logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zliczyć godziny pracy z warunkami w Excelu dla różnych czynności?

jobdziak 12 Gru 2013 10:49 1671 5
REKLAMA
  • #1 13052038
    jobdziak
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witajcie

Próbuje wykonać arkusz który będzie zliczał mi czynności przeprowadzone przez X osoby z danym Pracownikiem.

Myślę że załącznik mówi wszystko jednak parę słów wyjaśnienia:
    - format tabeli w której będę planował prace musi pozostać bez zmian
    - forma zliczania i miejsce dowolne ważne bym miał podział na ilość godzin zaplanowanych przez daną osobę na daną czynność, per ilość godzin zrealizowanych (o tym mówią kody typu T-C; T-O, itd.)
    - format zapisu godzin w tabeli musi zostać bez zmian czyli np "12-13"
    - tabela w której będę dokonywał planowania docelowo będzie stworzona na cały miesiąc w niezmiennym formacie ( w załączniku tylko 3 dni)

Czy można stworzyć formułę/formuły które zliczą w totalu godziny zaplanowanej pracy przez dany obszar na daną czynność np T-O czyli TRENER-ODSŁUCH 1 godzina zaplanowana i 1 zrealizowana
    O ile zliczenie godzin jeszcze jestem w stanie wykonać, tak zastosowanie warunku dodatkowego odnośnie przyporządkowania godzin do obszaru to juz magia.

nie ukrywam zależy mi na czasie i będę bardzo zobowiązany za pomoc !

z góry bardzo dziękuje za zainteresowanie tematem

Pozdrawiam
    GJ
    Załączniki:
    • arkusz.xls (116.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13052203
    nao1
    Poziom 13  
    może tak, z lekko zmodyfikowaną tabelką
    Załączniki:
    • godziny_pracy.zip (10.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 13052484
    jobdziak
    Poziom 10  
    Witam serdecznie

dziękuje za szybka odpowiedź.
    Zaproponowany mechanizm faktycznie działa, niemniej wprowadzenie kolumny pomocniczej w celu zliczenia planowanej liczby godzin + tym samym wprowadzenie kolumny pomocniczej w celu obliczenia zrealizowanej liczby godzin rozszerza nam jeden dzień do 7 kolumn :(
    Plusem tego rozwiązania jest na pewno zliczanie niestandardowych godzin działań np 15,5-19 będzie interpretowane jako działanie w przedziale czasowym 15:30-19:00

Ja natomiast zastanawiałem się nad użyciem formuły typu:
    JEŻELI(CZY.PUSTA(D4);0;(JEŻELI(CZY.BŁĄD(SZUKAJ.TEKST(":";PRAWY(D4;DŁ(D4)-SZUKAJ.TEKST("-";D4))));PRAWY(D4;DŁ(D4)-SZUKAJ.TEKST("-";D4));GODZINA(PRAWY(D4;DŁ(D4)-SZUKAJ.TEKST("-";D4)))+MINUTA(PRAWY(D4;DŁ(D4)-SZUKAJ.TEKST("-";D4)))/60))-(JEŻELI(CZY.BŁĄD(SZUKAJ.TEKST(":";LEWY(D4;SZUKAJ.TEKST("-";D4)-1)));LEWY(D4;SZUKAJ.TEKST("-";D4)-1);GODZINA(LEWY(D4;SZUKAJ.TEKST("-";D4)-1))+MINUTA(LEWY(D4;SZUKAJ.TEKST("-";D4)-1))/60)))

formuła zlicza godziny, ale nie mogę sobie poradzić z wprowadzeniem warunku na godziny per osoba działająca np ile godzin T-O

Takich formuł było by trochę :), ale wrzucając je gdzieś z boku arkusza i ukrywając będą podstawą do wyliczenia dalszych danych w totalu.

raz jeszcze załączam plik z propozycją nao1 za którą bardzo dziękuje + swój plik w osobnej zakładce z ww formułą - jeśli ktoś ma inne sugestie będę zobowiązany
    Załączniki:
    • arkusz.xls (132.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 13055365
    jobdziak
    Poziom 10  
    Witam

czy komuś przychodzi na myśl jeszcze jakieś rozwiązanie?

pozdrawiam
    GJ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13056072
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Dzień dobry,
    Ten problem dość trudno "ugryźć" formułami, bo napotykamy tu na błąd w Excelu, który trzeba jakoś obejść.
    Propozycja byłaby taka:
    Najpierw utworzyć kopię oryginalnej tabelki, wpisując formuły sumujące podane w przykładzie. Ja wprowadziłem tam tylko nazwy: "od" i "do", bo "nie trawię" takich megaformuł, ale autor może powrócić do swojej koncepcji. Ta kopia znajduje się w kolumnach od M do U, które na końcu mogą być ukryte.
    Z sumowaniem warunkowym wg nagłówków miałem problem, bo logika podpowiadałaby użycie konstrukcji sumy z funkcją INDEKS (formuła tablicowa) typu:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

(notacja jak w Excelu 2010 i 2013, we wcześniejszych muszą być średniki zamiast ukośników).
    Indeksy 1\4\7 odnoszą się do rodzaju czynności, 3\6\9 do wykonania, 2\5\8 do planu.
    Problem w tym, że to nie chce działać zgodnie z oczekiwaniami. Funkcja INDEKS działa błędnie jeśli wartości indeksów są tablicami, a wynik ma być użyty jako argument innej funkcji. Jedyny znany mi sposób jak obejść ten błąd, to wpisać tę samą formułę (w tym przypadku sumę) do co najmniej dwóch sąsiadujących komórek. Ale w ten sposób wyniki są wyświetlone dwa razy i trzeba znowu te nadmiarowe kolumny ukryć. Trochę jest z tym pracy przy przygotowaniu, ale później powinno już działać. Formuły można kopiować blokami.
    Proszę dopasować do swoich potrzeb rozbudowując odpowiednio kalendarz.
    Pozdrowienia.
    Załączniki:
    • godz_pr_sel.xls (168 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 13065356
    jobdziak
    Poziom 10  
    Witam serdecznie

Panie Maćku, Pana propozycja okazała się idealna. Za pomocą Pana propozycji własnie udało mi się zakończyć Pana pracę nad szablonem. Faktycznie przygotowanie wymagało trochę czasu jednak efekt w pełni udało się osiągnąć. Zrobiłem mały mix gdyż faktycznie wstawiłem dodatkowe "kolumny pomocnicze" poza tabelą główną, które wykorzystałem do zliczenia całościowego wyniku. Tu jednak zamiast funkcji indeksowej która oczywiście również działa użyłem propozycji użytkownika nao1 - w tym celu uniknąłem konieczności wstawiania dwóch formuł w sąsiadujących kolumnach.

z całościowego efektu jestem bardzo zadowolony, niemniej nie byłby on możliwy bez Panów pomocy za którą bardzo dziękuje

Tym samym nauczyłem się kolejnych funkcji i za ta naukę serdecznie raz jeszcze dziękuje.

pozdrawiam
REKLAMA