logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP ProBook 6470b, Intel HD Graphics 4000 - wymuszenie 5.1 przez DisplayPort

tom_ex 04 Sty 2014 13:01 1791 0
  • Pomocny post
    #1 13135003
    tom_ex
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Witam.

Posiadam laptopa HP 6470b z wyjściem DisplayPort. Podłączam do niego TV oraz kino domowe poprzez odpowiednie przejściówki i takie urządzenie
    http://mgmplay.pl/switch-sumator-rozgaleznik/925-matrix-hdmi-4x2-cx-mx42-ver-14a-4x2-3d-.html

Niestety kino domowe nie ma wejścia HDMI, więc muszę używać powyższego switcha oraz kabla optycznego. Wykorzystuję je również do przełączania Xboxa pomiędzy TV + kino a monitorem.

Wszystko działa pięknie, ale nie mogę wymusić w Windows 7, aby przez DP / HDMI był puszczany dźwięk 5.1. W konfiguracji głośników mam jedynie stereo. Próbowałem wymuszać 5.1 w VLC, MPC, itd., ale bez skutku. Do kina leci wyłącznie stereo (PCM). Z Xboxem nie mam tego problemu - pełne 5.1.

Próbowałem różnych sterowników. Niestety zawsze z identycznym efektem.

Czy jeżeli dźwiękówka laptopa ma takie ograniczenie, to czy można nabyć kartę dźwiękową na USB, która przez HDMI puszczałaby obraz + dźwięk (tak aby wykorzystać powyższy switch)?

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

Problem rozwiązany. :) Wystarczy w playerach (a najlepiej z użyciem AC3Filter) zaznaczać opcję SPDIF Passthrough. Nie ma tu znaczenia, że fizycznie kabel SPDIF nie istnieje. Chodzi jedynie o to, aby zakodowany strumień przesyłać bezpośrednio na wyjście DP / HDMI.

Niech temat zostanie. Naszukałem się sporo w necie i w zasadzie żadnej konkretnej porady nie znalazłem oprócz reinstalacji sterowników.
REKLAMA