logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Lite-On LTR-40125W nie odczytuje płyt po czyszczeniu laseru, co robić?

Ulfhedin 30 Mar 2005 19:59 1118 5
REKLAMA
  • #1 1362114
    Ulfhedin
    Poziom 12  
    Witam wszystkich.

Mam nastepujacy problem. Moja nagrywarka jak w temacie (kupilem ja jako uzywke za 30zł) nie odczytuje plyt ktore wypala. Moj wiekowy CD-ROM LG czyta je bez problemu. Wyczytalem na elektrodzie ze czasami pomaga czyszczenie lasera. Nie chcac stosowac zadnej chemi kupilem sprezone powietrze i nim przedmuchnalem cala optyke. Z tym ze powstal drobny problem za bardzo przechylilem pojemnik i potraktowalem laser zamrarzaczem :[. Wszystko zaszlo szronem. Wysuszylem dokladnie caly wozek uruchomilem kompa i zonk, nagrywarka nie widzi juz wogole plytek. Caly czas pokazuje ze jest pusta. Poprzednio tez tak bylo aczkolwiek nero najnormalniej wypalalo plytki. A teraz nic. Napiszcie mi czy mozna z tym cos jeszcze zrobic czy nagrywarka nadaje sie do kosza. Aha jeszcze jedno. Plytki sie nie rozpedzaja wogole.

Pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 1362750
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    jesli ten sprzet byl uzywany do hurtowego wypalania to mozna sobie dac spokoj ; mozesz jeszcze raz dokladnie obejrzec soczewke, uklad optyczny lustro pod nią. Jak to nic nie da to - zwazajac na cene podobnej nowej - chyba nie ma sensu wiecej poswiecac czasu.
  • REKLAMA
  • #3 1362789
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3821
    Witam ! ... niestety ale muszę Cię zmartwić jeśli Byś miał dobrą lupę to pewno zobaczyłbyś mikro pęknięcia powierzchni soczewki . Więc niestety ale nic z tego juz nie będzie , a następnym razem po użyciu sprężonego powietrza , ale prawidłowo tak jak pisze na etykiecie polecam następnie użycie jednak Izopropanolu i to by było na tyle !
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1363101
    Ulfhedin
    Poziom 12  
    Witam ponownie.

Pewnie pomyslicie ze jestem glupi jakis ale nie daje za wygrana. Obejrzalem soczewke pod lupa i uwazam ze jest ok. Chcialbym jeszcze sprobowac kapieli w izopropnolu i w zwiazku z tym prosba, czy moglby ktos opisac w miare dikladnie jak to sie robi? Ja to widze tak:

- wykrecam caly wozek z modulem lasera
    - maczam w izopropanolu ( jak dlugo mam to w nim trzymac )
    - wyciagam i susze dokladnie suszarka do wlosow.

To jest tylko moja wizja i moge sie mylic wiec prosze sie nadmiernie ze mnie nie smiac. Chcialbym jeszcze dodac ze laser swieci.

Dziekuje za zainteresowanie tym tematem.
  • REKLAMA
  • #5 1363118
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Nie daje Ci wiekszych szans na postawienie tej nagrywarki na nogi.
    Nie mocz całego lasera tylko czymś delikatnym (nie rysujacym powierzchni) przetrzyj soczewkę.
    Zawsze tez możesz spróbować podkręcić laser peerkiem - ale najpierw zaznacz jego pierwotne połozenie, żebyś mógł w razie czego powrócic do ustawień poprzednich.

Pozdrawiam.
  • #6 1363156
    Ulfhedin
    Poziom 12  
    Sprawdzilem soczewke w moim LG i wyglada ona gorzej niz w tym Lite-Onie a jednak plyty czyta. W takim razie jak nie maczajac zalego modulu w izo mam wyczyscic lustro i drugo strone soczewki? Wlasciwie pogodzilem sie z tym ze ja stracilem :(. Chodzi o to ze lubie grzebac w takich rzeczach, zawsze ucze sie czegos nowego.
REKLAMA