logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić uszczelki w korkach zlewozmywaka, które przepuszczają wodę?

tomku77 02 Gru 2013 13:26 7113 4
REKLAMA
  • #1 13016393
    tomku77
    Poziom 12  
    Ocena: 48
    Witam.

W kuchni w zlewozmywaku przeciekają korki, tzn. woda po chwili ucieka. Pomyślałem wymienić w nich uszczelki, które pewnie, że już kilka lat minęło po prostu guma stara jest i nie trzymają.
    Tylko nie wiem, czy ten korek da się rozebrać, próbowałem odkręcać od góry ten grzybek, ale nie da rady.
    Wie ktoś jak to jest, czy cały korek do wymiany ?

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 13016412
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Tego raczej nie da się rozkręcić, bo to wygląda na jedną całość. Uszczelka powinna dać się wyjąć z pod tej wywiniętej obręczy. Podważ ją z jednej strony i wyciągnij.
  • REKLAMA
  • #3 13016467
    tomku77
    Poziom 12  
    Udało się zdjąć, nie łatwo, ale udało. Tylko teraz pytanie, czy coś takiego dostanę ?
    Jutro pojadę do sklepu typowo z oringami i może coś się dopasuje bo chyba w sklepach z armaturą nic mi nie pomogą. Chyba że cały zlewozmywak będą kazać kupić ;)
    Uszczelka wygląda tak;

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #4 13019036
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    Najpierw zacznij od sklepu z armaturą i poproś o zestaw uszczelek do zlewozmywaka. Może coś dobierzesz. Oring może tu nie pasować.
  • #5 13084091
    tomku77
    Poziom 12  
    Szukałem po sklepach z armaturą i nic. W sklepach z uszczelkami też nic mi nie pomogli. W końcu powysyłałem maile do firm które produkują takie zlewozmywaki. Jeden gość odpowiedział i co prawda nie takie same jak były, ale przysłał mi dwie sztuki w kopercie w prezencie świątecznym ;) Średnica zewnętrzna zgadzałaby się, ale wewnętrzna jest około 4mm mniejsza. Uszczelki te nowe są wykonane z dosyć eleastycznej gumy, więc bez większego problemu nałożyłem na korek. Po testowaniu jednego korka wszystko wydaje się być w porządku, czyli woda jak na razie nie ucieka ;) Dzięki za pomoc. Pozdrawiam ;)
REKLAMA