logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić płytę główną ASRock do modernizacji z Pentium D i DDR2?

jontek 21 Sty 2007 17:28 1834 6
REKLAMA
  • #1 3470156
    jontek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    czy warto kupić tą płytę gł. http://www.kontrast.pl/item.asp?itemCurrentId=4355
    a do tego ewentualnie procek pentium D 2.8 Ghz fsb 800 mhz
    pamięć DDR2 533mhz np 512 albo 1024 mb
    głównie mi chodzi o płytę czy warto, nawet można do niej wsadzić nowe core2duo w przyszłości jak potanieją
    chodzi mi o to że modernizuje kompa i zostawiam grafike nVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X (Leadtek WinFast A180 DDR)
    zostawiam dyski twarde WDC 80 gb ATA na szerokiej tasmie
    zostaje starsza obudowa ATX i nowy zasilacz 400w 20 pinów + 4piny na 12v
    no chyba że są jakieś inne płyty np . asusa o takiej wszechstronności ja ta
    dzięki za pomoc
    troche mało sie na tym wszystkim znam a w sklepie to wcisną wszystko
    byleby sprzedać :|
  • REKLAMA
  • #2 3470375
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Na początku mówie ze byłem posiadaczem płyty asrock! Przez 9 dni! Były z nią problemy! i to samo mówił mi wujek że te płyty to chińskie zabawki! Lepiej dożucić sumkę do płyty głownej! I mieć pewnośc ze bedzie ok! sprzedawcy to wciskają bo są tanie! :)
  • REKLAMA
  • #3 3470684
    Usako
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam !!

Prawie wszystkie płyty główna to "chińskie zabawki" - jak już kiedyś zauważono: ruskie komputery, amerykańskie komputery i tak robione w Chinach. Asrock należy do producentów produkujących tanie płyty tak jak ECS,EPOX, PC-CHIPS i wielu innych. Płyty asrocka różnią się z reguły większą funkcjonalnością. Np gniazda AGP i PCI-ex, jednoczesne DDR i DDR2 itp. Jeżeli chcesz rozbudować komp i zostać przy starej grafice AGP, dyskach IDE to nie masz większego wyboru. Z tańsztch to chyba tylko asrock. Nie spotkałem asusa ani gigabajta żeby miał dwa złącza grafiki. Płyty z chipem INTELA są wydajniejsze ale od 945 jest już tylko jedno złącze IDE więc nie poszalejesz z dykami IDE. Najwięcej problemów mam z kompami na tanich płytach ale ich sprzedałem 90%. Usterki zdarzają się u każdego producenta i jak by popatrzeć pod kątem ilości sprzedanych do ilosci reklamacji to wszystko wygląda podobnie.
  • #4 3471038
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    Cytat:
    Płyty asrocka różnią się z reguły większą funkcjonalnością. Np gniazda AGP i PCI-ex, jednoczesne DDR i DDR2

Niekoniecznie jest to zaletą, tego typu protezy działają jedynie z wybranymi modelami kart a pamięci DDR i DDR2 nie można używać jednocześnie.
    Cytat:
    Nie spotkałem asusa ani gigabajta żeby miał dwa złącza grafiki.

Co nie znaczy że ich niema np.
    http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=1932
  • REKLAMA
  • #5 3471167
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Jesli nie bedzie sie szalec i podkrecac maszyny to ASRock powinien wystarczyc. Niewatpliwie jest to produkt z nizszej polki, jednak gdybys mial kupic "markowa" plyte kosztujaca 450 zl i nie wykorzystac jej w pelni to lepiej kupic ASRock'a.
    Jak pisal Usako - tanich produktow sprzedaje sie o wiele wiecej niz tych drozszych, firmowych i stad bierze sie przekonanie, ze z tymi tanimi sa takie czeste problemy. Dodatkowo te tansze produkty bardzo czesto sa o wiele lepiej wyposazone od ich drozszych odpowiednikow i tym samym stanowia atrakcyjna alternatywe.

I jeszcze cos:
    Usako napisał:
    Asrock należy do producentów produkujących tanie płyty tak jak ECS,EPOX, PC-CHIPS i wielu innych.

Wymienienie firmy EPOX obok ECS i PC-CHIPS jako produkujacej tanie plyty (czyli w domysle - slabszej jakosci) jest wedlug mnie powaznym naduzyciem!
  • REKLAMA
  • #6 3471586
    Usako
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Hej?!!!

Ja nie mówię że EPOX produkuje płyty słabej jakości. Ja piszę że jest jednym z producentów tańszych płyt. Ceny podobnych produktów epoxa np.:EPOX 8HMMI-A K8M800 S754 i asrocka K8UPGRADE-VM800 są podobne. Są i inni producenci np. Albatron który na rynku brytyjskim porównywany jest z GIGABYTE, a u nas nie ośmiełbym się go porównywać do znanych na naszym rynku marek bo by mnie zakrzyczano.
  • #7 14820787
    jontek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Temat rozwiązany mam teraz laptopa ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu płyty głównej ASRock do modernizacji komputera z procesorem Pentium D 2.8 GHz, pamięcią DDR2 533 MHz oraz starszą kartą graficzną NVIDIA GeForce4 MX 440 na złączu AGP8X i dyskami ATA. ASRock jest postrzegany jako producent tanich, ale funkcjonalnych płyt głównych, często oferujących unikalne cechy, takie jak jednoczesne wsparcie dla DDR i DDR2 czy podwójne złącza graficzne (AGP i PCI-Express). Jednakże pojawiają się opinie o niższej niezawodności i problemach technicznych, co jest typowe dla tańszych marek. Alternatywą mogą być płyty innych producentów, np. Gigabyte, które jednak często mają ograniczenia, np. jedno złącze IDE. Warto rozważyć, czy inwestycja w droższą, markową płytę główną nie będzie bardziej opłacalna, zwłaszcza jeśli nie planuje się podkręcania. W dyskusji podkreślono, że tanie płyty często mają lepsze wyposażenie, ale mogą być mniej stabilne. Ostatecznie autor tematu zakończył temat, informując o zakupie laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA