logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Gigaset A260 - linia zajęta, problem z połączeniami przychodzącymi i wychodzącymi

kwinto16 04 Sty 2014 14:50 3285 4
REKLAMA
  • #1 13135467
    kwinto16
    Poziom 2  
    Witam
    Posiadam bezprzewodowy telefon stacjonarny Siemens gigaset A260 i od pewnego czasu mam z nim następujący problem:
    -dzwoniąc na ten numer stacjonarny linia ciągle jest zajęta
    -z telefonu można zadzwonić tylko jeżeli wcześniej odłączy się przewód telefoniczny od bazy
    -kiedy dzwoniłem na swoją komórkę żeby sprawdzić połączenie w momencie udanego połączenia zakończyłem połączenie na telefonie stacjonarnym i mimo to na komórce ciągle wyświetlał mi się numer domowy jako wciąż dzwoniący ustało dopiero gdy odłączyłem przewód telefoniczny od stacjonarki
    Podejrzewam że telefon wykonuję ciągłe połączenie telefoniczne blokując łącze ale kompletnie nie wiem co z tym zrobić, w z związku z tym prosiłbym o pomoc jeżeli ktoś wie o co chodzi
    Dzięki z góry
  • REKLAMA
  • #2 13136955
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Uszkodzona baza, a ściślej wejście liniowe. Najprawdopodobniej przebity tranzystor polowy (oznaczony PHC2300 lub 4900). Takie najczęściej występują w podobnych aparatach.
  • REKLAMA
  • #3 13137048
    kwinto16
    Poziom 2  
    OK dzięki spróbuję to sprawdzić
  • REKLAMA
  • #4 13137511
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Dodam tylko, że ten tranzystor ma specyficzny wygląd, bo jest w obudowie 8 nóżkowej i wygląda jak układ scalony. Zawiera bowiem w swojej strukturze dwa tranzystory typu Mosfet. Sprawdza się je multimetrem jak tranzystory polowe.
    Link

Ps. Oczywiście najpierw sprawdź czy taki jest w na płytce bazy.
  • #5 13137626
    kwinto16
    Poziom 2  
    jest taki układzik, ale jeżeli okaże się wadliwy i tak chyba nie dam rady go samemu wymienić, w każdym razie dzięki za pomoc
REKLAMA