logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KDF-E50A12U - czy wymiana lampy rozwiąże problem ciemnego obrazu?

Carssi 23 Kwi 2013 13:09 4746 8
REKLAMA
  • #1 12230421
    Carssi
    Poziom 9  
    Witam serdecznie!

Naprawdę próbowałem znaleźć podobny temat w internecie dotyczący tego modelu i po paru godzinach szukania w końcu się poddałem.

Może opisze jak to wszystko wygląda. Mój znajomy elektronik po rozmowie ze mną nie mógł uwierzyć ze w moim domu w obecnych czasach znajduje się telewizor kineskopowy. Jakież było moje zdumienie gdy następnego dnia poinformował mnie że kupił mi telewizor, jednak z zastrzeżeniem ze muszę go naprawić (tzn. kupić i wymienić lampę).
    Przed dość kosztowna wymiana chciałem się 100% upewnić że to na pewno jest lampa (co by nie narażać się na zbędne koszta).

Po wielu godzinach spędzonych na poszukiwaniu nie znalazłem nic co byłoby powiązane z moim problemem. Istnieje wiele podobnych tematów lecz z migającą diodą - co pozwala na bardziej dokładne znalezienie przyczyny takiego stanu rzeczy.

Dioda wymiany lampy się nie świeci, dioda stand by nie mruga, a w error manu (po zresetowaniu wszystkich błędów) nic się nie pojawia.
    Przed skasowaniem występowały następujące błędy:
    E02: Lamp cover (0.255) 14
    E03: Lamp prot (0.255) 29
    E08: Digital (0.255) 111

Telewizor (poza bardzo ciemnym obrazem) działa prawidłowo, tzn. sam się nie wyłącza i dźwięk jest prawidłowy.

Mój znajomy jest w Anglii, a ja w Szkocji więc naprawa przez fachowca nie wchodzi w grę ze względu na koszta - taniej jest kupić nowy telewizor.

Jednakże jeżeli jest to kwestia wymiany lampy jestem w stanie to zrobić sam - nawet ze złamaną ręką ;;))

Bardzo proszę wszystkich którzy się znają o potwierdzenie czy to na pewno lampa.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz / odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 12233045
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Carssi napisał:
    Mój znajomy elektronik po rozmowie ze mną nie mógł uwierzyć ze w moim domu w obecnych czasach znajduje się telewizor kineskopowy. Jakież było moje zdumienie gdy następnego dnia poinformował mnie że kupił mi telewizor

No i zamienił stryjek siekierkę na kijek. ;)
    Carssi napisał:
    Bardzo proszę wszystkich którzy się znają o potwierdzenie czy to na pewno lampa.

Na podstawie tego, co napisałeś, to nie na pewno jest lampa.
    Ale jeśli twoje możliwości diagnostyczne sprowadzają się do wymiany lampy, to ... innej drogi nie ma, aby się przekonać o słuszności (lub nie) przypuszczenia.
  • REKLAMA
  • #3 12234424
    Carssi
    Poziom 9  
    mirex napisał:
    Na podstawie tego, co napisałeś, to nie na pewno jest lampa.
    Ale jeśli twoje możliwości diagnostyczne sprowadzają się do wymiany lampy, to ... innej drogi nie ma, aby się przekonać o słuszności (lub nie) przypuszczenia.

W takim razie co mogę zrobić i jak sprawdzić co może być ewentualną przyczyną?
    Wymontowałem lampę i żarówka nie wygląda na mocno zużytą, a na samej lampie nie zauważyłem żadnych rozdęć. Zmatowienia nie są zbyt mocne - choć wygląda to tak jak by ktoś ją przecierał (takie długie smugi na całej średnicy lampy).

Zauważyłem jednak że soczewka z korpusu wygląda taj jakby była przypalona (z jednej strony bardziej niż z drugiej). "Przypalenie" nie jest równomierne na całej powierzchni soczewki, ale podczas pracy telewizora nie zauważyłem żeby niektóre obszary były jaśniejsze od pozostałych.

Stawiałbym więc na soczewkę co tłumaczyłoby że nie występują żadne błędy.

Co myślicie o moim nowym przypuszczeniu?
  • #4 12241689
    Carssi
    Poziom 9  
    A więc tak: kupiłem nową lampę (razem z korpusem). Pomogło, gdyż teraz coś widać. Jednak przy zapalonym świetle lub mocnym świetle dziennym obraz nadal jest ciemny. Próbowałem rozjaśnić ekran w opcjach telewizora jednak jasność jest już na maksa.

Wydaje mi się że to może być kineskop - pewnie padł ze starości - ale pewności nie mam.
    Aha - przy połowie głośności słychać buczenie z głośników...

Jakieś pomysły??
  • REKLAMA
  • #5 12251294
    pietrek
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Sprawna lampa to nie wszystko. Na jasność obrazu ma wpływ cały układ optyczny: soczewki, lustra, matryce LCD, obiektyw, filtry, Najprawdopodobniej są znacznie zakurzone, a niektóre elementy mogą być odkształcone lub nawet przypalone.
    No i nie ma tam żadnego kineskopu - to jest projektor LCD.
  • #6 12257833
    Carssi
    Poziom 9  
    pietrek napisał:
    układ optyczny: soczewki, lustra, matryce LCD, obiektyw, filtry, Najprawdopodobniej są znacznie zakurzone, a niektóre elementy mogą być odkształcone lub nawet przypalone.

Dzięki wielkie. Wszystko wyczyściłem i jest znaczna poprawa w jasności. Jednakże teraz obraz jest bardzo rozmazany - nie wiem dlaczego;(((

Sprawdzałem 2 razy czy przypadkiem jakiejś soczewki przypadkowo nie odwróciłem i nie wydaje mi się (wkładałem je z powrotem według nacięć na plastikach). Każdy jest na swoim miejscu, ale nadal nie mam pewności czy jakiejś nie odwróciłem. Na wszelki wypadek załączam zdjęcie (jak by gdzieś była nieprawidłowość proszę o uwagi;))

• #7 12258156
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6817
    (':D') mam trochę czasu.
    lub http://english.electronica-pt.com/electronics-search.php?find=LE4B
    Cytat:
    service manual for models KDF-E42A12U and KDF-E50A12U, both for destination UK) clearly states the sequence for SM : "i+", "5", "VOL+", "TV".
    from remote control RM-ED002

Kilka zrzutów obrazu SM na Link

SONY KDF-E50A12U - czy wymiana lampy rozwiąże problem ciemnego obrazu? Reszta jak pisałem w poście z 20.04 Link
  • #8 12261828
    pietrek
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Układ luster i soczewek oświetlających matryce, nie ma znaczącego wpływu na ostrość obrazu na ekranie. Ostrość ustawia się położeniem obiektywu. Powinna tam być jakaś regulacja.
  • REKLAMA
  • #9 12894857
    Carssi
    Poziom 9  
    A wiec tak - wymiana lampy pomogła w pewnym stopniu - telewizor zrobił się jaśniejszy. Czyszczenie soczewek i filtrów również w jakimś stopniu rozjaśniło obraz, lecz spowodowało ze obraz stal się rozmyty w niektórych rejonach. Nie pomogło ponowne,kilkakrotne czyszczenie soczewek i filtrów. Telewizor wyrzuciłem...

Temat do zamknięcia (mam nadzieje ze odpowiedzi kolegów komuś się przydadzą).

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące telewizora SONY KDF-E50A12U, który ma problem z ciemnym obrazem. Po wymianie lampy obraz stał się jaśniejszy, ale nadal pozostaje ciemny w jasnym świetle. Użytkownik zauważył, że soczewka może być przypalona, co może wpływać na jakość obrazu. Po czyszczeniu soczewek i filtrów obraz stał się rozmyty w niektórych obszarach. Użytkownicy sugerowali, że problem może leżeć w układzie optycznym, a nie tylko w lampie, oraz że należy sprawdzić regulację ostrości. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wyrzucenie telewizora, mimo że wymiana lampy i czyszczenie przyniosły pewne poprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA