logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 gubi zasięg po flashowaniu i zmianie IMEI, brak połączeń

patrolk 30 Mar 2005 00:32 1637 13
REKLAMA
  • #1 1360175
    patrolk
    Poziom 11  
    wiec tak mam taki problem dostalem nokie jak ja dostalem to juz nie lapala zasiegu tylko na 3-5sekund i znikal myslalem ze moze to flesz wiec wiec wlalem mu nowego flesza ale nic to nie dalo zmienilem imeil sciaglem sim blocki resetowalem i nic dalej to samo ale zaczol niby lapac zasieg poniewaz pokazywal sie napis milego dnia lecz niebylo ani jednej kreski niemozna bylo dzwonic i dodzwonic tez sie nieszlo wiec chcialem przeliczyc sumy i wywala mi taki komunikat (FLS1_CheckHiddenMCUBlock : did not find PPM block. It might mean that phone has more flash chips on board. Try to overrule flashsize
    CMD_handlecommands : cannot analyze phone) ale niemam pojecia oco chodzi za wszystkie podpowiedzi z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 1360429
    doktorek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    witam..
    W mojej noki problemem byl zimny lut na koncowce mocy .
    Tylko przyjzyj sie dobrze czy koncowka nie pekla , w tym celu zdejmuje sie ten plastik z koncowki mocy
    pozdrawiam i milej pracy..
  • #3 1360631
    Pytajnik
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    spróbuj wygrzac koncowjkee mocy i antena switch..
  • REKLAMA
  • #4 1360872
    patrolk
    Poziom 11  
    mam jeszcze male pytanko mam koncowke mocy nie orginalna chyba ma symbol( philips BGY 270) czy jest to dobry zamiennik??
  • REKLAMA
  • #5 1360922
    manius999
    Poziom 14  
    tak kolezko koncówka która posiadasz nadaje sie na zamiane do 3310 mozesz smiało ja podstawic.mysle ze bankowo problem z twoim zasiegiem to koncówka mocy.przerabiałem ostatno ten temat wiele razy.musisz tylko pamietac zeby ja bobrze wlutowac i tak zeby nie bylo zwarcia.zadko dzieje sie ze z powodu swicza telefon łapie zasieg i gubi najczesciej to wina koncówki macy.gdyby padniety był diplexer to fon wogle by nie łapał zasiegu.
  • #6 1362304
    Pytajnik
    Poziom 16  
    Końcówka na 100% jest OK...Zamieniaj śmiało
  • #7 1362875
    piterFX
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    czy to ta koncówa za 4-6zl jesli tak to nie polecam
  • #8 1362948
    patrolk
    Poziom 11  
    dzieki jak wymienie to sie pochwale efektem
  • REKLAMA
  • #9 1363626
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Czym próbowałeś przeliczyć sumy ????
  • #10 1363839
    soolty
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Patrolk, u mnie czasem na xp w knoku jest problem z przeliczeniem sum, sprobuj na 98 powinno pojsc :P
  • #11 1363868
    patrolk
    Poziom 11  
    fleszuje po win 98se i dotej pory wszystko bylo oki przeliczalem sumy w innych nokiach a wtej jak chceprzeliczyc wyskakuje komunikat ktory pisalem na gorze
  • #12 1364020
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Przeciez taki objaw to standardowo uwalone PA... HA i zmieniasz, mozesz smialo uzywac zamiennikow tych po 5 zł RF3103.
    Pozdrawiam!
  • #13 1368841
    LOOKass
    Poziom 12  
    Witam. Moja 3310 ktora znalazlem nie lapie u mnie zasiegu ale w szkole smiga na full. Zdechla chyba siec 1800[chyba] bo Idea dziala w szkole, era znowu nie. I czy moj problem wiaze sie z koncowka czy to switch raczej bedzie, jesli tak to ile to kosztuje i czy oplaca sie to robic?
  • #14 1368956
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    LOOKass, dobrze poszukaj to znajdziesz jak zrobic crossa na switch-u.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z Nokia 3310 polega na utracie zasięgu po flashowaniu i zmianie IMEI, co objawia się brakiem połączeń mimo pojawiającego się napisu "miłego dnia" bez widocznych kresek zasięgu. Próby rozwiązania obejmowały ponowne flashowanie, resetowanie, usuwanie blokad SIM oraz zmianę IMEI, jednak bez skutku. Podczas próby przeliczenia sum pojawia się błąd wskazujący na brak bloku PPM, co może sugerować obecność wielu kości flash w telefonie. W dyskusji wskazano, że typową przyczyną problemów z zasięgiem w Nokii 3310 jest uszkodzona końcówka mocy (PA), często spowodowana zimnym lutem lub uszkodzeniem elementu. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana końcówki mocy, np. na zamiennik Philips BGY 270 lub RF3103, przy czym ważne jest prawidłowe wlutowanie bez zwarć. Rzadziej problem może dotyczyć przełącznika antenowego (antenna switch) lub diplexera. Wskazano również, że oprogramowanie do flashowania i przeliczania sum może mieć problemy na systemie Windows XP i lepiej działać na Windows 98 SE. Dodatkowo, w przypadku braku zasięgu w różnych lokalizacjach, problem może wynikać z obsługi pasma sieciowego (np. 1800 MHz) przez operatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA