logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson DSR 3018 FTA niemoge wgrac oprogramowania :(((

jo87 26 Mar 2005 11:01 8888 10
REKLAMA
  • #1 1350002
    jo87
    Poziom 2  
    Witam, mam Fergusona DSR 3018 FTA wygląda jak 2018, niemoge wgrać żadnego oprogramowanie do niego niewiem czemu do 3018 nie pasuje i do 2018 też niepasuje wgrywam to programem Arioner 0.23 PL, czy mógłby mi ktoś pomóc bo chciał bym na święta pooglądać tv a narazie są tylko FTA. Bardzo prosze o szybką pomoc. Z góry dzięki. Pozdrawiam Przemo
  • REKLAMA
  • #2 1350380
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Poniższy tekst pochodzi ze strony polaris.dvhk.pl - pozwoliłem sobie go przytoczyć gdyż ta strona ostanio problemy z funkcjonowaniem...

..:: Zmiana nagłówka - metoda 1 ::..

W tunerach z bootem 11.1 (i nowszym) aby wgrać oprogramowanie inne niż przeznaczone dla danego tunera należy zmienić nagłówek. Do zmiany nagłówka używamy programu AUC_HEdit.

Aby zmienić nagłówek wykonujemy kolejno kroki:
    - Uruchamiamy program AUC_HEdit, zobaczymy okno:
    - Klikamy OPEN i otwieramy plik z softem w którym chcemy zmienić nagłówek. Zobaczymy coś takiego:
    - Z listy rozwijanej Convert to wybieramy model tunera do którego chcemy wgrać nowy soft.
    - Widzimy że kilka pól podświetliło się na fioletowy kolor - jest to suma kontrolna.
    - W nowej wersji AUC_HEdit automatycznie oblicza się suma kontrolna i nie zobaczymy pól podświetlonych na fioletowo.
    - Klikamy przycisk Calc. ChSum, pole podświetlone na fioletowo zmieni kolor.
    - Już możemy zapisać soft klikając Save As i podając nową nazwe pliku.
    - Po zapisaniu soft jest gotowy do wgrania do tunera.

..:: Zmiana nagłówka - metoda 2 ::..

Jeśli po zmianie nagłówka nadal nie możemy wgrać softu do tunera, i Arioner cały czas zwraca błąd Download fail oznacza to że źle zmieniliśmy nagłówek.

Najprostszym sposobem jest sprawdzenie w tunerze jaki posiadamy aktualnie soft, aby to sprawdzić należy wejść do MENU, NARZĘDZIA, INFORMACJE.

Będzie tam napisane np coś takiego:
    HARDWARE VERSION: dsr-5001fta
    SOFTWARE VERSION: grca2531s170ec
    DATABASE VERSION: 00600005
    BOOT VERSION: 0011.1

HARDWARE VERSION - oznacza wersje sprzętu jaki posiadamy w pudełku - wbrew pozorom czasami jest inna niż napisana na obudowie :)
    SOFTWARE VERSION - jest to typ, wersja softu i model tunera.
    DATABASE VERSION - wersja bazy danych - dla różnych wersji musimy posiadać różne programy do educji list kanałów.
    BOOT VERSION - wersja boota - jeśli tego pola nie ma to posiadamy boota 10.1.

Dla nas najbardziej istotne jest pole SOFTWARE VERSION, gdyż jest tam zapisane wszystko to czego potrzebujemy do zmiany nagłówka, dla przykładu:

grca2531s170ec

GRC to typ, A2531 to wersja softu, s170ec to model.
    Czyli w AUC_HEdit powinniśmy wpisać tak:

W pole VER zawsze wpisujemy ARS1.
    I nie zapominać o obliczeniu sumy kontrolnej Calc. ChSum.

Powyższa metoda działa tylko przed zmianą boota lub softu !!!
    Jeśli zmieniłeś boota to skorzystaj z następnej metody

..:: Nagłówek - metoda 3 - detekcja ::..

Najprostszym sposobem (ale też najbardziej skutecznym) jest sprawdzenie jaki w tunerze jest aktualnie nagłówek. Aby to sprawdzić, potrzebujemy programu AUC_Heditv0.9.

- Klikamy w programie AUC_HEdit OPEN
    - otwieramy soft który chcemy załadować do tunera
    - Podłączamy tuner do komputera kablem, w programie w polu CONVERT TO wybieramy DETECT
    - W oknie, którę się pojawi zaznaczamy "Correction" i "Soft",
    - wybieramy port COM (najczęściej COM1),
    - przełączamy tuner w tryb STAND BY (wyłączamy z pilota), wpisujemy z pilota kod 74620 i naciskamy "Start". Okienko zniknie i zobaczymy nowy nagłówek
    - Możemy teraz zapisać soft na dysku klikajac SAVE AS
  • REKLAMA
  • #3 1350739
    jo87
    Poziom 2  
    Juz poradzilem sobie z tym problemem ale dziekuje za pomoc chcialbym tez podziekowac uzytkownikowi @gonzales Wielkie dzieki. Zdrowych i Wesolych wam zycze oraz zeby slonce nigdy nie zgaslo :)))))))
  • #4 1350926
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    nie uzywaj auchedita i arionera......teraz jest autoarioner.....sam robi ci nagłówek, sam wybierze com i sam wgra poprawnie soft.....tamte programy to już przeszłość.....
  • #5 5099970
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Witam, może ktoś z kolegów wypowiedziałby się na mój temat..?

Wygrzebałem taki stary tunerek pracujący na sofcie :

GRCA2632 S100SEC

za diabła nie mogę zmienić mu softu... próbowałem różnych programów..

za każdym razem : DOWNLOAD FAIL, albo WRONG HEADER

wiem, że to wina złego nagłówka...zmieniałem wszystko jak trzeba. Nie da się, jest jakiś złoty środek na to ustrojstwo? Nie mam już siły...
    model tunera to: FTA 3018

u dołu wszystkie info znajdujące się w zakładce INFO:

HARDWARE VERSION: FTA 3018
    SOFTWARE VERSION : GRCA2632S100SEC
    DATABASE VERSION: 00600005
    BOOT VERSION: 0011.1

Chciałbym zarzucić jakiś w miarę aktualny sofcik z możliwością dopisania kluczy, lub sharingiem.
  • REKLAMA
  • #6 5100006
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Ściąg softa, i dopasuj nagłówek 3 metodą, musi pójść.
  • #7 5100511
    ziomek2916
    Poziom 13  
    Musisz zmienić boota z tego co widzę masz 11.1 nie wejdzie Ci żaden z nowych softów powyżej 1 mb, jak będziesz miał problem zagadaj na gadu
  • REKLAMA
  • #8 5100625
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Boot-a wgraj najlepiej z dużym zapasem np. 17.1
  • #9 5101299
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    ziomek2916 napisał:
    Musisz zmienić boota z tego co widzę masz 11.1 nie wejdzie Ci żaden z nowych softów powyżej 1 mb, jak będziesz miał problem zagadaj na gadu

Kolega pomógł postawić na nogi mojego FTA 3018
  • #10 5116499
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Ma ktoś paczkę na jtaga do tego tunera??
  • #11 5116558
    ziomek2916
    Poziom 13  
    Mówisz i masz
    wsad do dsr 3018
    Załączniki:
    • dsr 3018 fta.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wgrywania oprogramowania do tunera Ferguson DSR 3018 FTA, który posiada bootloader w wersji 11.1. Standardowe programy takie jak Arioner 0.23 PL oraz AUC_HEdit nie pozwalają na poprawne wgranie softu ze względu na niezgodność nagłówka i wersji bootloadera. Zalecane jest użycie narzędzia AutoArioner, które automatycznie dopasowuje nagłówek, wybiera port COM i poprawnie wgrywa oprogramowanie. W przypadku bootloadera 11.1 nie można wgrać nowych softów powyżej 1 MB, dlatego sugeruje się aktualizację bootloadera do nowszej wersji, np. 17.1, co umożliwi instalację aktualnego oprogramowania z funkcjami dopisywania kluczy i sharingu. Dodatkowo, istnieje możliwość użycia metody zmiany nagłówka (np. metoda 3) w celu dostosowania softu do modelu tunera. W dyskusji pojawiły się także pytania o dostępność wsadu do tunera DSR 3018 oraz paczki na programator JTAG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA