logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czasami brak identyfikacji numeru w Gigaset 4010 Classic

rokko 23 Mar 2005 23:00 1908 3
REKLAMA
  • #1 1343018
    rokko
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Centrala EWSD, linia analogowa, włączony CLIP, aparat Gigaset Classic 4000 z aktywnym CLIP. Ustawienie przerwy na odróżnienie dzwonków dwóch kolejnych połączeń od przerwy na CLIP: 7 sekund (wartość nadana w serwisie poprzez opcję Menu->891.... itd)
    Większość połączeń się identyfikuje, część (z ustawionym CLIR) wyświetla
    napis "ANONIMOWO", ale część wyświetla jedynie "rozchodzące się falki", jak przy połączeniach bez włączonego u mnie CLIP. W centrali EWSD twierdzą, że u nich wszystko jest OK (ustawienia jak trzeba).
    Myślałem początkowo, że dzieje się tak przy połączeniach bez prezentacji numeru (ale bez ustawionego CLIR) - np. ze starych central nie pozwalających na wysyłanie numeru. Ale ostatnio miałem też takie połączenia z central o których wiem, że umieją wysyłać numer (np. raz numer jest prezentowany a raz nie).
    Czy to wina infrastruktury teletechnicznej, czy może jakiś ustawień u mnie ?
    Z tego co wiem, to mogę tą "przerwę dla odróżnienia" ustawić na 11 sekund, ale czy tędy droga ?
    I co właściwie oznacza ta "przerwa dla odróżnienia" (proszę o opis techniczny po polsku dla lajkonika bez gwary telefoniarzy) ?
  • REKLAMA
  • #2 1343354
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Podła jakośc okablowania zewnętrznego częściowe doziemienie jednej żyły,odległość od centrali a nawt pogoda (linia napowietrzna -stare druty na słupach..) no i niepewne połączenia w puszkach to wszystko powoduje straty sygnałowe i kłopoty z dekodowanim FSK. Sprawdż zależność od pogody.Zgłoś do centrali "szumy ,trzaski i słabą słyszalność jak pada deszcz".Niech zrobią test linii.
    WW
  • REKLAMA
  • #3 1343501
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Wiesz co, mam 4015 i CLIP wyświetla się po 3 - 4 dzwonkach. Czasami po 2-ch. W sumie puźno, bardzo puźno. Ale tłumaczę to sobie, że te mułowate menu szuka wpisu w książce albo NT Aethra wystawia później FSK.

Już niedługo dostane linię analoga to zobaczę jak wtedy to działa.
  • #4 1346467
    długalus
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Co do przerwy między pierwszym a drugim dzwonkiem to 7s z tego co piszesz to jest ok. Gdyby centrala puściła drugi "dzwonek" puźniej niż 7s to telefon potrafi się "zawiesić". Może być jeszcze kwestia PCM-ki. Osobiście mam na lini w serwisie PCM-ke i siemensy pracują ok ale zdarza się że czasem nie wyświetli numeru.

pozdr
REKLAMA