Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ładowanie akumulatora 7.2v 1.0 Ah ładowarką 9v 300mh

pbodziu 19 Jan 2014 22:00 2421 3
    pbodziu
    Level 2  
    Mam wkrętarke makita poj. aku 7.2 v 1.0Ah i szukam do niej nieoryginalnej ładowarki.
    Jak mogę ją naładować?Czy mogę zastąpić zasilaczem 9v 300 mA? Słabo sie znam na elektryce, licze na pomoc. Zaznacze że jestem tu nowy[/b]
    loleczek189
    Level 13  
    Jeżeli ten zasilacz również jest na napięcie stałe( najprawdopodobniej oryginał również był na napięcie stałe jednak najlepiej to sprawdzić) to się nada jednak będzie ładował znacznie dłużej ten akumulator niż oryginalna ładowarka, ten akumulator jest najprawdopodobniej akumulatorem typu LiPol także ładowarka musi posiadać zabezpieczenie przed przeładowaniem akumulatora
    pbodziu
    Level 2  
    Ładowarka ładuje. Wątpie ze ma zabezpieczenie przed przeladowaniem więc jak mogę albo czym to zastąpić?
    Jacek Gołębik
    Level 10  
    Zgadzam się z przedmówcą, ale trzeba pilnować ładowania, ponieważ akumulator ma pojemność 1 Ah (Amperogodzina) = 1000 mAh (miliAmperogodzin) a ładowarka ma 300 mAh to znaczy że akumulator powinien być ładowany tą ładowarką okołom 3-4 godzin ponieważ 300 mAh * 3 h = 900 mAh jest zbliżone do 1000 mAh to z pewnością wystarczy 3-4 godzinki. Pozdrawiam, mam nadzieje że pomogłem