logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór grafiki i dysku do ASRock 775Dual-VSTA z Pentium D i ModeCom Feel III-400ATX

jambrorzy 17 Sty 2014 12:35 1440 5
REKLAMA
  • #1 13186721
    jambrorzy
    Poziom 10  
    Witam, problem jak w temacie. Sprzęt ma już swoje lata więc pytam bo nie chciał bym przekombinować. W płycie siedzi Pentium D 2.66, a wszystko na zasilaczu ModeCom Feel III-400ATX. Zasilacz jestem skłonny wymienić. Jest to domowy komputer i nie zależy mi na cudach, jedynie żeby dysk był pojemny i na parę lat wystarczył bo ostatni padł zaraz jak się gwarancja skończyła.
  • REKLAMA
  • #2 13187040
    neidi
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ja bym nie inwestował w sprzęt na tą płytę, bo jest ona przestarzała ma powolne złącza pod grafikę (PCIe x4 i AGP x8), które wyszły już z użytku.

Ale jeżeli musisz to:

Dysk twardy - kup jakiś dysk SATA o pojemności dopasowanej do twoich potrzeb i portfela.
    Grafika - stara używana na łącze AGP x8 to jest link do allegro z takimi kartami: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=AGP&search_scope=category-4313

Jakbyś podał swój budżet, to by się coś konkretnego dobrało.
  • REKLAMA
  • #3 13187472
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Skoro jeszcze chcesz ten komputer na parę lat to wymień i procesor na jakiegoś C2D. Będzie szybciej, chłodniej i oszczędniej. Lista obsługiwanych procesorów poniżej tylko sprawdź przed wymianą wersje biosu na płycie:
    http://www.asrock.com/mb/overview.asp?cat=CPU&Model=775Dual-VSTA
    Kartę graficzną możesz np. Radeona serii 9800 AGP.
  • REKLAMA
  • #4 13187759
    neidi
    Poziom 11  
    Tak się składa, że mam do zbycia procesor i płytę ze świeżo rozebranego mojego komputera, który modernizuję.

Za 200 zł mogę ci oddać:
    - Procesor - Intel Core 2 Duo E8200 2.66 GHz BOX (procesor+ wiatrak)
    - Płyta główna FOXCONN MCP7AM01 4xDDR2/SATA FV/GW
    Nigdy nie podkręcałem procesora.

Pasują do tego zestawu twoje kości pamięci, dokupisz sobie dysk SATA i dobrą kartę graficzną. Generalnie na tej płycie w przyszłości możesz nawet quada sobie włożyć.

Link do płyty:
    http://archiwum.allegro.pl/oferta/nowy-foxconn-mcp7am01-4xddr2-sata-fv-gw-i2938473162.html
  • REKLAMA
  • #5 13187945
    jambrorzy
    Poziom 10  
    Generalnie to zależy mi przede wszystkim żeby dysk był solidny i z tego co rozumiem mogę tu włożyć jaki mam ochotę? Jeśli tak to znajdę se coś na forum bo widziałem kilka tematów.

Jeśli chodzi o budżet to w kwestii grafiki chyba nie ma sensu więcej jak 200 zł inwestować przy tej płycie. Do tej pory miałem "słabiutkiego" GeForce 9400GT który był pod PCI-E i sprawdzał się dosłownie we wszystkim. I to jest mój punkt odniesienia.

W przeciągu roku planuje kupić nowy komputer więc na procesor i płytę bym się nie porywał.
  • #6 13188337
    neidi
    Poziom 11  
    Złącze AGP masz szybsze grafika będzie więc lepsza na AGP. Ewentualnie możesz kupić teraz lepszą kartę na PCIe, co prawda twoje łącze PCIe jest wolne i nie wykorzysta w pełni możliwości karty ale będziesz mógł ją przełożyć do nowego kompa.
REKLAMA