logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku SSD 120 GB do płyty Asus K8N-E z SATA 1 - kompatybilność BIOS

tamyja 22 Gru 2013 23:46 5538 3
REKLAMA
  • #1 13090243
    tamyja
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam komputer z płytą Asus K8N-E ACPI posiadającą złącze SATA 1.
    W komputerze padł mi dysk Seagate ST31000528AS 1TB.
    Chciałbym kupić dysk SSD, który chodziłby na tej płycie.
    Zdaję sobie sprawę z być może nieopłacalności takiego przedsięwzięcia, niemniej mam pytanie raczej o strone techniczną, czy dysk SSD (jaki typ) będzie pracował na złączu SATA 1, czy bios płyty go rozpozna?
    Zdecydowałbym się wydać trochę więcej na SSD niż na talerzowego ze wzgledu na to , że dyski SSD mają mniejszy czas dostępu, co i tak dla mnie przy zastosowaniu go jako dysku systemowego byłoby wystarczające.
    Większa modernizacja komputera nie wchodzi teraz w grę ze względów finasowych.
    Myślę o jakimś dysku SSD 120 GB tylko który będzie chodził na SATA 1 tej płyty?
    Może ktoś ma jakieś doświadczenie odnośnie tego?
  • REKLAMA
  • #2 13090505
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13091182
    gamus15
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Jak już kupować SSD to trzeba wybrać taki żeby bez problemu działał i na nowym komputerze. Za rok okaże się że wymieniasz budę i jak teraz kupisz kiepski dysk to na nowym komputerze będziesz tego żałował.

Z tego co wiem Sata 1 tylko ograniczy prędkośc więc jaki by ten dysk nie był to powinien działać. Weź poprawkę na to że Win XP nie lubi się z SSD i trzeba szukać dysku z obsługą Trim-a.

W starych komputerach czas dostępu moim zdaniem niewiele da, owszem prawoklik na folderze szybko zadziała ale przeglądanie internetu (flash) czy inne operacje które korzystają z mocy procesora już nie do końca. Na pewno nie miałoby to dla mnie sensu wrzucać SSD za 300 zł bez myślenia już o nowym komputerze.
  • #4 13102603
    tamyja
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Po dogłębnęj analizie ofert kupiłem dysk SSD Goodram C50 120GB ssdpr - C50 -120.
    Zapłaciłem 302 zł z przesyłką.
    Wahałem się przy wyborze między trzema innymi typami, ale ostatcznie wybór padł na ten, który podałem.
    Jestem zadowolony z zakupu - komputer dostał nowego życia i śmiga, że hej.
    Jest to dysk SATA III z obsługą TRIMA i ma niezłe prędkości zapisu i odczytu, z których teraz nie skorzystam, ale gdy zmienię sprzęt na nowszy to będzie jak znalazł. No i jest to Polski producent, a swoich trzeba wspierać.
    Jeśli, ktoś w podobnej sytuacji zastosował inne dyski SSD to proszę tu dopisywać, jakiś czas ten wątek zostawię otwarty.
REKLAMA