logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 350E - Jak odzyskać klucz Windows 8 z UEFI po wymianie dysku?

topor1988 10 Sty 2014 15:02 2397 4
REKLAMA
  • #1 13160547
    topor1988
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam komputer z totalnie uszkodzonym dyskiem (nigdzie go nie wykrywa itp - mniejsza o to).
    Za zadanie mam wymienić dysk i zainstalować Windowsa - wydaje się proste.
    Tyle, że macierzysty system to Windows 8 - bez naklejki z serialem który powinien być w biosie UEFI. Przeszperałem bios, nigdzie nic takiego nie znalazłem.
    Jak zainstalować Windows aby był legalny? Skąd wziąć ten klucz?

Bios to: Aptio setup utility
    Niżej mam
    BIOS version: P08ABE
    MICOM version: P08ABE

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13160569
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Sam nie instalowałem jeszcze 8-ki nigdzie jednak wydaje mi się że instalator sam "sięgnie" do biosu po klucz i nawet Cię o to nie zapyta.
  • REKLAMA
  • #3 13160581
    topor1988
    Poziom 9  
    Można gdzieś ze strony microsoftu ściągnąć legalnie czysty win8? Czy trzeba szukać w innych źródłach? (potrzebuje ENG)
  • REKLAMA
  • #4 13171401
    mercu91
    Poziom 10  
    Do autora tematu:

W biosie nie znajdziesz klucza do Win 8, tam moze jedynie pokazywać informację, że z tym laptopem jest zintegrowany klucz OEM tegoż systemu.
    Jeśli chcesz legalnie zainstalować system Windows 8 to najpierw musisz pobrać obraz .iso z tym systemem.

Legalny obraz możesz znaleźć wpisując w google frazę WinClub i klikając pierwszy odnośnik. Tam jest rozpiska wersji i sum kontrolnych do poszczególnych wersji systemu. Domyślam się, że z tym komputerem zainstalowana była wersja CORE - tak jest w większości laptopów.

Jeszcze pozostaje kwestia tego czy to był system 32 bitowy czy może 64 bitowy - musisz to wiedzieć bo inaczej podczas instalacji wyskoczy komunikat o niepasującym kluczu. Żeby instalacja przebiegała bez problemów należy instalować taką wersję jaka była macierzysta na tym komputerze.
    Wtedy instalator poprawnie "sięgnie" do BIOSu po klucz.
  • #5 13171414
    gremio86
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Ja miałem ostatnio Acer'a Aspire E1-531. Miałem dość Win8, dlatego zainstalowałem sobie Win7. Kilka dni potem z ciekawości zadzwoniłem do wsparcia Acer. Beż żadnego "ale" poprosili mnie o adres do korespondencji. Za 3 dni kurier przywiózł paczkę z Win8. W paczce było chyba 6 DVD. Instalacja tych płytek pozwoliła odbudować oryginalny system Win8, w takiej wersji jaką dostałem na laptopie, kiedy go kupiłem w sklepie. Zatem polecam, aby zadzwonić do wsparcia Samsung'a. Może i ten producent ma na uwadze zadowolenie klientów.
REKLAMA