logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 10Mbit - Niska prędkość synchronizacji, skoki tłumienia 44,5-51,5dB

krzdudek 12 Gru 2013 11:38 2361 17
REKLAMA
  • #1 13052172
    krzdudek
    Poziom 11  
    Cześć
    Przez kilka lat korzystałem z połączenia Internet DSL 2Mbit - powoli, ale stabilnie, transfery ok 250kb/s. Jednak tym razem (niestety) skusiłem się na neostradę. Upływa trzeci tydzień od momentu uruchomienia usługi neostrada do10Mbit, więc stabilizacja łącza powinna być zakończona i ku wielkiemu mojemu zaskoczeniu osiągnęło prędkość synchronizacji 1311kbps. Router TP-LINK W8960 (sprawdzane również na W8961nd oraz SpeedStream 4100) w godzinach szczytu twierdzi, że jest w stanie połączyć się z prędkościami z zakresu 6000-10000kbps tłumienie zwykle wynosi 44,5dB (czasem 42,5dB), margin 16-20dB, odległość od centrali ok 3km. Dziwiłem się skąd ta niska prędkość synchronizacji, skoro na mojej linii można więcej, ale wczoraj rano (godz. 6:30) przed pracą uruchomiłem komputer, zalogowałem się na routerze i zobaczyłem tłumienie 51,5dB, margin 11dB. Dziś z ciekawości sprawdziłem i znów tłumienie wynosiło 51,5dB.
    Instalacja w domu jest poprawna, router podłączony do gniazdka za pomocą kabla 20cm, jeden telefon stacjonarny podpięty przez filtr (od czasów Internet DSL nic się nie zminiło).

Co może być przyczyną drastycznego pogorszenia się parametrów linii w godzinach, kiedy teoretycznie powinny one być najlepsze?
  • REKLAMA
  • #2 13054303
    gkmaster
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    A może przy zmianie usługi panowie z "TP" założyli filtr przepięciowy po stronie linii miejskiej? Zabezpiecza to przed wyładowaniami atmosferycznymi i przepięciami ale niestety dość mocno tłumi sygnał.
  • REKLAMA
  • #3 13054381
    krzdudek
    Poziom 11  
    Nie sądzę, dziś po przyjściu z pracy tłumienie wynosiło 43,5dB i takie jest w dalszym ciągu, podobnie jak bez zmian zostaje prędkość synchronizacji 1311 :(. Zobaczę czy rano znów wzrośnie, ale nie podoba mi się to...
  • #4 13055190
    DJTrueBeliever
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Sytuacja dość częsta i bardzo, na przykład mi, familiarna. Ale jak się bawić w kotka i myszkę, to na całego.
    Poproś na infolinii o ponowną kalibrację DLM na linii. Jakbyś trafił na niekumatego konsultanta, to wyjaśnij, że podpisywałeś umowę na usługę do danej przepustowości - a to oznacza, że synchronizacja linii powinna pozwalać na osiągnięcie prędkości maksymalnej, a nie przycinać ją na stałe. W razie potrzeby postrasz UOKiK. Konsultant/ka przełączy cię wówczas do innego (w domyśle: bardziej ogarniętego), z którym szybko załatwisz sprawę.

Historia lubi zataczać koło, tak więc regularnie sprawdzaj synchronizację, czy dalej nie leci. Za którymś tam razem panowie z Eltelu stracą zapewne cierpliwość do DLM-a i albo go przeprogramują, żeby nie przycinał pasma na stałe na twoim porcie, albo wykluczą twój port z DLM-a.
  • REKLAMA
  • #5 13055281
    krzdudek
    Poziom 11  
    Dziękuję za radę i dziś po pracy będę do nich dzwonił. Oczywiste, że łącze nie powinno być na stałe przycięte do 1Mbit. Niepokoi mnie jednak ten wzrost tłumienia rano (dziś o 6:30 znów 51,5dB, max rate 3708kbps, synchro 1311kbps) i boję się, że po ponownej stabilizacji DLM po kilku dniach prędkość synchronizacji znów spadnie do 1311kbps...
  • #6 13055732
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Tłumienie powinno być stałe. Jak się zmienia to coś jest nie tak z kablami. SNR może pływać w zależności od szumów w danych przedziale czasowym. Biorąc łącze klienckie z tzw. "do" 10Mb jest odpalony stabilizator, to on Ci tak zjechał. Resetu portu nikt Ci nie wykona, to może zrobić tylko CKU. Stabilizator tego cały czas nie trzyma, po jakimś czasie(2 tygodniej później), resetnij modem i powinno się spiąć na wyżej i nie ruszaj modemu, najlepiej trzymaj go pod UPSem. Przy tak dużym tłumieniu koniecznie przełącz się na G.DMT jak masz ADSL2+.
    Zadzwoń na party line, powiedz im żeby wysłali techników i posprawdzali głowice, łączenia LSA i u Ciebie w domu też zerknęli czy jest poprawna instalacja. Przy 3km wszystko jest ważne.
    Przy 3km powinieneś mieć tłumienie mniej więcej 33-35dB i pełne 10Mb dw i pełne 1Mb up. Jak masz ponad 50dB to coś nie tak z instalacją lub jest bardzo stara 30 letnia.
  • #7 13055896
    krzdudek
    Poziom 11  
    Po pracy będę zgłaszał usterkę. Podejrzewam przyczynę w instalacji "tepsy" bo u mnie w domu jest maksymalnie uproszczona: gniazdko, rozdzielacz, w 1 gniazdo rozdzielacza wpiete 20cm kabla i router w 2 gniazdo rozdzielacza filtr, a w niego telefon stacjonarny i to wszystko. Filtr wczoraj wymieniłem na nowy, co oczywiście nic nie zmieniło. Zmiana tłumienia o 9dB to tak jakby mi nad ranem w magiczny sposób przybywało ok 700m kabla ;-)
  • #8 13055921
    emigrant
    Poziom 29  
    Prostota nie jest istotna tylko jakość połączeń. Jak masz w domu kabel tasiemkowy to go wymień na YTKSY lub po prostu użyj jednej pary ze skrętki kat5e. Zobacz jaki kabel idzie z przyłącza(od słupa do domu) bo jak tasiemka to kabel do wymiany, 20-30 lat temu przyłącza były tasiemkowe zazwyczaj(pod transmisję głosu tylko, nikt nie myślał o internecie szerokopasmowym). Trzeba go wymienić na skręconą parę. TP zrobi to za darmo(wymieni przyłącze).
  • #9 13055930
    krzdudek
    Poziom 11  
    Do domu idzie skrętka i do routera też.
  • #10 13055938
    emigrant
    Poziom 29  
    Jak pisałem powinieneś mieć przy 3km jakieś 33-35dB o ile te 3km masz bo wg tłumienia masz 4-5km, ale to może być przekłamanie z racji "chorej linii".
  • #11 13055984
    krzdudek
    Poziom 11  
    W 2005 roku gdy technicy sprawdzali warunki techniczne przed instalacją usługi Internet DSL z ich ust padła informacja o 3 km co wtedy wydało mi się dużo bo w linii prostej są to 2km, ale kabel nie idzie najkrótszą możliwą drogą.
  • #12 13056039
    emigrant
    Poziom 29  
    Niech chłopaki popatrzą co jest nie tak. Musisz mieć te 30-pre dB jeżeli rzeczywiście masz te 3km a nawet krócej. Na party line nic się nie tłumacz tylko po prostu zgłoś uszkodzenie linii, nawet jak nie masz trzasków w telefonie to powiedz, że są, że tłumienie się zmienia itd.
  • #13 13056077
    nasu
    Poziom 22  
    Ocena: 251
    Miałem podobnie tłumienie 50-60, czasem zrywanie co 10minut, potem kilka dni OK.
    Zadzwoniłem, że nie działa internet i problemy z telefonem więc dziękuje za współpracę i obie usługi.
    Przyjechali stwierdzili, -internet tu nie będzie działał -jak nie jak pięć lat działał. Wzięli się do roboty dokręcili kabel na słupku (zardzewiała śrubka) zmienili parę do centrali (jedna żyła przebicie do ziemi) i działa.
  • #14 13056083
    emigrant
    Poziom 29  
    Huh? kabel dokręcali? Tam nic się nie dokręca, wszystko jest LSA.
  • #15 13056102
    nasu
    Poziom 22  
    Ocena: 251
    Może i nie dokręcali tylko na słupku nie łączyło jak należy, ale w efekcie działa od trzech lat.
    Co do kabla w domu miałem kiedyś różnego rodzaju kabelki skręcane (na świński ryj) druty linki taśmy w sumie 20m, po podpięciu modemu bezpośrednio do kabla ziemnego tłumienie nie zmieniło się nawet o ułamek wzrósł tylko nieco margines.
  • #16 13056995
    krzdudek
    Poziom 11  
    Właśnie zgłosiłem usterkę i czekam na techników, parametry linii wróciły do poziomu:
    - tłumienie 44dB,
    - synchronizacja 1311kbps,
    - max rate 6896kbps

Miałem dobre doświadczenia z usługą Internet DSL, ale neostradą jestem bardzo rozczarowany i szczerze żałuję, że się skusiłem...
  • #17 13059662
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    krzdudek napisał:
    w 1 gniazdo rozdzielacza wpiete 20cm kabla
    Skąd wziąłeś taki kabel? Nie twierdzę, że jest winny, ale to główny podejrzany do sprawdzenia. Oby to nie był gotowy kabel 1,5-2 metry z odciętym środkiem i poskręcany (szansa słabego styku bardzo duża). Rozdzielacz też się może słabo trzymać jeśli to jest taki wpinany na RJ-11 (z zestawu z routerem "Rozdzielacz RJ11 (6p4c) - 1 wtyk / 2 gniazda").
  • REKLAMA
  • #18 13059792
    krzdudek
    Poziom 11  
    Wystrzegam się prowizorki, więc nawet mi przez myśl nie przeszło jakiekolwiek skręcanie kabli. Kupiłem w sklepie metr skrętki, poprosiłem o pocięcie na 5 części i zaciśnięcie wtyczek na wszystkich. Oczywiście sprawdzałem wszystkie 5 kabli, kilka rozdzielaczy zarówno najprostszych 1 wtyk 2 gniazda jak i splitter z wbudowanym filtrem, jak już wspominałem routery też sprawdzałem 3 (W8961nd, W8960 i speedstream 4100), filtry również podmieniałem - jedynie nie ingerowałem w gniazdo, które założyli technicy z TP podczas instalacji DSLa w 2005 roku. Telefon też odpinałem i wpinałem się bezpośrednio w gniazdo, co również nic nie zmieniło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z niską prędkością synchronizacji (1311 kbps) na łączu Neostrada 10Mbit, mimo że parametry linii sugerują możliwość osiągnięcia wyższych prędkości. Tłumienie sygnału waha się od 44,5 dB do 51,5 dB, co budzi wątpliwości co do jakości instalacji. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną problemu mogą być nieprawidłowe połączenia kablowe lub filtr przepięciowy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują kontakt z infolinią w celu ponownej kalibracji DLM oraz sprawdzenia instalacji przez techników. Wskazują również na konieczność wymiany starych kabli na nowoczesne, skręcone pary, aby poprawić jakość sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA