logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie wykonać uziemienie ochronne w nowym domu jednorodzinnym?

hugo23 28 Gru 2013 16:41 10017 11
  • #1 13108057
    hugo23
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, będę wykonywał u siebie w nowym domu przyłącze. Mój przyłącz będzie wykonany kablem 4x10 miedz. Przyłącza jest jakieś 20 m.
    Skrzynkę licznikową według warunków z ZE będę miał na słupie stojącym na mojej działce. Według projektu ta skrzynka nie jest uziemiona. I teraz moje pytanie:
    Czy jeśli wykonam uziemienie ochronne od budynku w taki sposób że:

-zakopie 15 m bednarki na której końcu i początku wbije szpilki o długości np.3 m
    -bednarka na głębokości 1,2 m ze względu na grunt
    - koniec bednarki wyprowadzony nad ziemie łącze z przewodem Lgżo 16mm i ten przewód prowadzę do głównej szyny

Czy takie wykonanie będzie poprawne w wystarczające??
    Czy wykonać uziemienie złącza mimo ze projekt go nie uwzględnia??
  • #2 13108083
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Po pierwsze - wezwij elektryka.
    Po drugie wykonujesz uziom, a nie uziemienie.
    Po trzecie nie znając parametrów gruntu nikt Ci nic mądrego nie napisze.

Jeśli nadal masz ochotę kogoś zabić, względnie popełnić samobójstwo to zacznij od tego:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 13108142
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2643
    Ale o jakich w ogóle parametrach gruntu piszesz pomiar rezystancji uziemienia bezwzględnie trzeba wykonać po za tym nie znany nawet jest system sieci zasilającej. Odpowiedz jest jedna wezwij elektryka zapłać mu on to zrobi Ci tak jak trzeba i wystawi protokół pomiarowy.
  • #4 13108189
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Rezystywność gruntu, głębokość przemarzania, etc.

Ludziom wydaje się, że wystarczy kawałek stali walnąć w ziemię i będzie z tego uziom....

Projekt, wykonawca, pomiary.
    Poza tym o uziomach warto myśleć na etapie lania fundamentów, a nie po postawieniu domu....
  • #5 13108754
    hugo23
    Poziom 2  
    Uziom fundamentowy i otok nie był robiony ponieważ nie będę robił instalacji odgromowej. ( wiem że brak uziomu to błąd). Chcę po prostu poznać jakaś zdrową alternatywę na ten problem dlatego napisałem wcześniej jak bym to widział. Grunt to głównie glina, a poniżej metra zaczyna się żółty piasek.
    Tak jak już pisałem dom ma pracować w układzie TN-S, od skrzynki licznikowej idzie kabel 4x10.
    Pi= 16,4 kW
    Jak panowie wykonują takie rzeczy kiedy nie ma uziomu fundamentowego??
  • #6 13108913
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3517
    hugo23 napisał:
    Uziom fundamentowy i otok nie był robiony ponieważ nie będę robił instalacji odgromowej.
    To nie ma nic do rzeczy.
    hugo23 napisał:
    Chcę po prostu poznać jakaś zdrową alternatywę na ten problem dlatego napisałem wcześniej jak bym to widział.
    Ten problem to jełop-kierownik (budowy), o elektryku nie wspomnę.
  • #7 13109085
    hugo23
    Poziom 2  
    Kierownik to starszy gość z długimi latami doświadczenia, pilnował budowy pod moja nie obecność i wszystko poza uziomem jest ok.
    Dalszy ciąg budowy będę sobie pilnował osobiście i chce wiedzieć co teraz zrobić z tym uziomem żeby wiedzieć czy elektryk nie idzie na łatwiznę i robi to jak trzeba.
    Jak to należy teraz wykonać poprawnie??
  • #8 13109174
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Zajrzałeś chociaż do linku który Ci podałem?
    W dość popularnonaukowy sposób autor opisuje co i jak.
  • #9 13109199
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    hugo23 napisał:
    Czy jeśli wykonam uziemienie ochronne

hugo23 napisał:
    przewód prowadzę do głównej szyny

A ja myślę że chcesz to sam wykonać . Na tym forum nie mamy nic przeciwko temu jeśli robi to elektryk co mu tylko praktyki brakuje wtedy podpowiadamy ale w takich przypadkach jak widzisz koledzy nie są skłonni brać odpowiedzialności za twoje życie lub członków rodziny .Bo jest to taki fragment prac który źle wykonany może tym skutkować.
    elpapiotr napisał:
    , o elektryku nie wspomnę.

Będę zgadywać tam takowego w ogóle nie było -praca na zasadzie zrób to sam a tu dowód.
    hugo23 napisał:
    Według projektu ta skrzynka nie jest uziemiona.

hugo23 napisał:
    Uziom fundamentowy i otok nie był robiony ponieważ nie będę robił instalacji odgromowej.

Co raz częściej pojawiają się ludzie myślący że internet to panaceum .
  • #10 13109331
    hugo23
    Poziom 2  
    Piszę po prostu w taki sposób żeby było szybciej i jaśniej. Czy elektryk był na budowie czy nie, ręki sobie nie dam uciąć ponieważ mnie przy tym nie było. Dziękuje za podesłany link przez kolegę wcześniej:)
  • #11 13275271
    irek703
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam chciałbym uzyskać porady w podobnym temacie,otóż ze słupa jest doprowadzony prąd do mojej skrzynki licznikowej i dalej do następnych.Razem z przewodem prądowym jest ułożona bednarka i podłączona do w/w skrzynek.Od skrzynki licznikowej do budynku jest doprowadzone zasilanie przewodem 5-cio żyłowym do skrzynki bezpiecznikowej.Moje pytanie jest takie czy muszę rozciągać dodatkowo bednarkę i robić uziemienie ze skrzynki bezpiecznikowej z domu.Dodam że jeden elektryk fachowiec ciągnie uziemienie od domu do skrzynki i nie ważne czy jest 5m czy 50m,drugi nie robi wcale bo twierdzi że nie ma potrzeby.Dla mnie na logikę ta druga opcja jest bardziej wiarygodna.A drugie pytanie czy mogę podłączyć np.oświetlenie bramy bezpośrednio z bezpiecznika zalicznikowego na skrzynce bezpiecznikowej,ponieważ ona znajduje się przy bramie.Mam zaległości w temacie bo nie jestem jakiś czas w banży a ci co się tym zajmują i mają się znać to szkoda komentarza.Za poradę z góry dziękuję.
  • #12 13275281
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    A od kiedy układ TN-S "chodzi" na czterech żyłach? bez komentarza :/

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z wykonaniem uziemienia ochronnego w nowym domu jednorodzinnym. Użytkownik planuje wykonać uziemienie za pomocą bednarki, jednak nie ma pewności co do poprawności swojego projektu, ponieważ skrzynka licznikowa nie jest uziemiona zgodnie z projektem. Uczestnicy forum podkreślają znaczenie pomiarów rezystancji uziemienia oraz właściwego wykonania uziomu, wskazując na konieczność konsultacji z elektrykiem. Zwracają uwagę na parametry gruntu, takie jak rezystywność i głębokość przemarzania, które mają kluczowe znaczenie dla skuteczności uziemienia. Wskazują również na błędy w projektowaniu, które mogą prowadzić do niebezpieczeństwa. Użytkownik dopytuje o alternatywne rozwiązania oraz o to, jak prawidłowo wykonać uziom w sytuacji braku uziomu fundamentowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA