logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router cisco linksys e2500 + kabel sieciowy = brak internetu

habrosta 17 Sty 2014 18:52 4203 18
REKLAMA
  • #1 13187840
    habrosta
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam bardzo proszę o pomoc...
    Mam internet osiedlowy lan. Ze względu, że potrzebuje wifi do smartfona kupiłem router cisco linksys e2500-ee(używany). Problem w tym, że po włożeniu wtyczki od neta do routera w podpisanym miejscu - internet, ten go nie wykrywa, jakby w ogóle kabla nie widział (dioda się nie świeci, jak przy podłączeniu router-pc)
    Jeśli natomiast internet podłączam do jednego z czterech wejść podpisanych ethernet na routerze internet działa, ale i tak nie mogę skonfigurować go, czy wejść w ustawienia http://192.168.1.1/
    Dodam jeszcze, że sam smartfon widzi router i jest z nim połączony, ale brak internetu w telefonie.
    Z racji, że posiadam drugi router tplink tl-r402m (z nim wszystko jest ok, ten zamiast podpisanego wejscia internet ma wan,bez problemu konfiguracja, ale niema wifi) próbowałem podłączyć poprzez 2 routery a sisco użyć jako wifi, również to samo.

Jaka może być przyczyna, czy możliwym jest, że wystarczy przerobić kabel?
    Załączniki:
    • Router cisco linksys e2500 + kabel sieciowy = brak internetu linksys-e2500-advanced-s_83390.jpg (25.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13187851
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Podepnij internet pod PC i wykonaj komendę w CDM:
    ipconfig all
    pokaż screena.
  • REKLAMA
  • #4 13187936
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Zaloguj się na router i zrób klonowanie MAC-a z PC na wan routera.
  • #5 13187964
    habrosta
    Poziom 9  
    problem w tym, że nie mogę wejść w ustawienia. Jak wspomniałem router kupiłem uzywany. jak od razu podłączyłem router do kompa to krzynął mi o log i pass, a z racji, że nie byly to standardowe admin/admin zdecydowałem się na zresetowanie routera. W tej chwili prowadzi mnie przez http://192.168.1.1/ konfiguracje... która zatrzymuje sie w miejscu gdy mam podłączyć ten, a on go nie widzi. Pozatym nie do końca jestem przekonany czy klonowanie by pomogło. Tak czy inaczej nie mam jak tego sprawdzić.
  • #6 13187968
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Tak jak kolega wyżej. Clone na TP-Linku.
    ISP > WAN TP-LINK > LAN Linksys.
  • #7 13187985
    habrosta
    Poziom 9  
    dobra wszedłem przez niezabezpieczone... (cos tam) i wyskoczyło mi o logowanie.... admin/admin i jestem w panelu. Zrobiłem klonowanie niestety nic nie pomogło.

Dodano po 7 [minuty]:

Panowie nie sądze, żeby to był problem z klonowaniem. Kiedyś przy konfigurowaniu routera tplink zanim sklonowałem maca siec krzyczała mi o zarejestrowaniu karty sieciowej. Czyli jakieś tam polaczeni było. W tej chwili ewidentinie widać że problem leży gdzie indziej, bo dioda się nie świeci, bardziej bym obstawiał jakąś przejściówkę, kabel przerobić - strzelam w ciemno bo nie znam się na tym.
    Router cisco linksys e2500 + kabel sieciowy = brak internetu Router cisco linksys e2500 + kabel sieciowy = brak internetu
  • #8 13188039
    etezet
    Poziom 26  
    A co ja kolego napisałem?

etezet napisał:
    Clone na TP-Linku.

Skoro WAN Ci nie świeci to jak ma chodzić?

PS. Zmień adres linksysa, bo ten tp-link też ma chyba 192.168.1.1. Skonfiguruj wifi tak jak ma być i wyłącz DHCP.
  • REKLAMA
  • #9 13188129
    habrosta
    Poziom 9  
    czyli, że jak? mówisz, żeby poprzez 2 rutery próbować łączyć i wtedy klonować tp-linka router? jak mam wyłączyć dhcp jak moja sieć tego używa?

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

mi net idzie kabelkiem bez żadnych routerów, bezpośrednio wpinam do kompa. Skoro piszesz o zmianie z 192.168.1.1 na inny to sugerujesz by przez 2 routery próbować tak zrozumiałem...
  • REKLAMA
  • #10 13188472
    etezet
    Poziom 26  
    Kabel który Ci przychodzi od usługodawcy wpinasz do TP-Linka (port WAN). Na nim robisz tego MAC Clone, na WAN ustawiasz opcję DHCP. LAN również sobie konfigurujesz (włączasz DHCP server). Z LAN TP-Linka podłączasz kabel do LAN Linksysa, na którym musisz zmienić adres IP na inny niż 192.168.1.1, np. 192.168.2.1. Konfigurujesz wifi w Linksys i na końcu wyłaczasz DHCP server. Później aby się dostać do strony konfiguracyjnej Linksys musisz ustawić na sztywno w karcie sieciowej odpowiedni adres z tej puli np. 192.168.2.xxx

Zarzuć jakimiś screenami jak to ostatecznie skonfigurowałeś.
  • #11 13188553
    habrosta
    Poziom 9  
    Najprawdopodobniej znalazłem przyczyne - jest to router xdsl, czy skrosowanie kabla pomoże? czy jakiś inny sposób może?

Dodano po 1 [minuty]:

etezet nie widziałem twojej odpowiedzi, przed crossowaniem kabla spróbuje tak jak mówisz.
  • #12 13188646
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 13188822
    habrosta
    Poziom 9  
    ETEZET zrobiłem po części jak powiedziałeś -
    Kabel który Ci przychodzi od usługodawcy wpinasz do TP-Linka (port WAN). TAK

Na nim robisz tego MAC Clone, na WAN ustawiasz opcję DHCP TAK

Z LAN TP-Linka podłączasz kabel do LAN Linksysa TAK

zmienić adres IP na inny niż 192.168.1.1, np. 192.168.2.1. z racji że nie bardzo wiem gdzie to zmienić w linksys to w tp-linku zmieniłem na 192.168.1.2

Konfigurujesz wifi w Linksys i na końcu wyłaczasz DHCP server TAk (zdjęcie)

Później aby się dostać do strony konfiguracyjnej Linksys musisz ustawić na sztywno w karcie sieciowej odpowiedni adres z tej puli np. 192.168.2.xxx - nie bardzo wiem ocb, bez problemu mogę wchodzić do jednej jak i drugiej konfiguracji *.*.*.1 lub 2

- w linksys bez clone mac?
    - przy włączeniu linksys świecą wszystki diody jak rownież przy resecie, ale czy możliwe, że coś z gniazdem internet jest nie tak np jakis kabelek się oderwał w środku ? na zewnątrz nie widać uszkodzeń dniazdo wygląda ok
    Router cisco linksys e2500 + kabel sieciowy = brak internetu Router cisco linksys e2500 + kabel sieciowy = brak internetu Router cisco linksys e2500 + kabel sieciowy = brak internetu
  • #14 13192858
    etezet
    Poziom 26  
    habrosta napisał:
    ETEZET zrobiłem po części jak powiedziałeś -
    Później aby się dostać do strony konfiguracyjnej Linksys musisz ustawić na sztywno w karcie sieciowej odpowiedni adres z tej puli np. 192.168.2.xxx - nie bardzo wiem ocb, bez problemu mogę wchodzić do jednej jak i drugiej konfiguracji *.*.*.1 lub 2

Chodziło mi o to, że jeśli sobie ustawisz przykładowo te 192.168.2.1, a z dhcp dostaniesz adresy z puli 192.168.1.xxx to wtedy strona konfiguracyjna Ci nie wejdzie. To logiczne. Ale tak jak zrobiłeś jest OK.

Dostałeś prawidłowy (chyba?) adres na WAN, więc powinieneś mieć już internet.

habrosta napisał:

- w linksys bez clone mac?
    - przy włączeniu linksys świecą wszystki diody jak rownież przy resecie, ale czy możliwe, że coś z gniazdem internet jest nie tak np jakis kabelek się oderwał w środku ? na zewnątrz nie widać uszkodzeń dniazdo wygląda ok

Tak, bez clone. Gniazdo internet zostaw w spokoju - przecież pisałeś, że nie świeci. Kabel z tp-linka wepnij do jednego z czterech portów ethernet (LAN).
    PC możesz podłaczyć pod tp-linka albo pod linksysa.
  • #15 13194135
    habrosta
    Poziom 9  
    niestety tym sposobem również nie działa, czy to mozliwe, że router zepsuty po części?
  • #16 13194190
    etezet
    Poziom 26  
    habrosta napisał:
    niestety tym sposobem również nie działa, czy to mozliwe, że router zepsuty po części?

Ale o którym mowisz? Bo masz dwa.
    Skoro TP-Link jest sprawny i dostał takie same adresy co komputer (wtedy masz dostęp) na WANie, to na LANie powinieneś mieć "internet".

Zapewne wszystko działa, tylko coś pokręciłeś.
  • #17 13194234
    habrosta
    Poziom 9  
    n bank nic nie pokręciłem. Poza tym na wszelkie możliwe sposoby próbowałem. w poście 17 Sty 2014 23:28 po kolei wszystko zrobiłem jak trzeba, udokumentowane zdjęciami. Dzisiaj ponownie tak samo wszystko próbowałem i lipa - z włączonym dhcp i wyłączonym, tak jak miałem zrobic, ale wtedy smartfon nie może adresu pobrać.
  • Pomocny post
    #18 13196029
    etezet
    Poziom 26  
    Czyli podłączając się kablem (komputer) pod tp-link masz internet, tak? Daj ipconfig/all.
    Następnie podłacz tp-link do cisco i komputer również do cisco (switch). Daj ipconfig/all.
  • #19 13210449
    habrosta
    Poziom 9  
    dzięki za chęci. Niestety nic z tego nie wyszło. Router jest na dsl i to jest powód. Kupiłem tplink na lan z portem Wan i bez problemu skonfigurowałem w ciągu paru minut.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z routerem Cisco Linksys E2500, który nie wykrywa połączenia internetowego po podłączeniu kabla do portu WAN. Router działa poprawnie, gdy kabel jest podłączony do portów Ethernet, ale nie można go skonfigurować przez interfejs http://192.168.1.1. Użytkownik próbował podłączyć router do innego routera TP-Link TL-R402M, ale również napotkał trudności. W trakcie dyskusji zasugerowano klonowanie adresu MAC, zmianę adresu IP Linksysa oraz wyłączenie DHCP, jednak problem z brakiem sygnału na porcie WAN pozostał. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że router może być uszkodzony, ponieważ nie działał z internetem, mimo że TP-Link działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA