logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 515 Dual Sim - brak połączenia z internetem przez Aero2

latyfudium 18 Sty 2014 12:26 6762 13
REKLAMA
  • #1 13189775
    latyfudium
    Poziom 9  
    Mam Nokię 515 DS bez simlocka, ale z wgranym softem od Polkomtela (Plusa). Kupiłem ten telefon głównie po to, by mieć za darmo e-mail, moBilet lub przeglądarkę przez Aero2.
    Po włożeniu karty sim Aero2 (do slotu SIM1 - 3G, bo SIM2 obsługuje tylko 2G) telefon prawidłowo rozpoznaje Aero2 i mam bardzo dobry zasięg. Ustawiłem tak, że przez SIM1 idą dane mobilne a przez SIM2 połączenia oraz wiadomości SMS/MMS. Niestety, gdy chcę skorzystać np. z maila, to po uruchomieniu się aplikacja pokazuje błąd: "Błąd komunikacji. Spróbuj ponownie.".
    Nie wiem co zrobić, żeby to zaczęło działać. Według artykułu z tej strony: <link na dole> na 515 Aero2 działa bez problemu...

Dodano po 15 [sekundy]:

http://jdtech.pl/2013/03/aero2-i-telefony-dualsim.html
  • REKLAMA
  • #2 13189986
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 795
    Jaki masz ustawiony APN karty Aero?
  • REKLAMA
  • #3 13195101
    latyfudium
    Poziom 9  
    Gdzie to mogę sprawdzić w moim telefonie. Nie widzę w ustawieniach czegoś takiego jak APN, w ogóle nie ma tu żadnych zaawansowanych ustawień...
  • #4 13195338
    jdanecki
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Są - w każdym telefonie, także w 515 jest konfiguracja połączeń z internetem a tam opcja tzw. punktu dostępowego (powinno się to nazywa profil połączenia), a w nim pole APN nazywane punktem dostępowym. Dla Aero2 musisz dodać APN "darmowy", bez tego nie zadziała.
  • #5 13196463
    latyfudium
    Poziom 9  
    OK więc mam tak. Wchodzę w Ustawienia>Łączność>Dane mobilne>Punkt dostępu
    i tu mam, właśnie zmieniłem:

Nazwa pkt dostępu: Punkt dostępu 2
    Pkt dost. danych mob. : darmowy

... nadal nie działa, zobaczmy po restarcie... no i nadal nic :(
  • #6 13196580
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Ale wypełniasz pole APN?
  • REKLAMA
  • #7 13196619
    latyfudium
    Poziom 9  
    Nie ma tu pola o takiej nazwie. Oto co pomoc telefonu twierdzi na temat tych pól:

Nazwa pkt dostępu: - Pozwala utworzyć nazwę użytkownika aktualnie wybranego punktu dostepu do danych mobilnych.
    Pkt dost. danych mob. - Pozwala edytować aktualnie wybrany punkt dostępu do danych mobilnych.
  • REKLAMA
  • #9 13196765
    latyfudium
    Poziom 9  
    Uff działa, muszę sobie zapisać tą stronkę, dzięki!
  • #10 13244993
    latyfudium
    Poziom 9  
    Pozwolę sobie odkopać temat, gdyż jest to bezpośrednia kontynuacja a nie zupełnie nowy problem.
    Wszystko działa, ale telefon twierdzi, że jestem za granicą i nie mogę wykonać aktualizacji systemu ani nawet sprawdzić, czy takie są dostępne. Co ciekawe, aktualizacje poszczególnych aplikacji np. poczty wychodzą bezproblemowo. Wie ktoś o co może chodzić?
  • #11 13245139
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Telefon będąc poza zasięgiem nadajników Aero korzysta z roamingu krajowego i nadajników Plusa, a telefon "myśli", że to zagraniczne nadajniki i by uniknąć wysokich kosztów roamingu nie pozwala na taką aktualizację. Zaktualizuj oprogramowanie telefonu przez program Nokia Ovi Suite.
  • #12 13248123
    TomekxD
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    @U.P.
    Bzdura! Z kart a2 mozna sie laczyc tylko do nadajnikow a2, jednakze sa one wykrywane jako Plus(w ramach przejecia przez Polkomtela).
  • #13 13256211
    latyfudium
    Poziom 9  
    Czyli co? Żeby sprawdzić, czy są aktualizacje oprogramowania będę się musiał przełączać na Plusa i wykupywać pakiet internetowy?
  • #14 13256602
    jdanecki
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Jeżeli w telefonie nie można nijak udzielić zgody na połączenie mimo pracy w roamingu - to tak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający telefon Nokia 515 Dual Sim z oprogramowaniem od Polkomtela (Plusa) napotkał problem z brakiem połączenia z internetem przez kartę SIM Aero2. Mimo dobrego zasięgu, aplikacje takie jak e-mail nie działają, wyświetlając błąd komunikacji. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić ustawienia APN, co okazało się kluczowe. Po dodaniu odpowiedniego punktu dostępu "darmowy" problem został rozwiązany. Następnie użytkownik zgłosił nowy problem związany z aktualizacjami systemu, które nie są dostępne, ponieważ telefon myśli, że jest za granicą. Odpowiedzi sugerują, że telefon korzysta z roamingu krajowego, co może blokować aktualizacje. Proponowano użycie programu Nokia Ovi Suite do aktualizacji oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA