logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Outlook Express 2006 - brak widoczności folderu emaile 2013-2014 po zmianie dbx

kasprzyk 09 Sty 2014 21:18 1206 5
REKLAMA
  • #1 13158358
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam
    W komputerze firmowym po raz drugi plik dbx osiągnął 2g rozmiaru.
    Za pierwszym razem zmieniłem nazwę pliku Skrzynka odbiorcza.dbx. Po uruchomieniu Outlooka stworzyła się nowa (pusta) skrzynka odbiorcza, a poprzedni "zapełniony" plik z emailami widnieje w drzewku po lewej - foldery osobiste (emaile rok 2012). Tym razem po zmianie nazwy pliku, tworzy się nowa skrzynka odbiorcza, widoczny jest stary folder "emaile rok 2012", niestety nie pojawia się w drzewku ostatni folder któremu dałem nazwę "emaile 2013-2014". Jeżeli zmienię nazwę ponownie na Skrzynka odbiorcza.dbx - emaile się pojawiają, tylko nadal skrzynka jest pełna i nie mogę odbierać nowych wiadomości.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13158396
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8285
    Witaj,
    Spróbuj w OE utworzyć w skrzynce odbiorczej (lub obok skrzynki odbiorczej) podfolder (nazwa dowolna). Program stworzy plik o takiej nazwie z rozszerzeniem .dbx. Zamknij OE i dopiero wtedy zastąp plik, który został stworzony przez OE swoim plikiem.

Przy okazji - nieśmiało zaproponuję użycie cywilizowanego programu pocztowego - np Thunderbird. Przesiadka z OE na niego nie jest trudna, przyzwyczajać się praktycznie też nie trzeba, bo główne funkcje są w zasadzie identyczne i zlokalizowane praktycznie identycznie. Do tego moja skrzynka pocztowa ma już rozmiar 15GB i program nadal działa (i to szybko).
  • REKLAMA
  • #3 13158427
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Dziękuję za szybką odpowiedź - jutro zastosuję się do porady.
    Generalnie ja nie korzystam z omawianego komputera, użytkownikom przekażę informację o Thunderbird.
    Dzięki, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 13159584
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam.
    Super - zadziałało tak jak pisałeś.
    Pozostała jeszcze jedna rzecz - przy tych wszystkich zawirowaniach pozostała część wiadomości, które nie były w plikach dbx (nie są widoczne w Outlooku), ale cały czas te wiadomości pozostają na serwerze pocztowym (ustawiona jest opcja pozostaw kopię wiadomości).
    Gdy stworzyłem nową skrzynkę odbiorczą, ściąga tylko dzisiejszych kilka wiadomości - a potrzebne są wszystkie (okres z jakiegoś miesiąca).
    Da się coś z tym zrobić?
    Pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13160244
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8285
    Outlook ma pewnie ustawioną informację, że są one ściągnięte. Jak rozwiązać ten problem w OE niestety nie wiem, ale instalując thunderbirda możesz zrobić import wszystkich danych z OE, a resztę z serwera sobie ściągnie (prawdopodobnie z wiadomościami, na których Ci zależy). Jako efekt uboczny tej operacji będziesz miał porządny program pocztowy :)
  • #6 13333393
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    kasprzyk napisał:
    Witam.
    Super - zadziałało tak jak pisałeś.
    Pozostała jeszcze jedna rzecz - przy tych wszystkich zawirowaniach pozostała część wiadomości, które nie były w plikach dbx (nie są widoczne w Outlooku), ale cały czas te wiadomości pozostają na serwerze pocztowym (ustawiona jest opcja pozostaw kopię wiadomości).
    Gdy stworzyłem nową skrzynkę odbiorczą, ściąga tylko dzisiejszych kilka wiadomości - a potrzebne są wszystkie (okres z jakiegoś miesiąca).
    Da się coś z tym zrobić?
    Pzdr

Temat rozwiązał się sam - w sensie, że wszystkie brakujące wiadomości pojawiły się w skrzynce odbiorczej po kolejnym włączeniu outlooka.
    Dziękuje za pomoc
    pzdr
REKLAMA