logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyka i Robotyka – którą uczelnię wybrać: PWr, PP czy AGH? Opinie i perspektywy

sedr 23 Mar 2005 22:25 12934 30
REKLAMA
  • #1 1342889
    sedr
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam!

Niedlugo matura. Chialbym wybrac sobie jakies studia, wiec postanowielm zapytac sie Was, jako, ze na forum jest kilku stydentow :-)

Jaka uczelnie polecacie jesli chodzi o Automatyke i Robotyke na wydziale Elektronicznym, zastanawialem sie nad Politechnika Wroclawska, Politechnika Poznanska oraz Akademie Gorniczo-Hutnicza.
    Co Wy sadzicie o tych uczelniach i czy po ukonczeniu jakiejs z nich bede nie mial problemow ze znaleznieniem pracy. Chcialbym wybrac studia, ktore wszechstronnie wyedukowaly by mnie tj. zarowno teoria jak i praktyka.

pzdr
  • REKLAMA
  • #2 1342964
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Nie licz na to, ze po studiach bedziesz mial praktyke.

Jezeli nie zalatwisz sobie (we wlasnym zakresie) praktyk, to oprocz doslownie lizniecia praktyki na laboratoriach nie bedziesz mial nic.

Prawda jest taka, ze studia w (najlepszym wypadku) ukierunkuja Ciebie, ale sam musisz sie nauczyc tego co bedzie ci potrzebne w pracy i sam musisz zdobyc praktyke.

Z grubsza najlepiej wychodza osoby, ktore na 2-3-4 roku znajda sobie jakas przynajmniej dluzsza praktyke (a najlepiej prace na pol etatu czy zlecenie) i w ten sposob wychodzac ze studiow beda mogly pokazac przyszlemu pracodawcy, ze maja juz praktyke zawodowa (czesto ludzie zostaja w tych firmach, w ktorych pracowali podczas studiow - zakladajac ze sa zwiazane z tym co chca dalej robic)

Co do uczelni to nie mam pojecia jak jest gdzie indziej. Sam jestem na PP i nie jestem ta uczelnia zachwycony..., jednak nie mam porownania z innymi uczelniami, moze powinienem sie cieszyc, ze jestem na PP :)

PS. Moze PP nie jest jednak taka zla, bo dobrowolnie przedluzylem sobie studia o 2 lata :) Ale ja sie powaznie zajalem praca i studia traktuje hobbistycznie.
  • #3 1343156
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Witam.
    Ja z kolei jestem na wylocie (w sensie - bronię pracę dyplomową ;P) AiR na Politechnice Wrocławskiej i jestem bardzo zadowolony :)
    Masz tu do wyboru kierunek magisterski (5 lat) lub - tak jak ja - inżynierski (4 lata), obydwa dzienne. Za parę miesięcy bronię pracę i wybieram się- zaocznie - na dwuletnie studia uzupełniające z informatyki - będę miał swa dyplomy - inż. automatyk mgr informatyk albo coś w tym stylu ;) Rozwiązanie wydaje się ciekawe.

PWr stoi wysoko w rankingach (2 miejsce w kraju wśród uczelni technicznych), kierunek AiR jak większość na wydziale elektroniki, ma akredytację Komisji Akredytacyjnej Uczelni Technicznych (KAUT), która przyznaje ją tylko tym kierunkom, które spełniają jakieś tam wyśrubowane wymagania :P Ogólnie kierunek ciekawy, aczkolwiek bywa wymagający (są przedmioty które po prostu trzeba mieć szczęście żeby zaliczyć - albo bardzo tęgą głowę :P ). Tak po drugim roku masz już z górki. Dodam że wydział elektroniki uchodzi za jeden z trudniejszych na całej Politechnice, więc czasami trzeba się przyłożyć do nauki, ale przepracowanie - jak na medycynie czy prawie - ci nie grozi.

Samo miasto jest wprost wymarzone do studiowania - mi tak się spodobało że planuję się tam przeprowdzić jak tylko zrobię dyplom. Miasto kultury pełną gębą :) Studenci nadają mu specyficzny klimat miasta uniwersyteckiego. Koszty utrzymania we Wrocławiu: wynajęcie jednoosobowego pokoju : ok.350zł, mieszkania dwupokojowego (na 4 osoby) - ok. 300zł/osobę, akadamik chyba coś koło 270zł, znosili ostatnio jakieś dopłaty więc nie wiem. Stypendium naukowe od 4,2 - 190zł. Obiad ok 5zł na stołówce PWr, 9zł na porządniejszej stołówce Akademii Rolniczej. Dwa duże multipleksy, dużo pubów, sporo koncertów - również znanych wykonawców - więc na brak rozrywki też nie można narzekać.

Z pracą po tym kierunku problem może być jak wszędzie, ale teraz jest dobra koniunktura na absolwentów uczelni technicznych, więc zawsze jest jakaś nadzieja. Tym bardziej że automatyka to coś pośredniego pomiędzy elektroniką a informatyką - bardzo dużo ofert pracy wymaga "ukończenia studiów technicznych o profilu informatyka/elektronika/automatyka" - to wszystko w zasadzie jeden worek. W samym Wrocławiu jest trochę dużych i mniejszych firm które oferują praktyki, więc jak się zakręcisz to może się załapiesz (ale litości, praktyki na 3 roku? kiedy się pytam??? chyba tylko na wakacje. Jak sięma zajęcia 4-5 dni w tygodniu, jeden projekt goni drugi, to raczej nie ma kiedy praktykować :)) A, zwykle jest tak że zajęcia są tylko 4 dni w tygodniu :) Poniedziałek lub piątek jest wolny - ale nie jest to regułą. Bardzo mi się to podoba, bo można jeździć do domu na weekend jak ktoś ma blisko - raz tylko miałem zajęcia przez 5 dni w tygodniu. Plan jest tak dobierany, że jak go sobie dobrze ułożysz to możesz mieć czasami nawet tylko 3 dni zajęć w tygodniu.

Mam nadzieję że przybliżyłem ci choć trochę kierunek AiR na PWr. Nie wiem jak jest na innych uczelniach, ale ja nie żałuję że wybrałem właśnie tą.

Pozdrawiam!
  • #4 1343808
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    wow marcinj12 sam bym tego lepiej nie napisał. AIR na PWR jest the best!
  • #5 1344394
    sedr
    Poziom 17  
    Witam!

Ostatnio slyszalem ze PWr od nastepengo roku postanowil nie przyjmowac na wydzialy tylko na studia tj. wporwadza tzw. rok zerowy, dopiero pozniej studenci beda wybierali jakis wydzial. Niby to dobre, ale nie masz pewnosci, ze dostales sie na swoj wymarzony wydzial.

pzdr

p.s. prosze o wiecej opinii
  • #6 1344720
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Nie wiem jak to bedzie wyglądało w przyszłości, wiem za to że teraz wygląda to tak, że pierwszy rok - dwa na automatyce, elektronice i telekomunikacji oraz na informatyce (wszystkie 3 z wydziału elektroniki) są niemal takie same - każdy przerabia rysunek techniczny, matematykę, fizykę, teorię (br...) obwodów, rozwarstwienia zaczynają się później. Podobno jak masz dobre oceny to możesz się starać o zmianę kierunku - ja nigdy nie próbowałem więc nie wiem, ale jest u nas parę osób po telekomunikacji, a kilku udało się przenieść inżynierskich na magisterskie.
  • #7 1350414
    Ganz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Najpierw do MirekCz:

W tym wątku jest mowa o kierunku AiR, więc nie wypowiadaj się jeśli nie masz nic do powiedzienia na ten temat. Z tego co wiem studiujesz na innym kierunku. Znowu robisz do własnego gniazda na publicznym forum.

Więc tak:

Jestem studentem III roku AiR na Politechnice Poznańskiej. Idąc tutaj nasłuchałem się sporo o wykładowcach z tej uczelni i muszę przyznać, że... byłem pozytywnie zaskoczony. Wykładowcy są naprawdę mili i nie traktują studentów jak śmieci. Oczywiście za wyjątkiem paru wyjątków ;-). Traktowani jesteśmy raczej po partnersku. Zawsze jak się ma z czymś problem z jakiejś dziedziny można wejść i zapytać (czasem nawet poza oficjalnymi godzinami konsultacji jak mają czas). Nikt nie spławi Cię głupim tekstem. Nie ma też czegoś takiego, że zaliczenie zależy od tego, czy Twoja praca upadnie na stół, czy na podłogę bo prace sprawdzane są przez wykładowców dość rzetelnie. Oczywiście jeśli chcesz mieć stypendium to będziesz musiał się trochę pomęczyć, ale jeśli zadowala Cię samo zaliczenie to nie napracujesz się szczególnie. Jeśli chodzi natomiast o warunki bytowe i koszty utrzymania to sprawa wygląda mniej więcej jak we Wrocławiu. Ogólnie to nie żałuje, że wybrałem ten kierunek i Poznań.
  • #8 1351044
    sedr
    Poziom 17  
    Witam!

A czy ktos mogby opisac cos o AGH - jak tam wygladaja studia, jaki jest koszt zycia w Krakowie?

pzdr
  • REKLAMA
  • #9 1397605
    Sajk
    Poziom 11  
    O AGH wiem tylko tyle, że mają tam lepszą mechatronike niż u nas (PG) i generalnie cały czas ją wychwalają.. A co do reszty, to chyba poziom wszędzie podobny, każda uczelnia ma swoje mocniejsze i słabsze strony. Nasza AiR jest w aż 3 gmachach i to jest jej minus, bo trzeba biegać... :) Nieważne.. Wniosek taki - jak się będziesz uczył i pracował, to wszędzie będzie dobrze.. Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #10 1401524
    piheevo
    Poziom 11  
    Marcinj12 zapomnial dodac, ze oprocz Teorii obwodow (brr) sa jeszcze Uklady Elektroniczne (2 semestry). To jest jeszcze wieksze brrr - wiem, bo 3 razy robilem. Poza tym warto sprobowac, bo na Wydz. Elektroniki Pwr. jest faktycznie cool. I perspektywy rzeczywiscie dobre. Ale bardziej polecam (moj :)) Kierunek EiT - specjalność Elektroniczne i Komputerowe Systemy Automatyki.
  • REKLAMA
  • #11 1414707
    gszyszka
    Poziom 12  
    Co do AGH które zamierzam niedługo kończyć to jest po prostu super.
    Najważniejszym plusem jest to że nie da się tego kierunku nie skończyć, czasem trzeba pochodzić do jakiegoś profesora nawet 10 razy ale zawsze jest wszystko OK. Nawet gdy się noga podwinie nikt nie robi problemów z powtarzaniem zajęć. Dlaczego pisze to na pierwszym miejscu?? Dlatego ponieważ mam wielu znajomych na różnych uczelniach i obserwuje jakie mają problemy i ile ich to kosztuje czasu a przede wszystkim pieniędzy.
    AGH ma jedno z największych miasteczek studenckich w Polsce i cała uczelnia zlokalizowana jest w jednym miejscu, więc jeżeli mieszka się w akademiku to nie ma problemu z dojazdami i przerwami w zajęciach (ja na zajęcia ide 10 min).
    Co do bazy szkoleniowej to można troche ponarzekać ale sądze(nie wiem) że na innych mniejszy znaczy biedniejszych uczelniach jest jeszcze gorzej, przez ostatnie dwie kadencje rektorem AGH był i jeszcze jest prof. Tadeusiewicz który z katedry Automatyki się wywodzi więc nasz wydział, można powiedzieć, był pod "szczególną opieką".
    Jest dużo możliwości co do rozwijania się: po drugim roku trzeba się zdecydować czy ukierunkowujemy się bardziej w stronę informatyki(Informatyka w Sterowaniu i Zarządzaniu) czy automatyki jako takiej(Komputerowe Systemy Sterowania), jeżli wybierasz drugą opcje to po roku znów decyzja:
    1. Neurocybernetyka :)
    2. Zintegrowane systemy monitoringu
    3. Robotyka

Jeżli interesuje cię przetważanie obrazu - rozpoznawanie itd, to jest tu duże pole do popisu - świetna baza sprzętowa

Kadra to w dużej mierze ludzie młodzi tak ok 30% więc zajęcia nie są nudne opierające sięo najnowsze rozwiązania

Jeżeli chpdzi o pracę to przypomnę że AGH zajęło drugie miejsce wśród wszystkich poolskich uczelni łącznie z uniwersytetami, zaraz za SGH, w rankingu prowadzonym u pracodawców jeżeli chodzi o zatrudnienie i przygotowanie absolwentów!!

Poza tym jest wesoło i jest miła atmosfera, nikt nie powie że jest jakiś wyścig szczurów

osobiści polecam, jeżeli chodzi o inną uczelnie to polecam tylko Politechnike Wrocławską za dobry kontakt z pracodowcami np.Siemens

aha jest jeszcze na AGH AiR na wydziale mechanicznym, ale to już zupełnie inna bajka
  • #12 1427219
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Ano jest na mechanicznym AiR...
    Podejście troche z innej strony...
    Wiadomo elektronika jest ale nie przykłada się do niej aż takiej wagi...
    Natomiast zamęczać Cie będą wytrzymką, PKM (podstawy konstrukcji maszyn), TMM (Teoria maszyn i mechanizmów) i innymi wspaniałościami z tej półki...
    Nie jest to zły wybór bo dostajesz podstawy elektroniki i algorytmikii i programowania natomiast mechanikę będzięsz miał (jeśli się będziesz uczył hehe) w małym palcu...
    Mając podstawy elektroniki reszty możesz się sam douczyć...
    Z mechaniką już nie tak łatwo...

Co do łatwości studiowania, to różnie bywa...
    Ale dziekan się zmienia więc może będzie lepiej... ;)
  • #13 1428317
    sedr
    Poziom 17  
    A czy mogbli byscie napisac cos o kosztach utrzymania w Krakowie i Poznaniu. Jestem ciekaw ile kosztuje akadmik lub kwatera przywatna, jakie sa koszty zarcia :-).

p.s. Na jakich uczelniach sa jeszcze dobre AiR-y?
  • #14 1486233
    badi3
    Poziom 13  
    Witam.
    Ja jestem na Politechnice Warszawskiej, Wydział Mechatroniki, kierunek Automatyka i Robotyka, specjalność Auotmatyka. Znam wiele osób które skończyły ten kierunek i nie miały żadnego problemu ze znalezieniem pracy ( czy to w Warszawie czy w swojej rodzinnej miejscowości ) Na czwartym roku jest obowiązkowa praktyka z którą raczej nie ma problemu żeby ją znaleźć. Dużo firm się zgłasza na uczelnię i chętnie przyjmuje praktykantów. Tak samo dużo jest oferta pracy wywieszonych na wydziale.
    Pozdrawiam.
  • #15 1486712
    lapunow
    Poziom 10  
    Jestem studentem 4 roku Automatyki i Robotyki naPolitechnice Wrocławskiej. Jezlei chodzi Cio kształcenie to jest naprawde Cool. ja wybralem specalnosc Robotyka . Prowadzacy na tej specjalosci sa naprawde zajebisci. duzo jestnauki programowaniai nie takiego podstawowego tylko zaawansowanego. duzo sie nauczysz odnoscie robotow czujnikow z nim zwiazanymi i wiele wiecej zalezy co ci bardziej interesuje. ale moge powiedziec ze AIR na politechice na elektronice jestcool choc nie mowie ze jeste latwo
    POZDRAWIAM
  • #16 1534419
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 1538180
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Je właśnie niedawno skończyłem PP i tak mi się spodobało, że teraz tam pracuję ;). Poziom jest dość wysoki, ale z drugiej strony dzięki systemowi punktowemu raczej trudno ze studiów odpaść (oczywiście jeśli komuś bardzo zależy, to i tak znajdzie sposób, ale takich jednostek nie biore pod uwagę ;)). Można na każdym semestrze zostać z 2-3 niezaliczonymi przedmiotami (w zalezności od punktacji) i zaliczyć kolejne podejście. Termin ponownego zaliczenia zależy od prowadzącego - niektórzy (ale naprawdę nieliczni) każą czekać do kolejnej sesji, u większości można załatwić zaległe sprawy w dogodnym terminie. Wykładowcy są w zdecydowanej wiekszości życzliwi (wiadomo - jednostki niereformowalne trafiają się wszędzie ;)). A praktyki - hmmm. Jeśli chodzi Tobie o praktyki zawodowe, to odbywa się je 2x w trakcie studiów, w wymierze 4 tygodni - po 3 i po 4 roku. Ponadto w trakcie studiów jest sporo zajęć, w czasie których ma sie stycznosć ze sprzętem - PC, mikrokontrolery, logika programowalna, PLC, roboty przemysłowe i mobilne, falowniki, systemy wizyjne itp. Dodatkowym atutem przy wyborze tego kierunku jest prężnie działające koło naukowe ;). Poza tym ogólnie rzecz biorąc w Poznaniu studiuje się przyjemnie (w wielu barach piwo studenckie za 3 PLN ;P i inne atrakcje ;D).
  • #18 1538223
    g3p
    Poziom 2  
    Witam,
    W przeciwieństwie, do kolegi z 4 roku, który wybrał sobie jako specjalność Robotykę, ja jestem na Komputerowych Sieciach Sterowania (na naszym roku są te dwie specjalizacje, ale w zależności od upodobań studentów - demokratycznie ;-) - mogą być utworzone też inne specjalności, np. ARS - ale dokładnie nie pamiętam jaką nazwę to oznaczało). Oczywiście z sieciami moje studiowanie ma niewiele wspólnego (chociaż były jakieś podstawy np. programowania rozproszonego w systemie QNX), i teraz na tym (4) roku dużo jest raczej mało przydatnego szeregowania zadań rozważanego zupełnie teoretyczie... ale ciekawe dla mnie wydają się laborki z różnego lutowania - wreszcie jakoś można praktycznie się przekonać, że te wszystkie schematy działają (albo i nie :P) - po liceum, to z elektroniki jest się "noga", więc przyda się trochę obycia ze sprzętem... zresztą, ciekawe może być wszystko, co nie jest zupełnie teoretyczne - jak np. programowanie samodzielnie sterowników przemysłowych (jeśli trafi się na sensownego prowadzącego), a na pierwszym roku to nawet roboty w 010 ;-) Nic, tylko zapraszam na PWr :-)
  • #19 1538846
    alric
    Poziom 12  
    Mam ptanie. Też wybieram się na AiR do Krakowa, ale zdziwiłem się, że na AGH są dwie robotyki! Jedna na wydziale EAIiE a druga na Inżynierii Mechanicznej i Robotyki.

Która z nich jest lepsza?

Z tego co udało mi się zauważyć, to na EAIiE AiR jest to bardziej związana z informatyką. Natomiast AiR na MiR jest ukierunkowana na elektronikę.

Nie wiem czy się nie mylę :)
  • #20 1554214
    sadamek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ja studiuje AiR na wydziale MEiL PW ogulnie jestem zadowolony, jak chcesz to mozesz tu przyjsc www.meil.pw.edu.pl ;-) a i zapomnialem dodac, ze tu uczą robotyki bardziej od strony mechaniki, modelowania, etc np roboty do operowania serca (jakiego używa prof. Religa do operacji) także projektowanie sztucznych kości stawów, sprzetu do rechabilitacji etc. na wydziale budujemy też pierwszego polskiego satelite
  • #21 1557116
    GUTSTUFF
    Poziom 2  
    Witam, wybieram sie na studia na Politechnike Warszawska na kierunek Automatyka i Robotyka. AiR na PW wystepuje na trzech wydzialach: Elektrycznym, EiTI oraz MEiL. Ja mysle o Elektrycznym, czy to dobry wybor? Może jest ktoś kto studiuje AiR na tym wydziale? Czym rozni się ten kierunek na poszczegolnych wydzialach? Prosze o informacje na temat AiR na Elektrycznym na PW oraz jakies porównanie tego kierunku do tych na pozostalych dwoch wydzialach PW. Z gory dzieki.
  • #22 1562646
    Kamil.K
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    ja we wtorek jade do poznania chce zlozyc papiery na PP AiR powiedzcie mi jeszcze czy jesli czlowiek nie dostanie sie na dzienne czy na zaoczynych jest tez AiR wiem ze tylko na wydziale informatyka i zarządzanie jest automatyka, czy duza zdawalność jest na dzienne AiR jak to wszystko wyglada. do jakich egzaminów podchodziliście by sie dostac na AiR. pozdrawiam

kamil
  • #23 1562894
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    @ Kamil.K:

Egzaminy na Poznańska AiR, na wydziale Elektrycznym sa z fizyki i matematyki (2 oddzielne). Przykladowe pytania mozna znalezc gdzies na glownej stronie PP. Z matmy nie sa zle, z fizyki za to jest roznie, czesto jednak ludzie narzekaja. Oprocz tego 50% ludzi jest przyjmowanych z konkursu swiadectw (przynajmniej rok i 2 lata temu tak bylo), jednak trzeba miec naprawde dobre swiadectwo, aby dalo przepustke na te studia.

Chyba masz raje jest jeszcze jakas Automatyka na innym wydziale, ale nie znam szczegolow.
    Pozdrawiam :-)
  • #24 1563041
    seki
    Poziom 12  
    ja wlasnie koncze automatyyke i robotyke na Polit. Bialostockiej...
    SCZERZE > nie polecam. Zero zaplecza technicznego. Masa mechaniki, zero praktyki. Ogolnie - > Skonczylem i wiem ze nic nie wiem.
  • #26 1608695
    DPage
    Poziom 11  
    Ale podobno na ten WIMiR cięzej się dostać niż na AiR na wydział elektroniczny.
  • #27 1712181
    lord_nv
    Poziom 11  
    Politechnika Poznańska jest wporządku, kierunek Automatyka i Robotyka jak najbardzije na dobrym poziomie, zależy też czy bierzesz pod uwagę lokalizację, ja bym poszedł na AGH albo Poznań :) bo tam studiuje i właściwie już kończę i musze przyznać że jestem bardzo zadowolony a pozatym Poznań to fajne miasto, niezłe imprezki itd. :)
  • #28 1712359
    griffin777
    Poziom 12  
    Hello.
    Własnie koncze 3 rok AIR na wydziale Elektrycznym AGH.

Te Studia sa świetne i naprawde polecam każdemu.

Co do praktyki to wiadomo ze jesli ktos nie chce a zakuje wszystko co trzeba to studia przejdzie ale sa duze mozliwości jesli sie samemu chce coś zrobić.

Ja akurat działam w kole naukowym http://www.ia.agh.edu.pl/~kna/
    ...i tam już teoria przestaje byc tylko czyms co trzeba zakuć a zaczyna sie przydawać przy bardzo konkretnych projktach.

Były rektor uczelni prof Tadeusiewicz pochodzi z naszj katedry i teraz po skonczonej kadencji wraca na posadkę szefa katedry i jest jednym z wykładowców. Wspiera także nasze koło naukowe.
    Naprawde polecam pod każdym względem.

No i miasteczko studenckie AGH nie ma sobie równych :)
  • #29 1713788
    rtom
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Ja skonczylem niedawno Politechnike Gdanska, wydz. Elektrotechniki i Automatyki, spec. Automatyka i Informatyka Techniczna. Nie bylo latwo, bo jest bardzo wysoki poziom. Pracy praktycznie szukalem mniej niz miesiac, pracuje w duzej firmie i dobrze zarabiam, do tej pory zglaszaja sie jescze pracodawcy chcacy podjac ze mna wspolprace. Uczelnie ksztalci wszechstronnie zarowno z dziedziny elektroniki, automatyki i mechjaniki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru uczelni na kierunku Automatyka i Robotyka (AiR) na wydziałach elektronicznych w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem Politechniki Wrocławskiej (PWr), Politechniki Poznańskiej (PP) oraz Akademii Górniczo-Hutniczej (AGH). Studenci podkreślają, że praktyka zawodowa nie jest automatycznie zapewniona podczas studiów i wymaga samodzielnej inicjatywy, np. poprzez praktyki lub pracę na pół etatu. PWr jest wysoko oceniana, posiada akredytację KAUT, a kierunek jest wymagający, ale oferuje solidne podstawy teoretyczne i praktyczne, zwłaszcza na specjalnościach takich jak Robotyka czy Elektroniczne i Komputerowe Systemy Automatyki. PP charakteryzuje się przyjazną kadrą i systemem punktowym ułatwiającym zaliczenia, z praktykami odbywanymi dwukrotnie podczas studiów. AGH wyróżnia się dużym miasteczkiem studenckim, zlokalizowanym w jednym miejscu, co ułatwia logistykę, oraz dobrym programem nauczania, szczególnie na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Robotyki (WIMiR), gdzie specjalności Robotyka i Mechatronika są wysoko oceniane. W AGH istnieją dwie ścieżki AiR – na Wydziale EAIiE (bardziej informatyczna) oraz na WIMiR (bardziej elektroniczno-mechaniczna). Koszty życia i zakwaterowania w Krakowie i Poznaniu są porównywalne, z akademikami i kwaterami prywatnymi w umiarkowanych cenach. Po ukończeniu kierunku na wymienionych uczelniach absolwenci nie powinni mieć problemów ze znalezieniem pracy, zwłaszcza jeśli zdobędą praktyczne doświadczenie. W dyskusji pojawiły się także informacje o innych uczelniach, takich jak Politechnika Warszawska (PW) z kilkoma wydziałami oferującymi AiR, oraz Politechnika Gdańska, gdzie poziom jest wysoki, a absolwenci szybko znajdują zatrudnienie. Wskazano na znaczenie samodzielnego zdobywania praktyki oraz aktywności w kołach naukowych, które umożliwiają realizację projektów praktycznych i rozwój umiejętności technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA