logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Momentus/160 gb/2,5" - Failed przy Reallocated Sector Count, 0 badó

neopoll 21 Sty 2014 01:45 2025 6
REKLAMA
  • #1 13201614
    neopoll
    Poziom 11  
    Witam, od niedawna w laptopie mojej siostry zaczęło wyskakiwać ostrzeżenie programu intela o uszkodzonym dysku. Postanowiłem się temu przyjrzeć i od razu sprawdziłem dysk HDTune. Odczyt SMART pozycja 05 Reallocated Sector Count jest na czerwono i failed obok. Zdziwiło mnie to bardzo, Przejechałem od razu pełnym skanowanie dysk i nie wyskoczyły żadne bad sectory. Załączam zdjęcie SMART tego dysku. Moje pytanie, czy to poważna sprawa i czy będzie coś jeszcze z tego dysku? (ps. Laptop jej nie upadł, nie było żadnych wstrząsów i nie brakowało prądu)

Proszę o odpowiedź i podpowiedzi jakim programem go ożywić żeby w SMART nie było problemów :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13201623
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    "Nie było żadnych wstrząsów"? polemizowałbym, spójrz na parametr BF G-sensor error rate ... było dosyć sporo. Przydałby się cały ekran ze wszystkimi parametrami a nie tylko częśc. Jeżeli sektory już zostały relokowane to nie będzie widać błędów, błedy się zaczną jak dysk wyczerpie już wszystkie sektory zapasowe.
  • REKLAMA
  • #3 13201644
    neopoll
    Poziom 11  
    O faktycznie, robiłem wszystko w biegu i jak głupi nie spojrzałem niżej, jutro albo w środę zamieszczę całość bo muszę akurat wyjechać na cały dzień jutro :/
  • #4 13202017
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 658
    Dysk uszkodzony. Nikt i nic mu nie pomoże. Na śmietnik.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 13206721
    neopoll
    Poziom 11  
    Pełny SMART wygląda tak:

Czy MHDD coś poradzi? zrobić mu zerowanie i remap?
  • REKLAMA
  • #6 13206828
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 658
    neopoll napisał:
    Pełny SMART wygląda tak:

Czy MHDD coś poradzi? zrobić mu zerowanie i remap?

Wasilkowski napisał:
    Dysk uszkodzony. Nikt i nic mu nie pomoże. Na śmietnik.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 13207928
    neopoll
    Poziom 11  
    Skoro tak to czas kupić nowy :) Dziękuję i Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Seagate Momentus 160 GB 2,5" w laptopie użytkownika wykazuje problem z parametrem SMART 05 Reallocated Sector Count, który jest oznaczony jako "failed". Użytkownik zauważył ostrzeżenie o uszkodzeniu dysku, mimo braku widocznych bad sectorów po pełnym skanowaniu. Użytkownicy forum sugerują, że dysk jest uszkodzony i nie ma możliwości jego naprawy. Zasugerowano również, że pełny SMART dysku powinien być udostępniony dla dokładniejszej analizy. Wskazano na możliwość użycia programu MHDD do zerowania i remapowania, jednak ostatecznie zalecana jest wymiana dysku na nowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA