logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór monitora (Benq 27") który mało męczy wzrok.

0ceanborn 20 Sty 2014 15:37 1830 3
  • #1 13198856
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Witam wszystkich

Już raz pisałem długi czas temu podobny temat jednak nie zdecydowałem się jeszcze na zakup. Jako, że temat jest już stary więc nie mogę już w nim pisać ani zmieniać postów.
    Trzeba w końcu podjąć jakąś konkretną decyzję, a do wyboru mam :
    1.GW2760HS www.benq.com/product/monitor/GW2760HS/
    2.BL2710PT www.benq.com/product/monitor/bl2710pt/ - różni się znacznie od dwu pozostałych.
    3.EW2740L www.benq.com/product/monitor/EW2740L/ - ten chyba odpada bo nie ma wielu funkcji które mają dwa pierwsze.

Zastosowanie monitora - przeglądanie internetu, edycja tekstu, praca biurowa może czasem jakaś gierka strategiczna, film. Celowo nie podaję cen bo to nie jest dla mnie ważne kryterium.
    Najistotniejszym jest dla mnie aby ten monitor jak najmniej męczył wzrok. Wszystko inne jest dla mnie nieważne, chociaż jeśli jeden monitor będzie w jakiś sposób umożliwiał wydajniejszą (szybszą) pracę niż pozostałe, to też w pośredni sposób korzystanie z niego będzie mniej męczące. Wszelkie parametry jak rozdzielczość, rodzaj matrycy, mają dla mnie znaczenie tylko pod kątem zmęczenia oczu.

Na stronie producenta jest porównywarka ale nie umiem zapisać jej adresu do tematu. Wg tej porównywarki :
    BL2710PT ma rozdzielczość 2560 x 1440 znacznie większą niż 2 poprzednie, której i tak nie będę raczej wykorzystywać, nie wiem jak to wpłynie na jakość obrazu. Brightness ( typ.) - jasność typowa jak mniemam - po 300, BL2710PT 350.
    Native Contrast ( typ. ) 3000:1 i 1000:1 dla BL2710PT. Rodzaj panelu - VA i IPS dla BL2710PT.
    Display Colors 16.7million i 1.07 Billion dla BL2710PT.
    Wszystkie monitory posiadają technologię Senseye 3 poza GW2760HS (Senseye), nie wiem czym to się dokładnie różni.
    GW2760HS i BL2710PT posiadają tryb - Reading Mode - nie wiem czy traktować to jako bajer czy rzecz wartą uwagi.
    EW2740L - niestety nie ma cechy opisanej jako VESA Wall Mounting, co może sprawiać problem przy zmianie podstawki na obsługującą Pivot.

Który w takim razie wybrać ?
    Jak na razie bardzo mi się podoba BL2710PT, który posiada "Eye Protect Sensor" - czujnik dostosowujący jasność ekranu do jasności otoczenia, podstawka pivot oraz Display Pilot Software umożliwiający automatyczne obracanie pulpitu. Ma chyba wszystkie istotne bajery ale kwestia matrycy IPS, wielkiej rozdzielczości ... no i gdzieś mi się odzywa mój wewnętrzny skąpiec - jest dużo droższy niż pozostałe. Pivot jest dla mnie o tyle ważny, że nie muszę dokupywać dodatkowej podstawki.
  • #2 13198918
    sw81
    Poziom 29  
    Ocena: 12
    Monitor który nie męczy oczu? Pierwsze co mi przyszło na myśl to:
    Eizo EV2436W
    Ma najlepszą skalę sterowania jasnością monitora- niemalże od 0.
    W cenie za około 2000zł to nie żadne Benq tylko Eizo lub Nec.
  • #3 13199052
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 13199098
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    sw81 napisał:
    Eizo EV2436W
    Ma najlepszą skalę sterowania jasnością monitora- niemalże od 0.
    W cenie za około 2000zł to nie żadne Benq tylko Eizo lub Nec.

Dzięki za poradę. Popatrzyłem w specyfikację i widzę, że ten monitor ma podobnie jak te które wymieniłem, stałe (niemodulowane) podświetlenie LED. Z jednej strony trochę mnie kusi by to obczaić, a z drugiej już pół roku jak nie dłużej wybieram monitor :-] i nie chciałbym już tego zbytnio przedłużać. Monitory Benq mają stałe podświetlenie na całym zakresie jasności (to pewne), zaś Eizo ... podobno tak ale nie mam 100% pewności. Dotyczy to przede wszystkim najciemniejszych ustawień. Spora część monitorów Eizo poddanych testom wykazała, że mają one stałe podświetlenie w zakresie 20%-100%.
    Benq - jasność sterowana czujnikiem, Eizo nie doczytałem nic takiego.
    Wszystkie wymienione monitory Benq mają tryb Low Blue Light - ograniczenie niebieskiego światła, które jest najbardziej szkodliwe, a Eizo ?
    Reading mode - zarówno Benq jak i Eizo mają tego rodzaju funkcję.
    Eizo ma 2 lata więcej gwarancji, różnią się rozdzielczością - nie wiem która by była korzystniejsza. EV2436W jest trochę mniejszy o 3 cale, choć to nie jest dla mnie aż tak ważne to przy korzystaniu z pożyczonego 24'' Gateway widzę, że przydałoby się troszkę więcej, poza tym do oglądania filmów byłby lepszy 27 calowy.
    Brak niestety HDMI, wprawdzie złącze to jest mi na obecną chwilę najmniej potrzebne, lubię uniwersalne sprzęty, wcześniej czy później by mi tego brakło. Zauważyłem, że różne urządzenia jak tunery, dvd ze złącz cyfrowych mają raczej tylko HDMI.
    Wiem że Benq nie słynie z trwałości swoich sprzętów jednak nie jest to dla mnie priorytetem.
    Na tym nie chcę oszczędzać.
    Bardzo byłbym wdzięczny jeśli ktoś by wydobył z internetu jaki input lag ma EV2436W i BL2710PT bo nie umiem znaleźć. To też jest dla mnie ważne bo input lag pośrednio zabiera czas, może w przypadku przeglądania internetu nie jest to dużo ale w skali roku czy kilku lat trochę się tego uzbiera. No właśnie, na stronie http://laptopy.gadzetomania.pl/2011/08/26/jak...do-grafiki-nie-licz-na-sprzedawce-wybierz-sam
    widzę, że na ten parametr wpływa obsługa rozdzielczości innej niż natywna.
    Czy wie ktoś w jakim stopniu input lag i jakość wyświetlanego obrazu zależy od rozdzielczości natywnej ?
    Wydaje mi się, że im większa rozdzielczość natywna to w przypadku interpolacji więcej obliczeń dla elektroniki monitora i większe opóźnienie, mam rację ?
    -------------------------------------------------
    Dzisiaj właśnie rozpakowałem GW2760HS i całkiem nieźle się sprawuje.
    Zero migotania na całym zakresie (jasności) chociaż mógłby być trochę ciemniejszy na poziomie minimalnym.
    Zamykam temat.
REKLAMA