logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - Blue Screen 1a, kod BCCode 1a, jak naprawić?

pawelek45 19 Sty 2014 15:57 4326 6
REKLAMA
  • #1 13194937
    pawelek45
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Od wczoraj na komputerze wyskakują mi Blue Screeny, wszystkie takie same, tj. :

Podpis problemu:
    Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
    Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.48
    Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:
    BCCode: 1a
    BCP1: 00041790
    BCP2: C0802082
    BCP3: 0000FFFF
    BCP4: 00000000
    OS Version: 6_1_7601
    Service Pack: 1_0
    Product: 256_1

Pliki pomagające opisać problem:
    C:\Windows\Minidump\011914-15865-01.dmp
    C:\Users\Paweł\AppData\Local\Temp\WER-737915-0.sysdata.xml

Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:
    http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0415

Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:
    C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

Nie mam pomysłu dlaczego tak się dzieje.
    Sprawdziłem pamięć Memtestem i jest ok.
    Zastanawiam się czy to nie wina dysku, gdyż ma on już prawie 7 lat i od jakiegoś czasu głośniej pracuje.
    Poniżej wklejam screeny z CrystalDiskInfo i HD Tune.

Windows 7 - Blue Screen 1a, kod BCCode 1a, jak naprawić? Windows 7 - Blue Screen 1a, kod BCCode 1a, jak naprawić? Windows 7 - Blue Screen 1a, kod BCCode 1a, jak naprawić? Windows 7 - Blue Screen 1a, kod BCCode 1a, jak naprawić?

Konfiguracja komputera:
    Procesor: AMD Phenom II X4 945
    Płyta Główna: Gigabyte GA M68M-S2P
    Pamięć: 4 GB DDR2-800 Kingston
    Karta graficzna: NVIDIA GeForce 7600 GT
    Dysk: Seagate Barracuda ST3250310AS (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
    Zasilacz: Corsair VS 450W
    System operacyjny: Windows 7 Professional 32 bit

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13195012
    kisielos12
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Przy jakich czynnościach wyskakuje BSOD? Sprawdź temp procesorów i GPU. Obciąż je i sprawdź wtedy też. Wypadało by też wymienić zasilacz i sprawdzić czy wtedy będa wyskakiwać BSOD'y (zasilacz masz renomowany, ale może być wyeksploatowany albo trafiła Ci się feralna sztuka).

Pozdrawiam

Dodano po 22 [sekundy]:

Poza tym dysk wygląda ok
  • REKLAMA
  • #3 13195060
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Po co od razu wymieniać zasilacz? Nie lepiej po prostu wziąć multimetr i posprawdzać mu napięcia? Moim zdaniem to ma większy szans, ponieważ każesz autorowi wymieniać zasilacz, który wcale nie jest powiedziane, że jest uszkodzony przez co narażasz go na wydanie pieniędzy w błoto. Ja to widzę tak, że należałoby sprawdzić napięcia pod obciążeniem i bez, oraz jeszcze dla pewności wstawić inny RAM, ponieważ z doświadczenia wiem, że memtest nie zawsze wykrywa uszkodzenie pamięci.
  • REKLAMA
  • #4 13195237
    pawelek45
    Poziom 12  
    BSOD'y zdarzają się w różnych momentach, najczęściej podczas uruchamiania Windows.
    Sprawdzałem komputer na innym zasilaczu i innych pamięciach i jest to samo.
    Znalazłem jednak chyba przyczynę tego problemu. Zauważyłem po restarcie komputera że Windows zaczął instalować sterownik od karty Wifi którą mam włożoną do portu PCI i nie udało się go zainstalować. Wyjąłem tą kartę i BSOD'y przestały występować. Z ciekawości sprawdziłem kartę na innym komputerze i działa bez zarzutu. Wygląda na to, że mam uszkodzone porty PCI, gdyż żadne urządzenie które włożyłem (karta dźwiękowa, sieciowa, wifi) nie działało (w menedżerze urządzeń mam ,,Nie można uruchomić tego urządzenia" lub ,,Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane" (w przypadku karty wifi). Instalacja sterowników nie pomaga podobnie jak reset i aktualizacja BIOS-u.
    Windows 7 - Blue Screen 1a, kod BCCode 1a, jak naprawić?

W chwili obecnej nie używam już tej karty wifi i raczej używał nie będę więc nie są mi potrzebne te porty PCI jednak zastanawiam się czy od tego nie może zepsuć się coś więcej na płycie? Mam jeszcze gwarancję na tą płytę więc chyba nie pozostanie mi nic innego jak z niej skorzystać.
  • #5 13195317
    kisielos12
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Piotr160292 napisał:
    Po co od razu wymieniać zasilacz?

Źle kolega mnie zrozumiał, chodziło mi test komputera pod innym zasilaczem. :P Nie sugerowałem kupna nowego przecież. Poza tym problem rozwiązany, a płyta powinna pójść do serwisu dopóki jest gwarancja, bo takie uszkodzenie może przerodzić się w coś gorszego później. :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 13196598
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Ja oddałbym tą płytę, bo to cholera wie, czy coś nie robi się z mostkiem w tym momencie i nie jest powiedziane, że teraz nie działają Ci PCI, a potem mostek całkiem padnie i w tym momencie wysiądzie wszystko co przez niego się komunikuje, czyli kontroler od dysków, USB, moduł RTC, sterownik przerwań i dopiero to będzie lipa, bo nawet nie załączysz tego kompa.
  • #7 13444705
    pawelek45
    Poziom 12  
    Oddałem tą płytę do reklamacji i wróciła naprawiona.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z występowaniem Blue Screenów (BSOD) w systemie Windows 7, kod BCCode 1a. Po przeprowadzeniu testów pamięci RAM i zasilacza, które nie wykazały usterek, użytkownik zidentyfikował, że problem może być związany z kartą WiFi zainstalowaną w porcie PCI. Po jej usunięciu BSOD-y przestały występować. Dalsze analizy wskazały na potencjalne uszkodzenie portów PCI, co potwierdziło, że inne urządzenia również nie działały poprawnie. Użytkownik zdecydował się na reklamację płyty głównej, która została naprawiona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA