logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY SLV-E450EE - Prowadzenie taśmy i winda, mechanika

piwek1985 20 Sty 2014 04:02 2448 5
REKLAMA
  • #1 13197435
    piwek1985
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam kolegów :) Trafił mi się zabytek Sony który w sumie dostałem za darmo a szkoda takie cudko wyrzucić. Problem występuje z mechanizmem prowadzenia taśmy a dokładnie z prowadzniem tulejek opasających taśmą głowicę wizyjną. Specem od magnetowidów w zakresie mechaniki nie jestem. Jak do tej pory zauważyłem, iż winda po dojściu z kasetą na dół delikatnie odbija do góry co powoduje zbyt wczesne wejście rolek na taśmę - w ok 3/4 wysokości taśmy co skutkuje gięciem taśmy przez rolki. Paski wymieniłem na nowe. Nie pomogło dalej odbija. Po dociśnięciu windy taśma pobierana jest prawidłowo lecz rolki prowadzące taśmę na głowicę idą do samego końca i następuje trzeszczenie zębatki białej. Sprawdziłem nie ma wyjechanych zębów. Ręcznie poprowadziłem rolki do końca na wyjętej mechanice i dochodzą bez problemu i oporów. Przeskok zębatki następuje po wsunięciu się rolek w blokady przy głowicy. To akurat chyba normalne jeśli rolki dalej iść nie mogą. Nie za bardzo wiem gdzie szukać tu uszkodzenia. Jest to mechanizm Funai - 4.

Edit: Po wymianie pasków i wyczyszczenia czujnika trybu pracy - pod czarną zębatką, wyczyszczeniu innych czujników ruszyło. Pochodziło godzinę. Oto efekt: rozjechana zębatka duża i pęknięte zaczepy małej. Być może zaczepy małej były juz nadpęknięte. Czy któryś z kolegów ma na odsprzedanie całą mechanikę Funai -4 lub te dwa elementy widoczne na zdjęciu?

SONY SLV-E450EE - Prowadzenie taśmy i winda, mechanika
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13198164
    piwek1985
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Kolego dzimi :) Serwisówkę mam. Znaczniki ustawione prawidłowo lecz bez sprawnych w/w dwóch elementów działać nie będzie. Czy kolega ma może namiary na firmę sprzedającą części do w/w magnetowidu?
  • REKLAMA
  • #4 13198367
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    piwek1985 napisał:
    Czy kolega ma może namiary na firmę sprzedającą części do w/w magnetowidu?
    - szybciej dostaniesz uszkodzony jako złom. Mechanizm ten występował w wielu modelach VCR..
  • REKLAMA
  • #5 13203783
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 42
    Zamieść zdjęcie mechanizmu ( górne i dolne ) może będę mógł pomóc.
  • #6 13203815
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 437
    Mechanizm obiegowo nazywany Sony-Tensai.Części niedostępne raczej w handlu (tylko z dawców).Do przeczyszczenia mode switch pod czarnym kołem labiryntu+switche w kieszeni kasety.Część po prawej wklejamy w chassis.Białą zębatkę (zęby) można wyprofilować.Przy dobrych chęciach i umiejętnościach jest to do zrobienia.
REKLAMA