logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel VERSA i ACU-250 - Brak komunikacji z czujkami bezprzewodowymi

stonefree 08 Gru 2013 15:06 3264 17
REKLAMA
  • #1 13038415
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Mam problem z ACU-250 i czujkami bezprzewodowymi. Po zainstalowaniu drugiego manipulatora centrala straciła komunikację z czujkami bezprzewodowymi APD-100 i APMD-250. Manipulator odpiąłem i próbowałem wszystko uporządkować, ale nie daję rady. W menedżerze sprzętu w tej chwili czujki bezprzewodowe mam ustawiona na "brak czujki". Próbuję dodawać czujki przyciskiem "dodaj urządzenie bezprzewodowe", wpisuję nr czujki,naruszam sabotaż i nic się nie dzieje. Kiedy konfiguruję je jako 2EOL NC w menedżerze sprzętu system zgłasza awarię "sabotaż z linii .." Wygląda na to,że nie ma w ogóle komunikacji bezprzewodowej, a sama konfiguracja wejścia na 2EOL NC powoduje zgłoszenie sabotażu, chociaż do czasu montażu manipulatora wszystko hulało. Nie próbowałem resetować płyty z kołków. Czy Macie jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13039010
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witam

A jak masz poustawiane adresy man moze maja ustawione takie same adresy.

pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 13039756
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Chyba czas wrócić do źródeł....
    1.Zrób sobie kopie ustawień.
    2. odłacz acu i identyfikacja
    3. podłącz wszystkie urzadzenia adresacja i identyfikacja
    Jak nie pomoże to jeszcze masz w zanadrzu pełen reset, upgrade softu centrali , ustawienie z ręki adresów klawiatur przez zwarcie daty i clk( instrukcja instalatora)

Pozdrawiam
  • #12 13039768
    stonefree
    Poziom 27  
    Problem w tym, że poprzedniej konfiguracji nie mam. Trzeba zacząć od zera. Czy w tym wypadku należałoby zresetować płytę z kołków i próbować na piechotę konfigurować?
  • Pomocny post
    #13 13039810
    suworow
    zdejmij te konfiguracje która jest. Nie widzę tego i nie chciałbym abyś przeze mnie podjął zbyt pochopne kroki. System nie zgłasza żadnych awarii.? Przy podłączaniu klawiatury nie wypadł żaden kabelek od modułu? Może zacznij od wypisania i wpisania tak jak pisałem wcześniej urządzeń
  • #16 13044072
    stonefree
    Poziom 27  
    Dzisiaj walczyłem z tą Versą. Podłączyłem manipulator LED, usunąłem kontroler ABAX i przeprowadziłem jeszcze raz identyfikację. Po tym czujki bezprzewodowe pozwoliły się dodawać, bez problemu dopisałem dwie z nich, natomiast już po dopisaniu trzeciej płyta zgłosiła awarię sabotażu z tej czujki. Zmuszony byłem ostawić je w systemie na "brak czujki" i awaria przestała być zgłaszana. Dodam,że w konfiguracji 2EOL/NC jest to samo, a w NC i NO czujki bezprzewodowe zgłaszają naruszenie od razu po uzbrojeniu systemu. Proszę o dalsze sugestie.
    Jeszcze jedno pytanie odnośnie manipulatora LED. Rozumiem,że moge dowolnie wydłużyć czas na wejście z czujki przy tym manipulatorze, np. 50 s, natomiast czy jest możliwa zmiana czasu na wyjscie?
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Satel VERSA i ACU-250 - Brak komunikacji z czujkami bezprzewodowymi Nowy_Obraz_-_mapa_bitowa.jpg (144.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 13048272
    suworow
    stonefree napisał:
    Jeszcze jedno pytanie odnośnie manipulatora LED. Rozumiem,że moge dowolnie wydłużyć czas na wejście z czujki przy tym manipulatorze, np. 50 s, natomiast czy jest możliwa zmiana czasu na wyjscie?

No dobra to teraz po tym pytaniu przynajmniej wiemy że alarmy To nie Twoja bajka. Czas na wyjście ustawia się dla strefy i tam go szukaj.
    Odnośnie pozostałych:
    1.
    stonefree napisał:
    Podłączyłem manipulator LED, usunąłem kontroler ABAX i przeprowadziłem jeszcze raz identyfikację.
    a była adresacja manipulatorów?
    2. opisz dokłądnie krok po kroku co robisz, albo weź zapisz konfigurację zresetuj to , wgraj najnowszy soft do centrali i zacznij od nowa.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #18 13049419
    stonefree
    Poziom 27  
    suworow napisał:
    po tym pytaniu przynajmniej wiemy że alarmy To nie Twoja bajka
    No cóż... Nie ukrywam :)
    Jeżeli chodzi o adresację, to po podpięciu manipulatora i identyfikacji manipulator LED "pokazał się" z systemie z adresem 04, być może dlatego, że wcześniej już był podpinany i pewnie adresowany. Co dziwne - udało mi się też dodać wszystkie czujki, działają poprawnie. Nie resetowałem centrali, nie aktualizowałem oprogramowania. Dodawane były w ten sam sposób co ostatnio, z takimi samymi ustawieniami, tylko w innej kolejności, ale być może to przypadek i nie ma znaczenia. Pozostał mi jeszcze problem z sygnalizatorem zewnętrznym, który nie reaguje po naruszeniu czujki przy manipulatorze ( po czasie na wejście ), przy czym wyje przy naruszeniu innych czujek, co mnie zastanawia - sygnalizator wewnętrzny działa również przy naruszeniu czujki przy manipulatorze.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą Satel VERSA i modułem ACU-250, który utracił komunikację z czujkami bezprzewodowymi APD-100 i APMD-250 po dodaniu drugiego manipulatora. Pomimo prób identyfikacji i dodawania czujek, system nie rozpoznaje ich, a w menedżerze sprzętu wyświetla "brak czujki". Użytkownik rozważa reset płyty oraz ponowną konfigurację. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki, takie jak sprawdzenie adresacji manipulatorów, odłączenie ACU-250, a także wykonanie pełnego resetu systemu. Po kilku próbach użytkownikowi udało się dodać czujki, jednak pojawiły się nowe problemy z sygnalizatorem zewnętrznym, który nie reaguje na naruszenia przy manipulatorze LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA