logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Gigaset A160 brak sygnału, nie wykonuje połączeń

skrzypas@ 12 Gru 2010 15:27 13523 12
  • #1 8858995
    skrzypas@
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam. Posiadam telefon Siemens Gigaset A160. Dostałem go od znajomego jako śmieć bo leżał w szafie. Wizualnie jest we wzorowym stanie, jak nowy, folia na wyświetlaczu, nie używany.

Telefon nie wybiera ani nie odbiera połączeń. Po wciśnięciu przycisku z zieloną słuchawką jest brak sygnału - tak jakby nie mógłby się załączyć. Nie ma możliwości dodzwonienia się gdyż słychać sygnał zajętości. Słuchawka współpracuje z bazą, bateria sprawna i się ładuje. Po odłożeniu słuchawki na bazę występuje bezproblemowa komunikacja pomiędzy nimi. Słuchawka melduje się bezproblemowo. Słuchawka i baza zostały zresetowane.

Moja linia telefoniczna jest w porządku. Oryginalnie mam do niej podłączony inny telefon bezprzewodowy firmy DORO. Ogólnie linia współpracuje z moim telefonem więc wykluczam ją jako sprawcę błędów w Siemensie. Nie wiem dlaczego telefon Siemens nie działa - mój znajomy nie potrafił udzielić mi stosownej informacji.

Proszę o jakąkolwiek pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Z góry dziękuję.
  • #2 8859248
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Być może to tylko kwestia złego podłączenia kabelka linowego. Jak telefon jest z Niemiec, to inaczej się go podłącza.

Siemens Gigaset A160 brak sygnału, nie wykonuje połączeń
  • #3 8860309
    _siekier
    Poziom 24  
    Ocena: 113
    Telefon możliwe że po burzy. PHC2300 i coś z drobnicy pewnie do wymiany, też taki mam:)
  • #4 8860940
    skrzypas@
    Poziom 12  
    Cytat:
    Być może to tylko kwestia złego podłączenia kabelka linowego. Jak telefon jest z Niemiec, to inaczej się go podłącza.

Nic to nie dało ale dzięki bo telefon rzeczywiście był wyprodukowany w Niemczech.

Cytat:
    ...PHC2300 i coś z drobnicy pewnie do wymiany...

Ok tylko gdzie się on znajduje? Czy jest schowany pod metalowymi ekranami czy przylutowany gdzieś swobodnie? W innym poście ten element był odpowiednio rozrysowany (tzn. podano link do rysunku katalogowego) i ma cztery wyprowadzenia. W moim telefonie jest taki jeden swobodnie przylutowany (nie ma go pod ekranami) ale ma inne oznaczenia więc nie wiem czy to ten właściwy. Ekranów jeszcze nie rozlutowałem bo widzę że nie będzie to takie proste.
  • #5 8862591
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    No i nie ruszaj. Tam jest część radiowa, możesz tylko s..psuc.
    Upewnij sie z tym kablem Rozwal końcowke oryginalego 4 zyłowego i podłącz zyły zewnetrzne (1 i 4 ).
  • #6 8865822
    skrzypas@
    Poziom 12  
    Hej.. No tępakiem nie jestem tylko dlatego że mam aż tak niską rangę na tym forum ;) . Przecież już sprawdzałem ten kabel poprzednim razem i już napisałem że nie działa. W końcu stwierdziłem że jednak może to być uszkodzona elektronika albo po prostu jest to wadliwy aparat jako jeden na sto który "zszedł" z taśmy produkcyjnej. Tak wiem co mniej więcej jest pod ekranami tylko nikt jeszcze mi nie napisał czy ten układ scalony który widzę to "ten który uszkadza się po burzy". Jeśli to jest ten to ma on inne oznaczenia pomimo ze też ma cztery nóżki:

ATMLH714
    16B 1
    P6J1672C

Pewnie to ten sam lub podobny do PHC2300 ale zawsze lepiej gdybym miał pewność. Po za tym jeszcze nie wiem czy ten układ jest uszkodzony czy czasami nie coś innego. Jak już napisałem wykluczam upadek bo słuchawka i baza wyglądają jak z salonu (ani jednej ryski i folia na wyświetlaczu, prawie nowa bateria itp.)

Nie otwierałem jeszcze bazy więc nie wiem czy tam nie ma jakiś dodatkowych uszkodzeń. W słuchawce telefonu po wybraniu numeru i naciśnięciu przycisku z zieloną słuchawką słychać cichuteńki szum czyli rozumiem że słuchawka jakby działa tylko potem jakby nie załącza się sygnał i nie ma wybierania numeru. Telefon jakby nie wdzwania się w wybrany numer. Gdy dzwonię z innego telefonu (np. komórkowego) na mój domowy to linia z podłączonym telefonem Siemens jest zajęta.

Bardzo bym chciał naprawić i uruchomić ten telefon. Skoro już zacząłem to nie mam zamiaru wrzucać go do szafy tak jak zrobił to mój znajomy.
  • #7 8868878
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Jednak wyrzucisz. Cześci nie ma, schematów tez ( chyba ze narysujesz..)
    A sprawny na pewnym forum za kilkadziesiąt pln ..
  • #8 8868937
    skrzypas@
    Poziom 12  
    Ooo.. Jaka szkoda. No cóż. Pozostaje go tylko zdemontować na części i to wszystko.
    Cytat:
    .. sprawny na pewnym forum za kilkadziesiąt pln ..

Za nic w świecie bym go nie kupił. Ten i tak wziąłem do demontażu ale myślałem że można go uruchomić najtańszym możliwym kosztem. Cóż. Tak bywa.

Pozdrawiam i dziękuję za chęci współpracy.
  • #9 13235846
    sebolpittbull
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    witam mam gigaset a120
    działał ok do pewnego czasu.
    teraz po drugim sygnałe na telefonie ktory dzwoni na owy tel. pokazuje ze połączenie odebrano i czas leci lecz na słóchawce wyskakuje ekran godz i daty jak przed połączeniem i nie idze rozmowy nawiązac dzwoniący ma naliczany czas i nic nie słyszy
  • #10 13236347
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    No i znowu ten PH2300 lub jego odpowiednik. wejście liniowe w bazie. Kup nowy.
  • #11 13238206
    sebolpittbull
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    czyli nie da się naprawić?
    dodam tylko ze jeśli zdąze odebrac w ciagu 2sygnałów to mozna normalnie rozmawiac.
  • #12 13240047
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Da się, wymień ten układ..
  • #13 15104503
    skrzypas@
    Poziom 12  
    Telefon został zdemontowany na części. Zamykam mój temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Siemens Gigaset A160, który nie wykonuje ani nie odbiera połączeń, mimo że bateria jest sprawna, a słuchawka współpracuje z bazą. Po zresetowaniu urządzenia i sprawdzeniu linii telefonicznej, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia elektroniki, w tym potencjalne uszkodzenie układu scalonego PHC2300, który może być wrażliwy na burze. Wskazują również na możliwość złego podłączenia kabla linowego. Ostatecznie, użytkownik decyduje się na demontaż telefonu, uznając, że naprawa może być nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA