logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Xperia J ST26I - brak obrazu po wymianie szybki i digitizera, co robić?

arnooldzikm 03 Sty 2014 11:55 29628 10
REKLAMA
  • #1 13130526
    arnooldzikm
    Poziom 2  
    Dzień dobry szanownym użytkownikom,
    otóż mam pewien problem. Jakiś miesiąc temu spadł mi telefon Sony Xperia J ST26I, cały czas działał bez zarzutów. Byłem w serwisie i powiedzieli, że za wymianę szybki chcą ponad 350zł. Więc zrezygnowałem, lecz dzisiaj przeszukując allegro, zobczyłem, że jest do kupienia fabrycznie nowa szybka wraz z digitizeem za 70zł z wysyłką. Zamówiłem i zacząłem rozkręcać telefon, aby zdjąć starą szybką. Rozkręciłem go całkowicie, oczywiście zachowując szczególną ostrożność, zdąłem szybke z digitizeem, za pomocą płaskiego śrubokręcika, wypychając ją od wewnątrz, a potem dmuchałem ciepłym powietrzem z suszarki i powoli podważałem kartą, zeszło bez problemu, wiec skręciłem telefon, włożyłem baterie. I tutaj pojawił się problem. Otóż nie działa wyświetlacz, po prostu nic sie na nim nie pojawia, ale przyciski pod nim się świecą, przycisk daje wibracje, gdy włączam telefon, jaka może być przyczyna takiego zachowania telefonu?
    Pozdrawiam,
    Michał A.
  • REKLAMA
  • #2 13130533
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Za 70 zł. to kupiłeś - wiesz co :-)
    Do wymiany masz cały komplet i nic więcej nie zrobisz. Tutaj masz oryginał Link.
  • REKLAMA
  • #3 13130600
    arnooldzikm
    Poziom 2  
    Przeczytaj dokładnie to co napisałem. Nie potrzebuje wymieniać całego kompletu, bo za tą cenę kupie nowy telefon, tylko potrzebuje wymienić szybke i digitizer. Jeżeli dalej chcesz mówić, że nic więcej nie zrobie, to w takim razie, zapraszam do tego tematu, gdzie jest troche o wymianie szybki i digitizera: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2545808.html
  • #4 13130625
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 433
    Jeżeli masz zamiar tego używać to wymiana samej szybki średnio Cię ratuje, nawet jeśli uda Ci się wszystko ładnie odkleić to tak jak w przypadku MIRO, wszystko pięknie się przyklei ale albo od razu nie będzie działać wcale albo będzie działać gdzie chce i kiedy chce. Nie ma znaczenia ile dasz warstw taśmy klejącej czy klejów czy czegokolwiek na świecie, to chiński szmelc i działać po prostu nie chce.
  • REKLAMA
  • #5 13130655
    elemen_th
    Poziom 29  
    Ocena: 182
    Potwierdzam, przerabiane kilka razy, kilku sprzedawców dostało negatywa za "oryginalny" produkt nawet. W tym telefonie do wymiany tylko fabryczny komplet, inne rozwiązania to rzeźbienie w kupie...
  • #6 13130746
    arnooldzikm
    Poziom 2  
    ale to jest przecież szybka z digitizerem, ale przecież nie o to się rozchodzi. Panowie zadałem konkretne pytanie, a każdy wypowiada sie na temat szybki, ze nie oryginalna itd
  • REKLAMA
  • #7 13130769
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 433
    Jeśli nie działa LCD to znaczy, że przy wymianie uszkodziłeś taśmę od wyświetlacza albo uszkodziłeś złącze na płycie w którą się tą taśmę wkłada.
  • #8 13130898
    elemen_th
    Poziom 29  
    Ocena: 182
    Albo źle poskładałeś telefon, nie ma wróżek tutaj.
  • #9 13425506
    Pazur1988
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam kolego, i jak? udało Ci się rozwiązać ten problem??
  • #10 13426772
    zrobtosam.exe
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Przy dobrych zdolnościach manualnych idzie wymienić sam digitizer. Wymieniałem w tym modelu kilka razy i nigdy nie miałem problemu z dotykiem żeby nie działał prawidłowo i póki co żaden klient nie wrócił.
  • #11 13426799
    Pazur1988
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Dziś również dałem radę wymienić sam dotyk, było kilka problemów bo na początku nie działał, a to wyświetlacz a to dotyk, ale po kilku poprawkach udało się. Najważniejsze aby nie zapominać o szczegółach.

Podsumowanie tematu

✨ Michał A. zgłosił problem z telefonem Sony Xperia J ST26I, który przestał wyświetlać obraz po wymianie szybki i digitizera. Użytkownik samodzielnie wymienił uszkodzoną szybkę, jednak po złożeniu telefonu ekran pozostał czarny, mimo że przyciski działają. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia taśmy wyświetlacza lub złącza na płycie głównej podczas wymiany. Wskazują również, że wymiana samej szybki i digitizera z nieoryginalnych części może prowadzić do problemów z działaniem urządzenia. Niektórzy użytkownicy potwierdzają, że przy odpowiednich umiejętnościach manualnych możliwa jest wymiana digitizera bez problemów.
REKLAMA