logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Royal Digital - Nie podaje gorącej wody i pary

tombikur 07 Sty 2014 19:48 2406 2
REKLAMA
  • #1 13150031
    tombikur
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich,

mam taki ekspres Saeco Royal Digital i problem z nalewaniem gorącej wody i serwowaniem pary do pienienia mleka.
    Do dzisiejszego ranka było wszystko ok.
    Tzn: ekspres normalnie przygotowuje kawę, mieli, parzy, wyrzuca fusy.
    Problem jest z gorącą wodą. Po przekręceniu pokrętła nie podaje wody, nie rusza pompka, na wyświetlaczu nie ma napisu hot water. Nie reaguje na ruch pokrętła.
    Podobnie z parą, jak pojawi się napis Steam, ready to use to ruszając pokrętłem, nic się nie zmienia. Pompka nie rusza, para nie leci.
    Czy ktoś może mi coś poradzić, podpowiedzieć. Czy to czasem nie elektronika?.A Z góry dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Tomek
  • REKLAMA
  • #2 13158582
    zbb361
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Dzień dobry
    proszę zdjąć pokrywę górną i sprawdzić czy krzywka zaworu załącza mikrowyłącznik lub bez rozbiórki przy wyłączonym ekspresie w ciszy przekręcić zawór i słuchać czy będzie słychać pstrykanie mikrowyłącznika ale to połowiczne sprawdzenie i tak trzeba go rozebrać
    przypuszczam że problem jest w mikrowyłączniku zaworu .Elektronika powinna być ok
    powodzenia
  • #3 13158893
    tombikur
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dobry wieczór,

dziękuję za odpowiedź. Krzywkę zaworu wykluczyłem na początku, podobnie krańcówkę. Myślałem, że to właśnie ona robi problem więc podmieniłem na inną, ale bez efektu.
    Dopiero dziś po ponownym (już nie wiem którym) rozebraniu ekspresu doszedłem do tego co robiło problem.
    Otóż, przerwy w zasilaniu pompy po przekręceniu zaworu robiła wtyczka 4-ro pinowa wsuwana w płytę. Dokładniej jeden z pinów na płycie przekrzywiony był co powodowało, jak się wtyczka plastikowa troszkę rozgrzała to był problem z napięciem.
    Tak więc problem został rozwiązany. Dla innych forumowiczów to zawsze jakaś wskazówka.
    Jak dla mnie temat można zamknąć chyba że Admin uzna, że można ten wątek kontynuować.

Pozdrawiam i dziękuję.
    Tomek Poznań
REKLAMA