Witam.
Ja z kolei jestem na wylocie (w sensie - bronię pracę dyplomową ;P) AiR na Politechnice Wrocławskiej i jestem bardzo zadowolony
Masz tu do wyboru kierunek magisterski (5 lat) lub - tak jak ja - inżynierski (4 lata), obydwa dzienne. Za parę miesięcy bronię pracę i wybieram się- zaocznie - na dwuletnie studia uzupełniające z informatyki - będę miał swa dyplomy - inż. automatyk mgr informatyk albo coś w tym stylu

Rozwiązanie wydaje się ciekawe.
PWr stoi wysoko w rankingach (2 miejsce w kraju wśród uczelni technicznych), kierunek AiR jak większość na wydziale elektroniki, ma akredytację Komisji Akredytacyjnej Uczelni Technicznych (KAUT), która przyznaje ją tylko tym kierunkom, które spełniają jakieś tam wyśrubowane wymagania

Ogólnie kierunek ciekawy, aczkolwiek bywa wymagający (są przedmioty które po prostu trzeba mieć szczęście żeby zaliczyć - albo bardzo tęgą głowę

). Tak po drugim roku masz już z górki. Dodam że wydział elektroniki uchodzi za jeden z trudniejszych na całej Politechnice, więc czasami trzeba się przyłożyć do nauki, ale przepracowanie - jak na medycynie czy prawie - ci nie grozi.
Samo miasto jest wprost wymarzone do studiowania - mi tak się spodobało że planuję się tam przeprowdzić jak tylko zrobię dyplom. Miasto kultury pełną gębą

Studenci nadają mu specyficzny klimat miasta uniwersyteckiego. Koszty utrzymania we Wrocławiu: wynajęcie jednoosobowego pokoju : ok.350zł, mieszkania dwupokojowego (na 4 osoby) - ok. 300zł/osobę, akadamik chyba coś koło 270zł, znosili ostatnio jakieś dopłaty więc nie wiem. Stypendium naukowe od 4,2 - 190zł. Obiad ok 5zł na stołówce PWr, 9zł na porządniejszej stołówce Akademii Rolniczej. Dwa duże multipleksy, dużo pubów, sporo koncertów - również znanych wykonawców - więc na brak rozrywki też nie można narzekać.
Z pracą po tym kierunku problem może być jak wszędzie, ale teraz jest dobra koniunktura na absolwentów uczelni technicznych, więc zawsze jest jakaś nadzieja. Tym bardziej że automatyka to coś pośredniego pomiędzy elektroniką a informatyką - bardzo dużo ofert pracy wymaga "ukończenia studiów technicznych o profilu informatyka/elektronika/automatyka" - to wszystko w zasadzie jeden worek. W samym Wrocławiu jest trochę dużych i mniejszych firm które oferują praktyki, więc jak się zakręcisz to może się załapiesz (ale litości, praktyki na 3 roku? kiedy się pytam??? chyba tylko na wakacje. Jak sięma zajęcia 4-5 dni w tygodniu, jeden projekt goni drugi, to raczej nie ma kiedy praktykować

) A, zwykle jest tak że zajęcia są tylko 4 dni w tygodniu

Poniedziałek lub piątek jest wolny - ale nie jest to regułą. Bardzo mi się to podoba, bo można jeździć do domu na weekend jak ktoś ma blisko - raz tylko miałem zajęcia przez 5 dni w tygodniu. Plan jest tak dobierany, że jak go sobie dobrze ułożysz to możesz mieć czasami nawet tylko 3 dni zajęć w tygodniu.
Mam nadzieję że przybliżyłem ci choć trochę kierunek AiR na PWr. Nie wiem jak jest na innych uczelniach, ale ja nie żałuję że wybrałem właśnie tą.
Pozdrawiam!