logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie urządzenia napięciem 24V DC a zastosowanie zacisku PE

konrad_321 04 Sty 2014 10:25 4794 6
REKLAMA
  • #1 13134411
    konrad_321
    Poziom 10  
    Witam,

mój problem jest następujący: projektuję układ elektroniczny, który będzie zasilany napięciem 24VDC. W środku planuję zasilacz impulsowy, który mi zrobi 5VDC (wymagana wydajność prądowa 1,5A). Dostałem zalecenie aby urządzenie posiadało również zacisk PE. Dodam, że urządzenie będzie w obudowie plastikowej. No i teraz zastanawiam się co z tym PE zrobić? Połączyć z masą elektroniki?

Planowałem następujący schemat:

Jakieś propozycje mądrzejszych rozwiązań?:)
  • REKLAMA
  • #2 13134422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13134779
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6023
    Cytat:
    Dostałem zalecenie aby urządzenie posiadało również zacisk PE.

A czy człowiek który wydał to zalecenie był kompetentny w sprawach technicznych?
    Czy zauważy że zacisk PE nie jest do niczego podłączony (;

Nie robił bym połączenia masy z PE na stałe, jeśli twoje urządzenie będzie pracowało w większym systemie, może powstać pętla masy, ktoś kto będzie szukał którędy wchodzą zakłócenia może się nieźle wk..ić.

Nie spotkałem urządzenia (poza zasilaczami) z takim połączeniem, takie połączenie powinno być tylko w jednym punkcie w całym systemie.

Gdybyś miał tam filtr przeciwzakłóceniowy (źródło zakłóceń masz, ale nie wiem czy musisz respektować jakiekolwiek normy EMC) PE było by przydatne.
  • REKLAMA
  • #4 13134853
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Ja bym się bał zrobić tak jak to pokazałeś na schemacie. Dobry dokument ma np. TI na temat uziemienia w urządzeniach elektronicznych (a dokładniej w układach komunikacji): http://www.ti.com/lit/an/slyt298/slyt298.pdf

Reasumując - jeżeli już masz podłączać PE, to poprzez np. rezystor 1W/100R. Dodatkowo jak masz jakieś gniazda metalowe np. USB, to obudowę możesz uziemić do PE poprzez kondensator bezpieczeństwa kilkaset pF / 2kV w celu zmniejszenia zakłóceń EMI o wysokich f, chociaż nie zawsze prawdziwe.

Generalnie sprawa łączenia DGND, AGND i PE jest problematyczna - jeszcze nie znalazłem dokumentu, który sprawę by jasno wytłumaczył i wielu kłóci się między sobą, że tak wolno a tak nie, a inni piszą/mówią na odwrót.

Na wszelki wypadek dałbym 100R/1W, lub po odpowiednich testach C lub C+R.

Ja wiem jedno - często miałem problem z uziemieniem sterowników z wejściami pomiarowymi Pt1000. Mocno zakłócone PE i słabej jakości(?) urządzenie powodowało nieprawidłowe odczyty w przypadku podłączenia PE do układu.
  • REKLAMA
  • #5 13135144
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6023
    Cytat:
    Generalnie sprawa łączenia DGND, AGND i PE jest problematyczna - jeszcze nie znalazłem dokumentu, który sprawę by jasno wytłumaczył i wielu kłóci się między sobą, że tak wolno a tak nie, a inni piszą/mówią na odwrót.

Napisano na ten temat grube książki bo podstawy fizyczne nie są proste, poza tym jest wiele mitów, ciekawe informacje wraz z uzasadnieniem znalazłem w "Grounds for Grounding: A Circuit to System Handbook" tylko ciężko tą ponad 1000 stronicową cegłę przeczytać w całości, ogólne wnioski są takie że większość zasad typu "rule of thumb" jest nic nie warta, a każdy system trzeba rozpatrywać indywidualnie.
  • #6 13139381
    konrad_321
    Poziom 10  
    Hmm ciekawy temat. Spotkałem się z wieloma urządzeniami, które są zasilane na 24V i posiadają zaciski PE. Chętnie bym któreś rozebrał na części i zobaczył co jest w środku ale trochę mi szkoda:) Pierwsze lepsze które przyszło mi do głowy:
    http://www.beckhoff.com/english.asp?embedded_pc/cx9000.htm

Cytat:
    Gdybyś miał tam filtr przeciwzakłóceniowy (źródło zakłóceń masz, ale nie wiem czy musisz respektować jakiekolwiek normy EMC) PE było by przydatne.

Muszę respektować normy EMC ponieważ urządzenie powinno posiadać CE aby legalnie funkcjonowało na rynku UE:)

Szczerze mówiąc to gdybym nie dostał takiego zalecenia to olałbym temat zacisku PE:) ale tak to postanowiłem podrążyć trochę temat:)
  • #7 13640195
    goros20
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

W pewnym sensie mam podobny problem
    Mam urządzenie podłączone jak na poniższym schemacie. Urządzenie ma metalową obudowę. U mnie zasilacz ma połączone GND z PE

Edytuj
    Samo urządzenie to swego rodzaju przetwornik - podnosi napięcie do około maks 50V AC.
    Mam pytanie - czy należałoby obudowę podłączyć do PE ? Zrobić oddzielne podłączenie ? Czy można podłaczyć obudowę do GND ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik projektuje układ elektroniczny zasilany napięciem 24V DC, z zasilaczem impulsowym przetwarzającym na 5V DC. Został poinformowany o konieczności zastosowania zacisku PE, co wywołało wątpliwości dotyczące jego podłączenia. W dyskusji podkreślono, że łączenie masy z PE może prowadzić do pętli masy, co jest niepożądane w większych systemach. Zasugerowano, aby PE było podłączone przez rezystor lub kondensator, a także zwrócono uwagę na normy EMC, które należy respektować. Użytkownik zauważył, że wiele urządzeń 24V DC ma zaciski PE, co skłoniło go do dalszego badania tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA