015220
    smd
    Specjalista - spawarki
    Teoretyzuję, ponieważ nie miałem takiej usterki, ale jeżeli na górze przełączę na MMA to powinienem zewrzeć pin 1 z 2. Więc jakiś klucz powinien to zrobić. Z drugiej strony napisałeś wcześniej ,że iskra jest słaba , co sugerowałoby problem z zasilaniem. Bo te maszyny potrafią z 2cm dawać mocną iskrę (oczywiście kiedy argon leci). Jeżeli znajdę chwilę czasu , to się przyglądnę tej płycie.
  • #9 13018450
    jawoor
    Poziom 11  
    Trochę posiedzialem nad układem i relacjonuję.
    Sygnał z pinu nr 1 idzie na procek przez rezystor. Sygnał na pin nr 2 idzie z układu logicznego hc132(wg mnie sygnał ten powstaje przez kombinacje sygnału z procka i sygnału z układu lm239 ).
    Wymieniłem lm 239 i hc132 na chybił trafił i nadal dzieje się to samo.
    Chyba już mi się pomysły kończą.

Dodano po 25 [minuty]:

Wymieniłem mm74hc, przelutowałem hc573 i... działa. Własnie jestem po próbach spawania, a juz myślałem że zostanie mi tylko mma :D.
    Dziękuję bardzo koledze SMD za wsparcie w burzy mózgów.

Pozdrawiam

Temat do zaknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z spawarką Kemppi Master Tig 2200, która spawa minimalnym prądem oraz ma trudności z uruchomieniem HF. Po wymianie płyty A002 na inną, spawarka zaczęła działać prawidłowo. Użytkownik wykluczył uszkodzenie potencjometru głównego oraz przełącznika sterowania. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie zworki na pinach 1-2 oraz ustawień zworki X12-X19 na płycie A002. Po dalszych testach i wymianie układów logicznych, takich jak lm239 i hc132, problem został rozwiązany po wymianie układu mm74hc i przelutowaniu hc573.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA