logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LITE-ON nie czyta płyt - możliwa awaria lasera? Co robić?

Ralfi_ch 07 Wrz 2006 08:41 1065 7
REKLAMA
  • #1 2995373
    Ralfi_ch
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,mam problem z moja nagrywarka CD,mianowicie nie chce mi czytac plyt,gdy wkladam plyte to po prostu slychac tak jakby sie tam slizgala,silniczek tez chodzi raz szybko raz wolno,czy mogll mi sie spalic laser???,bo juz kiedys w poprzednim CD-Romie mi sie spalil ale objawy byly inne niz w tym wypadku,co mam robic w takim razie?,prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2995385
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Może jest brudna optyka. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2995548
    vonANdrew
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie czyta wszystkich płyt, czy tylko niektórych??
  • REKLAMA
  • #4 2995667
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Sprawdź płytką czyszcząca. Może pomoże, jeśli jest zakurzony laser.

A tak na marginesie, to u mnie LiteOn ma problem z czytaniem płyt Platinum. Czasem załapie, czasem nie...
  • #5 2995861
    Ralfi_ch
    Poziom 12  
    nie czyta zadnej plyty,chwile pochuczy i koniec ,sprobuje go poczyscic
  • REKLAMA
  • #6 2996004
    lamator
    Poziom 12  
    Dobrze wykrywa napęd w biosie? Jaki to model?

Ja kiedyś miałem podobny problem z CD-romem LG. Pomogła wymiana firmware.
  • #8 2996875
    Ralfi_ch
    Poziom 12  
    dziekuje wszystkim,juz po problemie:),przyczyna byl kurz,nagromadzilo sie go wiele zwlasza kolo lasera,teraz nagrywarka wymiata jak nowa,pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z nagrywarką CD Lite-On polegał na tym, że urządzenie nie czytało żadnych płyt, a podczas próby odczytu słychać było ślizganie się płyty oraz nieregularną pracę silniczka. Możliwe przyczyny rozważano jako uszkodzenie lasera lub zabrudzenie optyki. Zalecano użycie płytki czyszczącej do lasera oraz sprawdzenie wykrywania napędu w BIOS-ie. Wskazano również możliwość aktualizacji firmware, co w niektórych przypadkach rozwiązywało problemy z odczytem. Ostatecznie przyczyną problemu okazał się kurz nagromadzony wokół lasera, którego usunięcie przywróciło pełną funkcjonalność nagrywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA