logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[PLC] GE Fanuc 90-30 - komunikacja z własną aplikacją

Lepakon 15 Sty 2014 16:25 1374 3
  • #1 13179829
    Lepakon
    Poziom 2  
    Witam.

Jestem nowy w tematyce PLC. Zastanawia mnie czy jest możliwe w jakiś prosty sposób zrealizować komunikację sterownika Ge Fanuc 90-30 z własną aplikacją na kompuetrze napisaną w Pythonie czy C++.

Moj projekt jest o tyle specyficzny, że sterownik nie będzie podłączony do żadnego obiektu sterowania i właśnie ten obiekt chciałbym zasymulować własnym programem na komputerze. W zasadzie najważniejszym sygnałem do zasymulowania będzie wartość pochodząca z przetwornika zawartości wody w paliwie. Było by możliwe żeby program na PC wysyłał jakieś wartości na które sterownik będzie odpowiadał? Dobrze by było, żeby program komputerowy miał możliwość odebrania tego co dzieje się w sterowniku, tak aby wirtualny obiekt regulacji odpowiednio reagował.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje w tej materii!
  • #2 13183578
    test-automatyka
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Jak najbardziej jest to możliwe, ale będziesz musiał zaimplementować odpowiedni protokół komunikacyjnym w swoim programie na PC, żeby "dogadał się" z PLC. W tych sterownikach dostępny jest bodajże protokół SNP. Nie łatwiej będzie skorzystać z gotowego narzędzia jakim jest oprogramowanie SCADA?

pozdrawiam
  • #3 13183821
    Lepakon
    Poziom 2  
    Pewnie prościej ale problem w tym, że programować jako tako umiem a oprogramowania SCADA nigdy nie używałem. Była by możliwość stworzenia takiej symulacji w w.w sofcie? Można tam napisać jakiś skrypt symulujący przyrost jakiejś wartości?
  • #4 13186102
    test-automatyka
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Jak najbardziej.

Pozdrawiam.
REKLAMA