logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki procek do mojego kompa Hewlett-Packard dc7700 SFF

LookMePL 19 Sty 2014 15:54 8055 20
REKLAMA
  • #1 13194921
    LookMePL
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam forumowiczów. Od jakiegoś czasu planuję aby zakupić nowy procesor do mojego kompa. Mój komputer jest dośc specyficzny bo jest to Hewlett-Packard dc7700 SFF. Na dzień dzisiejszy mam Intel Core 2 Duo E6400 2,13 GHz FSB 1066MHz Cache 2 MB na podstawce LGA 775. No i zachodzę w głowę czy kupić 2,66 GHz na rdzeń czy maksymalnie wykorzystać i kupić procka Intel® Core™2 Duo Processor E7500 3M Cache, 2.93 GHz, 1066 MHz FSB. I przedze wszystkim chciałbym wiedzieć czy płyta główna może przyjąć taki procesor. Może ktoś z was już zmienił procka na lepszy i wie czy będzie chodził.
  • REKLAMA
  • #2 13195139
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Na forum HP ludzie twierdzą, iż taki procesor będzie działać (do 3GHz E7600 włącznie), pod warunkiem aktualizacji:

"Hi:

Just run the microcode update from December 2010 and your processor will work just fine.
    You may need to put your old processor back in before you run the update but run it with the new one in if you haven't removed it already, and see if it works.
    http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupp...swLang=13&mode=2&taskId=135&swItem=vc-90213-1
    Actually, you can go to the E7600 if you apply this microcode update."
  • REKLAMA
  • #3 13195191
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    LookMePL napisał:
    I przedze wszystkim chciałbym wiedzieć czy płyta główna może przyjąć taki procesor.

Sprawdź w specyfikacji (manual) płyty głównej. Producent na pewno napisał obsługiwane modele CPU.
  • REKLAMA
  • #4 13195272
    LookMePL
    Poziom 10  
    Na stronie producenta znalazłen tylko tyle : This package contains a utility that can be used to install or upgrade the processor microcode for HP 786E BIOS Family Computers with Intel Processors. This utility works with the supported operating systems

Tłumacząc na nasz język to będzie coś takiego tylko tyle że nie kumam do konca co tu jest napisane:

Pakiet ten zawiera narzędzie, które może być wykorzystane do instalacji lub aktualizacji mikrokodu procesora dla komputerów HP 786E BIOS Rodzina z procesorem Intel. To narzędzie działa z obsługiwanych systemów operacyjnych.

Dodano po 2 [minuty]:

rzymo napisał:
    Na forum HP ludzie twierdzą, iż taki procesor będzie działać (do 3GHz E7600 włącznie), pod warunkiem aktualizacji:

"Hi:

Just run the microcode update from December 2010 and your processor will work just fine.
    You may need to put your old processor back in before you run the update but run it with the new one in if you haven't removed it already, and see if it works.
    http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupp...swLang=13&mode=2&taskId=135&swItem=vc-90213-1
    Actually, you can go to the E7600 if you apply this microcode update."

Mógłbyś mi podać link gdzie znalazłeś ten wątek bo chciałbym go przeczytać całego.
  • REKLAMA
  • #6 13196046
    LookMePL
    Poziom 10  
    rzymo napisał:

Wszystko byłoby fajnie po przeczytaniu tego tematu gdybym wiedział jak sprawdzić jaki mam bios mikrokodu procesora i ewentualnie jak go zaktualizować. Bo czytałem instrukcje jak to zrobić ale trochę nie wiem o co w tym chodzi a zwłaszcza że w instrukcji aktualizacji jest napisane że trzeba posiadać napęd dyskietek a ja go nie mam. I teraz będę musiał załatwić FDD aby zrobić tą aktualizację. Ma ktoś jakiś pomysł ?
  • #7 13196319
    rzymo
    Poziom 34  
    "bios mikrokodu procesora" - ? :) Mikrokod to po prostu takie oznaczenie. Żeby BIOS wiedział, z jakim sprzętem ma do czynienia.

"NOTE: To determine the CPU ID, press F10 on the target computer during startup
    to run the Setup Utility, and then view File/System Information for the CPU ID,
    which is listed after the Processor Stepping."

"Typically,
    DOS Flash is executed from a legacy floppy, a USB floppy, or a USB flash
    media device." - nie musisz posiadać napędu dyskietek, wystarczy pendrive. Oczywiście musisz go zrobić bootowalnego i skopiować na niego zawartość folderu "DOS Flash". Dalej chyba jasne?
  • #8 13196730
    LookMePL
    Poziom 10  
    Czyli patrząc na to co mi napisałeś to nie potrzebuje aktualizować tego oznaczenia na procesorze. Jeżeli sam BIOS mam już najnowszy 3.07 ze strony producenta i wsadzając nowy procesor, o którym pisałem wcześniej E7500 do gniazda to nie powinno być żadnych problemów?
  • #9 13197353
    rzymo
    Poziom 34  
    Z tego co tam napisali to wersja BIOSu się nie zmienia, więc nie wiadomo czy masz już tę uaktualnioną...

Po prostu kup procesor (jeszcze bez sprzedawania starego) - jak ruszy to dobrze, jak nie to wkładasz z powrotem stary i instalujesz tę poprawkę.
  • #10 13200321
    LookMePL
    Poziom 10  
    Jak już wcześniej napisałem że już mam najnowszą wersje biosu. A na stronie producenta jest napisane że nie trzeba aktualizować mikrokodu procesora bo już w aktualizacji biosu jest to uwzględnione. Jest napisane coś takiego w tłumaczeniu na polski :

- Poprawa bezpieczeństwa procesu flashowania BIOSu w pewnych okolicznościach, dodając silniejszego algorytmu weryfikacji procesu błysk.
    - Aktualizuje mikrokodu procesora Intel do najnowszych wersji.
  • #11 13255414
    fakvat
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Sprawdziłem działają procesory na fsb1066.
  • #12 13256035
    LookMePL
    Poziom 10  
    fakvat napisał:
    Sprawdziłem działają procesory na fsb1066.

A możesz się określić jakie procesory sprawdzałeś? Czy robiłeś upgrade biosu do najnowszego, czy tylko wrzuciłeś i odpaliłeś kompa ?
  • #13 13318042
    LookMePL
    Poziom 10  
    Kupiłem nowy procesor o którym pisałem wcześniej ale mam problem bo bios nie widzi go. wyskakuje mi błąd. Ale po wciśnięciu F1 system się ładuje tylko że wentylatory chodzą z pełną mocą. Tu pokazuje jaki błąd wyskoczył. Jaki procek do mojego kompa Hewlett-Packard dc7700 SFF
  • #14 13323308
    fakvat
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Mam podobny procesor i dc7700 ultra desktop jutro sprawdzę czy działa bez microcodu, ewentualnie jak działa z microcodem. Pierwotnie sprawdzałem na e6700 i dc7700 tower i zafunkcjonowało za pierwszym razem bez zmian biosu.
  • #15 13324231
    LookMePL
    Poziom 10  
    Ja wczoraj uaktualniłem mikrokod. Tylko że nie sprawdziłem tego procesora E7500 bo było już późna godzina. Dzisiaj sprawdzę. Czytałem na forum hp że pójdzie ten procesor z tym że sama aktualizacja biosu nic nie da chociaż posiada tą poprawkę. Dopiero jak zaktualizuje się mikrokod to dopiero zadziała bo inaczej się nią da. Wetylatory będą chodziły z pełną mocą.
  • #16 13325765
    LookMePL
    Poziom 10  
    Już sprawdziłem. Nie działa. Bios nie rozpoznaje procesora. Tylko teraz trzeba wiedzieć czy aktualizować z nowym procesorem czy na starym bo ja aktualizowałem na starym a może trzeba na nowym. Musze jeszcze doczytać.

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Teraz już wiem co trzeba zrobić aby nowy procesor działał. Na początku trzeba zrobić dysk stratowy Win 98 programem HP USB Disk Storage Format Tool V2.2.3. Można znaleść na internecie jak to zrobić. Ustawić BIOS aby startował z USB Pendrive. Po utworzonym bootowalnym USB Flash trzeba skopiować folder DOS Flash na pendrive. Można skrócić nazwę folderu do DOS. Ja tak zrobiłem. Będzie łatwiej w trybie DOS operować klawiaturą i nie motać się ze znakami. Następnie wyłączamy kompa i wkładamy nowy procesor. Uruchamiamy kompa z USB FLASH i robimy upgrade microkodu procesora. U mnie zadziałało. W tym że, trzeba przede wszystkim na forum HP poszukać czy ten procesor co chcecie wsadzić będzie działał z tą płytą główną.
  • #17 13352943
    LookMePL
    Poziom 10  
    Widzę, że nikt nie odpisuje na moje posty, czyli temat rozwiązałem i zamykam go.
  • #18 13401253
    LookMePL
    Poziom 10  
    No tak. Kupiłem procesor wyżej wspomniany Intel E7500 i zamontowałem go. Fakt jest taki że procesor działa, ale pojawił się problem. Którego wcześniej nie zauważyłem. A mianowicie problem polega na tym że, po wprowadzeniu systemu w uśpienie i ponownym uruchomieniu komputer startuje. Ale wentylatory chodzą, twardy dysk też chodzi i ładuje system ale monitor dalej jest czarny. Tak jakby grafika nie startowała z przebudzenia. I pytanie zachodzi czy procesor też startuje. Czy sektor startowy procesora nie jest uszkodzony. Z tym że komputer działa normalnie. Ze starym procesorem, oryginalnym nie było tego. I teraz nie wiem co mam robić.
  • #19 13401401
    rzymo
    Poziom 34  
    " I pytanie zachodzi czy procesor też startuje. Czy sektor startowy procesora nie jest uszkodzony. " - jaki sektor masz na myśli? Nie istnieje takie coś w procesorze.

Na pewno kwestia zarządzania energią, na początek możesz spróbować reinstalacji sterowników do chipsetu i k. graficznej.
  • #20 13402403
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Przeczytaj dokładnie dyskusje w podanych linkach a dowiesz się że z obsługą procesorów Wolfdale są problemy ze wzgl. na stary chipset a i później działają one z częstotliwością 1,6 GHz czyli "bezpieczną" dla nierozpoznanych procesorów. Obawiam się, że jest tak jak oficjalnie podaje HP i w tym komputerze nic wydajniejszego niż E6700 nie będzie dobrze działać.
  • #21 13526999
    LookMePL
    Poziom 10  
    Będę musiał poczytać. Tylko jak znajdę trochę czasu. Ale jak wcześniej napisał rzymo to może być kwestia zarządzania energią w biosie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat możliwości wymiany procesora w komputerze Hewlett-Packard dc7700 SFF, który obecnie ma Intel Core 2 Duo E6400. Rozważa zakup procesora Intel Core 2 Duo E7500, ale zastanawia się, czy płyta główna obsłuży ten model. Użytkownicy forum sugerują, że procesor E7500 powinien działać po aktualizacji mikrokodu BIOS, a także podają linki do odpowiednich zasobów. Wskazówki dotyczące aktualizacji BIOSu oraz mikrokodu są omawiane, w tym użycie bootowalnego pendrive'a. Po wymianie procesora użytkownik napotyka problemy z rozpoznawaniem nowego CPU przez BIOS oraz z zarządzaniem energią, co prowadzi do czarnego ekranu po wznowieniu z uśpienia. Dyskusja kończy się sugestiami dotyczącymi reinstalacji sterowników oraz dalszymi poszukiwaniami rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA