logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani zestaw alarmowy + powiadomienie o listach w skrzynce na zewnątrz

oriong 18 Sty 2014 23:54 3972 11
  • #1 13192943
    oriong
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Planuję zakup taniego zestawu alarmowego około 500-700 zł z powiadomieniem GSM.
    Czy można wykorzystać bezprzewodowy kontaktron który mam zamiar zamontować w skrzynce na listy i ustawić tak centralkę alarmową aby monitorowała stan tego kontaktronu 24h na dobę.
    I w momencie wrzucenia listu dostałbym tylko powiadomienie sms bez uruchamiania syreny?
    A reszta czujek pracowała by normalnie.

Czy zna ktoś taki zestaw, który można tak ustawić?
  • #2 13193043
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Witam

Nie napisałeś nic więcej na temat konfiguracji tego zestawu alarmowego, ani jakich funkcjonalności od niego wymagasz. Niemniej jednak bardzo ciężko chyba będzie Ci się zmieścić w zakładanym budżecie...
    Do tego typu niewielkich instalacji mogę polecić Micrę Satela. Oczywiście opisany przez Ciebie scenariusz sygnalizacji jest jak najbardziej możliwy do zrealizowania w tej centralce. Trochę niepokoi mnie jednak jak fizycznie zamontujesz kontaktron i magnes w skrzynce na listy i czy nie będziesz miał klatki Faraday'a ;-) ale nie widziałem tej skrzynki, więc nie będę filozofował... ;-)

pozdrawiam

Wojtek
  • #3 13194602
    oriong
    Poziom 11  
    Myślę o czymś takim lub podobnym:
    www.action.one.pl/alarmy-alarmy-bezprzewodowe-bezprzewodowy-alarm-system-alarmowy-dialerem-gsm-bezprzewodowa-syrena-czujka-pir-piloty-ac2096-p-1421.html
    Ma antenę, myślę że w razie słabego zasięgu pilotów to można ją zastąpić anteną zewnętrzną - pytanie czy jest ona do czujek czy do GSM?

albo
    http://new-electric.pl/alarmy-gsm/217-alarm-z-powiadamianiem-gsm-1p-1o.html

albo
    http://alarmygsm.com/produkt,37,bezprzewodowy-alarm-gsm-hestia-inteligent-3-1.html

albo
    podobne

Czy tego typy centralki da się tak skonfigurować pod listy?

W zasadzie taki zestaw to ma pilnować:
    - garaż,
    - listy :),
    - i planuję wybudowanie ziemianki na przetwory wtym przetwory procentowe - też ma pilnować
  • #5 13194849
    oriong
    Poziom 11  
    Tak jak pisałem myślę zamontować bezprzewodowy kontaktron podłączony do klapki - klapkę listonosz podnosi gdy wrzuca listy.

Satel Micra jest droższa.
    A do garażu i ziemianki to tylko panowie po procentach mogą się pchać, tak daleko mieszkam od bardziej zaawansowanych włamywaczy. Auto mam mało popularne, raczej na sprzęt w garażu może się ktoś złakomić.
  • #7 13195295
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Witam
    oriong napisał:
    Myślę o czymś takim lub podobnym:

Hmmm... nie znam tych urządzeń. Musisz poczytać ich dokumentacje czy umożliwią Ci żądaną konfigurację...

pozdrawiam

Wojtek
  • #8 13202978
    wexors
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    oriong napisał:

Ma antenę, myślę że w razie słabego zasięgu pilotów to można ją zastąpić anteną zewnętrzną - pytanie czy jest ona do czujek czy do GSM?

raczej do czujek. Szukałem troche dokumentacji do tego co podesłałeś ale nie znalazłem nic. To są dosć proste systemy i moze się okazać iż nie uda Ci się ustawić kontraktrona w skrzynce z samym powiadamianiem bez wyzwalania alarmu.

Z doświadczenia wiem ze nie warto kupować tanich wynalazków z internetu lepiej dołożyć i kupić coś coś normalnego i nie martwić sie co z tym zrobić a w razie problemow zawsze będzie można zadzwonić do pomocy technicznej która nie mieści sie w chinach.
  • #10 13205306
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    oriong napisał:
    Martwi mnie brak anteny zewnętrznej - czy pilot złapie przez dwie ściany (jedna masywniejsza) + 25m, tyle mam do bramy.

Albo złapie... albo nie złapie. Zapewne będziesz testerem porywającym się na te szalone urządzenia.
    Zamontuj Micrę jak Koledzy radzą to będziesz miał pewność.
  • #11 13205643
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

Nie musisz wszystkiego montować w skrzynce na listy. Możesz czujnik bezprzewodowy zabudować w plastikowej puszce, a do skrzynki podciągnąć same przewody.
    Co do "alarmu" który proponujesz, kompaktowa obudowa centralki razem z manipulatorem dyskwalifikuje to "cudo" na wstępie ;) Takie jest moje zdanie... i chyba nie tylko moje ;)

Pozdrawiam.
  • #12 13234344
    oriong
    Poziom 11  
    Powiadamianie działa mimo metalowej skrzynki.
    Niestety w centralce nie można ustawić powiadamiania tylko sms.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zakup taniego zestawu alarmowego w przedziale 500-700 zł z powiadomieniem GSM, z zamiarem wykorzystania bezprzewodowego kontaktronu w skrzynce na listy, aby otrzymywać powiadomienia SMS bez uruchamiania syreny. W dyskusji polecana jest centrala alarmowa Satel Micra, która umożliwia taką konfigurację. Inne propozycje obejmują różne modele alarmów, jednak niektóre z nich mogą nie spełniać wymagań dotyczących powiadamiania. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z zasięgiem oraz na konieczność dokładnego sprawdzenia dokumentacji technicznej przed zakupem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA