logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Białe paski na ekranie - problem z kartą graficzną lub monitorem?

andrzej27107 28 Gru 2013 23:18 1080 6
REKLAMA
  • #1 13110109
    andrzej27107
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam mam od jakiegoś czasu problem z ekranem na monitorze na którym pojawiają się białe paski poziomo nie wiem co może być przyczyną pomocy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13110127
    simon1m
    Poziom 28  
    Ocena: 31
    Problem występuje na innym monitorze? Czym masz połączony monitor? Dsub (często niebieska końcówka) czy jakieś cyfrowe połączenie?
  • #4 13110230
    matt795
    Poziom 9  
    Jeśli białe paski raczej to wina monitora.
    Monitor ilu letni?
    Przy GPU zazwyczaj są artefakty a komputer najpierw odmawia posłuszeństwa a potem nie działa jak powinien lub w ogóle nie działa. Jeśli grasz normalnie w gry/oglądasz filmy to monitor.
    Tak jak koledzy zaczynałbym najpierw od monitora choćby dlatego aby nie zapeszać ;)
  • REKLAMA
  • #5 13110347
    Xsionc
    Poziom 10  
    Białe pasy to na 90% monitor, zapewne wystarczy wymienić kondensator który po iluś latach nie wytrzymał ciepła idącego z radiatora, który koło niego jest zamontowany... Stara sztuczka producentów. W internecie jest masa poradników jak to prosto naprawić, ale oczywiście jak radzą koledzy, najpierw sprawdź bez rozkręcania poprzez podmianę choćby kabla / monitora!
  • REKLAMA
  • #6 13115861
    andrzej27107
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Innego monitora nie mam, więc nie mam jak sprawdzić. Monitor ma coś ok. dwóch lat.
  • #7 13116040
    simon1m
    Poziom 28  
    Ocena: 31
    Nie musi być konkretnie monitor. Może być np TV czy rzutnik. Cokolwiek co wyświetla obraz i da się podłączyć.
    Pożycz od kolegi/sąsiada na kilka minut

Dodano po 1 [minuty]:

Proszę także o odpowiedzi na wszystkie pytania zadane wyżej!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z białymi paskami na ekranie monitora, które mogą wskazywać na uszkodzenie monitora lub karty graficznej. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie połączeń, podmiana monitora lub kabla, a także testowanie na innym urządzeniu wyświetlającym obraz, np. telewizorze. Wskazano, że białe paski najczęściej są wynikiem awarii monitora, a możliwą przyczyną mogą być uszkodzone kondensatory. Użytkownik potwierdza, że monitor ma około dwóch lat i nie ma możliwości przetestowania go na innym urządzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA