logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 32LB75 - po paru minutach zanika obraz, fonia jest

patrykjj 20 Sty 2014 15:28 7257 11
REKLAMA
  • #1 13198816
    patrykjj
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam, otóż dostałem telewizor od znajomego LG32LB75, telewizor się nie uruchamiał kompletnie, okazały się uszkodzone kondensatory na płycie zasilania, które wymieniłem (napuchnięte i wokół napuchniętych) i tv się uruchamia, ale po ok. 10 minutach obraz zaczyna migotać, tzn. jest obraz znika (czarno) i tak przez ok 2 minuty i obraz znika całkowicie, podświetlenie jest jak i dźwięk. Proszę o pomoc.

Moderowany przez Mirek Z.:

Pisownię postu poprawiłem i przeniosłem do właściwego działu.

• REKLAMA
  • #2 13199747
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    patrykjj napisał:
    Proszę o pomoc.

Jaką, co posprawdzałeś, poza wymianą kondensatorów.
  • #3 13201823
    patrykjj
    Poziom 13  
    Napięcia na płycie zasilającej wg schematu wszystko oki, inwenter podmieniany to samo, dziś zabieram się za płytę sterującą(główną) czy możliwe że to układ bga?
  • REKLAMA
  • #4 13201998
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    patrykjj napisał:
    i obraz znika całkowicie, podświetlenie jest jak i dźwięk.
    patrykjj napisał:
    , inwenter podmieniany to samo

patrykjj napisał:
    czy możliwe że to układ bga?

Pewnie, że możliwe. Ale dlaczego od razu z grubej rury? Może jakiś niewinny na pozór, malutki rezystorek?
  • REKLAMA
  • #5 13202062
    majsterek
    Poziom 25  
    Ocena: 70
    patrykjj napisał:
    inwenter podmieniany to samo

Piszesz przecież że podświetlenie jest. Jak tam T-con? Coś mierzyłeś?

Pozdrawiam
  • #6 13202402
    patrykjj
    Poziom 13  
    Postanowiłem ochłodzić troszkę płytę sterującą(główną) (suszarką zimny nadmuch), i obraz się pojawił , chłodzę płytę w miejscu oznaczonym czerwonym kółkiem. LG 32LB75 - po paru minutach zanika obraz, fonia jest
  • REKLAMA
  • #8 13202476
    majsterek
    Poziom 25  
    mirex napisał:
    chłodzę płytę w miejscu oznaczonym czerwonym kółkiem

Masz tam stabilizatory. Sprawdzaj pojedynczo który zareaguje na "schłodzenie". Do sprawdzenia napięcia z nich wychodzące. Lub ich brak jak nie ma obrazu. Jesli to któryś z nich to może być też przyczyna "przegrzewania się".
    Działaj :)
  • #9 13202572
    patrykjj
    Poziom 13  
    widzę że jak ochłodzę stabilizator 1587ad33 obraz sie pokazuje, gdy jest obraz napięcie jest stabilne, kiedy zaczyna zanikać obraz napięcie sobie skacze
  • #10 13202600
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    patrykjj napisał:
    widzę że jak ochłodzę stabilizator 1587ad33 obraz sie pokazuje gdy jest obraz napięcie jest stabilne gdy zaczyna zanikać obraz napięcie sobie skacze

No i co z tym poczniesz teraz??

Coś o wielkich literach, kropkach, przecinkach i innych słyszałeś?
    Jak tak, to się stosuj, jak nie - poczytaj o co chodzi.
    majsterek napisał:
    Jesli to któraś "stabilka"

Co to za dziecinada?
  • Pomocny post
    #11 13202630
    majsterek
    Poziom 25  
    patrykjj napisał:
    widzę że jak ochłodzę stabilizator 1587ad33 obraz sie pokazuje, gdy jest obraz napięcie jest stabilne, kiedy zaczyna zanikać obraz napięcie sobie skacze

Regulator 3.3V. Pozostaje do ustalenia czy jest uszkodzony termicznie, czy coś pobiera większy prąd i się przegrzewa. Najlepiej podmień jak masz na co...

Dodano po 25 [minuty]:

mirex napisał:
    Co to za dziecinada?

Poprawiłem...
  • #12 13227056
    patrykjj
    Poziom 13  
    Doszedł układ 1587ad33 i pomogło. Wielkie Dzięki dla "majsterek " a co do "mirex" jeżeli masz zamiar tak pomagać to lepiej byś wcale nie pisał .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LG 32LB75, który po wymianie uszkodzonych kondensatorów na płycie zasilania uruchamia się, ale po około 10 minutach obraz zaczyna migotać i całkowicie znika, podczas gdy dźwięk i podświetlenie pozostają. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięć na płycie zasilającej oraz układu T-con. Po schłodzeniu płyty sterującej obraz się pojawił, co wskazywało na problem z przegrzewaniem. Ostatecznie zidentyfikowano uszkodzony regulator 3.3V (1587ad33), którego wymiana rozwiązała problem.
REKLAMA