logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kdf-e50a12u - nie włącza się po wymianie żarówki

trisomik 01 Gru 2013 18:28 2568 8
REKLAMA
  • #1 13013788
    trisomik
    Poziom 2  
    Witam, jak w tytule mam problem z telewizorem tylno-projekcyjnym Sony. Telewizor kupiłem jako sprawny, lecz z żarówką do wymiany. Rzeczywiście paliła się dioda informująca o uszkodzonej żarówce, oraz dioda stand by mrugała w sekwencji 3 sek zielony potem 3 szybkie czerwone, i tak cały czas. W instrukcji serwisowej wyczytałem, że jest to właśnie informacja o żarówce do wymiany. Żarówkę wymieniłem co niestety nie rozwiązało problemu. Przeczytałem chyba wszystkie posty na ten temat na polskich i angielskich stronach i zauważyłem u siebie jedną nietypową rzecz. U wszystkich z tym problemem sekwencja czerwonej i zielonej diody jest taka sama, jednak u mnie po włączeniu telewizora przyciskiem power zielona dioda najpierw miga 45 razy a potem przechodzi do wspomnianej sekwencji. Oba mikrostyczniki (u podstawy lampy i przy drzwiczkach lampy)działają. Podpowiedzcie gdzie dalej szukać problemu.
  • REKLAMA
  • #2 13017628
    wlodek19573
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam .Sprawdz balast zasilania lampy, posłuchaj czy działa iskrownik. Miałem identyczy przypadek (jeśli działa iskrownik, to coś będzie nie tak z lampą ) W dalszej kolejności jeśli nie działa iskrownik sprawdzić napięcia na kostce sygnał. (5 przewodów )Balast . Jeśli lampa "made in china" też tak będzie się zachowywał ,ale na szczęście jest na to rada.
  • REKLAMA
  • #3 13030775
    trisomik
    Poziom 2  
    Witam, przepraszam, że tak późno odpisuje ale pracuje na 12 godzinne zamiany i niestety nie było czasu. Sprawdziłem balast, iskrownik nie działa.
    Pomiary na kostce 5 pin:

od lewej do prawej :

1 : 0 V
    2 : 0 V
    3 : 4,7 V przez pierwsze 45 sekund (gdy zielona dioda mruga) potem 0,55 V
    4 : 0 V
    5 : 5,81 V cały czas.

Żarówka rzeczywiście jest made in china ale produkowana przez osram podobno także myślałem, że będzie niezła. Poza tym sprzedający miał bardzo dużo pozytywnych komentarzy. Jeśli masz jakieś rady to bardzo proszę bo już nie mogę z tym telewizorem. Z góry dziękuję.

Michał
  • REKLAMA
  • #4 13032182
    wlodek19573
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam . Sprawdz jeszcze napięcie zasilania balastu (kostka 2- pin) Prawidłowe w przedziale 350 - 400 Volt DC . W razie pytań pisz na priv-a ,gdyż niezbyt czesto odwiedzam forum.
  • #5 13032264
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6800
    Cytat:
    Telewizor kupiłem jako sprawny, lecz z żarówką do wymiany. Rzeczywiście paliła się dioda informująca o uszkodzonej żarówce, oraz dioda stand by mrugała w sekwencji 3 sek zielony potem 3 szybkie czerwone, i tak cały czas.

(':?:')
    Czy przy zakupie ogladałeś /sprzedawca pokazał Tobie jakiś odbierany program.
    Czy tylko powiedział, że sprawny i powiedział o tej migającej diodzie OVP

Wymieniłeś lampę , a skasowałeś licznik?!
    Cytat:
    ... replacing the bulb and then check and rest the buld hours counter..
    To display the lamp time press [ 2 ] nine times.
    to reset press [ 3, mute, enter.] Or with the set in standby press [ display, 5, vol up, power ] then press [ jump 3.]

Link
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2554471.html#12258156
  • #6 13032599
    trisomik
    Poziom 2  
    Telewizor się nie uruchamia przez co nie jestem w stanie wyzerować licznika podczas jego działania, oraz nie przechodzi do trybu stand by tylko mruga tą diodą przez 45 sek na zielono a potem w sekwencji o której pisałem wcześniej, nie reaguje na pilota. Kupiłem go za parę funtów, gdyż była spalona żarówka, nie widziałem go działającego. Aktualnie próbuję przywrócić go do życia z waszą pomocą :)
  • #7 13033140
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Kupiłem go za parę funtów, gdyż była spalona żarówka, nie widziałem go działającego.

Czyli oprócz lampy ...miałeś więcej uszkodzeń.
    Tak to jest jak się kupuje kota w worku ?

Chyba trzeba bęzie kupić i zasilacz (i balast )
  • REKLAMA
  • #8 13033379
    trisomik
    Poziom 2  
    No nie wiem.... napięcie na kostce zasilającej balast wynosi 354 V DC czyli mieści się w prawidłowym zakresie co według mnie wyklucza uszkodzenie zasilacza. Pozostaje jeszcze sam balast. Wizualnie wygląda dobrze, nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń. Żarówka teoretycznie jest sprawna, kupiona jako nówka. Czy nie ma jakiejś opcji aby wymusić start telewizora tak jak w temacie wyżej o projektorach? Czytałem o zworkach na balaście itd... co o tym myślicie??
  • #9 13033454
    lisek
    Serwisant RTV
    Jaki balast?

Sony Rear projection TV Ballast Power board 15kv Pn: 1-468-936-13
    Link_cena przykłądowa,można kupić taniej
    np. Link_za 29$

Musisz mieć : 250V i 5V. (balast)
    Patrz schemat i czy na wej. opto masz jakieś sygnały/ napięcia
    Jeden z nich daje info.o WŁĄCZ. lampy (jak na wyj. dasz zworkę ) powinien uruchomić się wentylator lampy.
    Swiadczy to na 80% o uszkodzeniu:
    Wsad 24C32 (zobacz czy na czystej FF nie pójdzie, powinna nastapić inicjalizacja > led Timer świeci).....
    Jak będzie znowu error 3 (FF eeprom, ten nowy) szukaj wsadu.

Poczytaj Link_ten sam balast _chassis LE-4B_ KDF-E42A11
    Link_SM dla tego chassis

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telewizorem tylno-projekcyjnym Sony KDF-E50A12U, który nie włącza się po wymianie żarówki. Po wymianie żarówki diody sygnalizacyjne nadal wskazują na problem, a telewizor nie przechodzi do trybu stand by. Użytkownik sprawdził balast i iskrownik, jednak iskrownik nie działa, a napięcia na kostce sygnałowej są nieprawidłowe. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia zasilania balastu oraz ewentualne uszkodzenia balastu lub zasilacza. Pojawia się również pytanie o możliwość wymuszenia startu telewizora oraz o zworki na balaście.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA