logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Delphi/Lazarus] Delphi/Lazarus – jak obiektowo zaimplementować tablicę 8x8 do gry Warcaby?

denviik 25 Sty 2014 11:57 1263 1
REKLAMA
  • #1 13217562
    denviik
    Poziom 2  
    Potrzebuje napisac warcaby obiektowo w Delphi, a dokładniej w Lazarusie.

Powinieniem zacząć od stworzenia tablicy 8x8 która będzie przechowywała dane o stanie planszy, z tym, że mam problem, jak w ogóle stworzyć tablice z której będę mógł pobierać dane o aktualnym stanie, a ona będzie się w jakiś sposób "aktualizowała" po zmianie położenia pionka.

Jak zadeklarować, że np: wszystkie białe pionki oznaczone jako "1", wszystkie czarne pionki oznaczone jako "2", a puste pola jako "0". Czy powinienem stworzyć klasę "plansza", "pionki biale" i "pionki czarne" ? Jakby ktoś mógl pomóc to w sposób jak najbardziej zrozumialy, bo programowanie to dla mnie czarna magia..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13217608
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 211
    Ja bym widział tu takie klasy:
    - Pole (z określeniem położenia i koloru, zawiera też wskazanie na rodzica w postaci planszy)
    - Plansza (z listą pól, sama zakłada obiekty klasy Pole i zajmuje się ich obsługą)
    - Pionek (z właściwością określającą kolor oraz z przypisanym obiektem klasy Pole).

Rysując planszę: Metoda klasy Plansza odpytuje swoje Pola i nakazuje każdemu narysowanie się
    Rysując pionki - Każdemu pionkowi nakazujesz narysowanie się, a przy położeniu ten korzysta z klasy Pole
    Wykonując ruch: Metoda klasy Plansza zwraca Pole będące w określonym kierunku od przekazanego. W ten sposób obiekt Pionek może zmienić przypisanie. Dodatkowo mając współrzędne początku i końca można nawet wykonać animację przesunięcia.

Dodatkowo klasy:
    - Gracz z listą pionków, który je tworzy metodą inicjującą.

Można też stworzyć jeszcze klasę "Obiekt graficzny", która byłaby rodzicem dla klas Pole i Pionek. Mogłaby wedy zawierać abstrakcyjną metodę rysowania, albo wręcz przygotowywać strukturę do rysowania, którą by klasy potomne overridowały.
REKLAMA