logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie TV do gniazda RTV - dobór kabla z odpowiednimi wtykami

marcin5003 19 Sty 2014 14:46 30354 11
REKLAMA
  • #1 13194683
    marcin5003
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam! Przeszukałem forum, allegro google szukałem przejściówek i nadal nie wiem o co chodzi. A mianowicie mam w ścianie gniazdko wtyk żeński i mam monitor/telewizor też ma wtyk żeński. Czy istnieje kabel tylko z męskimi końcówkami ? Szukałem i za nic w świecie nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten temat... jestem w tym zielony nigdy nie miałem z tym do czynienia. Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź i pozdrawiam serdecznie!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13194734
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    Są w sprzedaży same wtyki męskie. Trzeba zmienić na kablu lub zmontować samodzielnie kabel z wtykami jakie potrzebne.
  • REKLAMA
  • #3 13194742
    marcin5003
    Poziom 9  
    A mógłbyś mi powiedzieć albo dać link do takiego wtyku ? Byłbym Ci bardzo wdzięczny i klikam pomógł
  • Pomocny post
    #4 13194746
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Chcesz na tym monitorze telewizyjnym odbierać kanały naziemnej telewizji cyfrowej ?
    W ścianie masz gniazdo TV takie jak na zdjęciu ?

Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13194750
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 276
    W każdym sklepie RTV można kupić.j Z przesyłką zawsze drożej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13194751
    jurek84
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Ewentualnie możesz 2 kable zakończone z jednej strony wtykiem F połączyć złączką za 2PLN.
  • Pomocny post
    #7 13194764
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Potrzebujesz przewód z takimi złączami. Najlepiej zamów taki w sklepie z techniką satelitarną. Sprzedawca może lub powinien ci taki zrobić na poczekaniu.

Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #8 13194769
    marcin5003
    Poziom 9  
    Fotodetektor napisał:
    Chcesz na tym monitorze telewizyjnym odbierać kanały naziemnej telewizji cyfrowej ?
    W ścianie masz gniazdo TV takie jak na zdjęciu ?

Mam tylko wejście "R" te ze zdjęcia.

W każdym sklepie ? Ale jaka to konkretnie nazwa produktu. Do jurek

Do foto i przewód - Mam taki właśnie. Ale nie wiem dlaczego, gniazdko mam żeńskie w ścianie i w tv także...

-Mam cyfrowy Polsat. Podłączyłem do anteny już wszystkie przejściówki. A teraz w pokoju mam takie gniazdo ze zdjęcia R chodź nawet trochę inna. Bo w koło dziurki mam taki plasticzek i ta dziurka jest jakby z dwóch blaszek. Końcówka męska wchodzi bez problemu...
  • #9 13194776
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Podeślij zdjęcie to nie będziemy gdybać. Jedno zdjęcie to tysiąc słów - czekamy.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
  • #10 13194791
    marcin5003
    Poziom 9  
    Takie mam gniazdko. Kabel z tego zdjęcia co pokazałeś. A monitor z końcówką R z Twojego zdjęcia.
    zapodaj.net/d2d50e451212a.jpg.html
    Przepraszam za niewyraźne zdjęcie. Ale mam za biurkiem gniazdko i musiałbym sporo odsuwać... a aparat z kamerki to słaba jakość.
  • Pomocny post
    #11 13194842
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witaj. Najprościej, to nabyć przewód koncentryczny, zakończony wtykami antenowymi, z jednej strony żeńskim a z drugiej męski. Odciąć wtyk żeński i założyć kupiony w sklepie z akcesoriami RTV wtyk męski
    i założyć w miejsce tego, który usunąłeś.
    O ile jest to troszkę skomplikowane, to można założyć wtyk typu ,,F"
    i do niego przykręcić wtyk tego typu:
    Osadzenie wtyku antenowego jest tylko troszkę trudniejsze od wtyku ,,F", dlatego proszę wybrać sobie metodę , która bardziej odpowiada. Pozdrawiam.
  • #12 13194904
    marcin5003
    Poziom 9  
    Dziękuje Ci bardzo za pomoc i wszystkim udzielającym się! Tak zrobię!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat podłączenia telewizora do gniazda RTV, mając w ścianie gniazdko żeńskie oraz telewizor z wtykiem żeńskim. Odpowiedzi sugerowały, że można zakupić kable z męskimi końcówkami lub samodzielnie zmodyfikować istniejący kabel, odcinając wtyk żeński i zakładając męski. Proponowano również użycie złączek oraz kabli koncentrycznych z odpowiednimi wtykami. Użytkownik został zachęcony do zakupu wtyków w sklepach z akcesoriami RTV oraz do przesłania zdjęcia gniazdka dla lepszej diagnozy problemu.
REKLAMA