logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do wzmacniacza TDA 8571J 4x40W 4Ohm do 200 zł?

asiorr 30 Mar 2005 23:50 1397 6
REKLAMA
  • #1 1363001
    asiorr
    Poziom 11  
    Mój wzm do oparty jest naTDA 8571J PHILPSA Mam pytanko jakie moge kupic głosniiki do 200 zł do tego wzm.Obciąrzenie wyjscia 4Ohm.Wyjscia sa 4 ale chce uzywac tylko 2.Chciałbym sie dowiedziec czy jak podłącze 2 kolumny to moc z nieużywanych wyj zostanie przekazana do obciąrzonych wyj co da 2x80 W.Obudowy posiadam po głosnikach unitry ,chodzi mi o głosniki niskotonowe i wysokotonowe , ewentualnie jakies kolumienki do 200 zł.
  • REKLAMA
  • #2 1363225
    paffik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    proponuje tesle wersje 4ohm - arn150/03 i arv104/03 cenowo najlepiej...obudowy maksymalnie 10litrow BR
  • REKLAMA
  • #3 1363275
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Uzyj czterech wyjść ... jesli chcesz całej mocy

Pierwsze słysze, żeby moc nieuzywanych wejść dodawała się do używanych - ten wzmacniacz posiada juz wbudowane wzmacniacze w oparciu o mostki - w środku jest 8 wzmacniaczy, kazdy zmostkowany co daje 4 wzmacniacze. Nawet tego nie zmostkujesz.

Nie ma co drogich głośników kupować do takiego minimalistycznego projektu.

MOim zdaniem możesz pokusić się o Bi-Amping, do kazdego kanału dobudowujesz aktywny filtr, i wyjścia laczysz dwa z wysokotonowcami dwa z niskotonowcami... Jedyny problem to to, że bedize nierównomiernie obciążony.
    Lub jeszcze inaczej...

Mozna też w jednej kolumnie zastosować jeszcze inne rozwiązanie jeden ARN z jednego wyjścia wzmacniacza a z drugiego wyjscia ARN+ARV

to samo dla wyjsc 3 i 4

Lub też jeszcze inaczej: kolumny aktywne SubBass to aktywnie cięty ARN 226 (80Hz) + część na arn 150 + 104... 80Hz...18kHz
    ARN 226 kosztuje jeden coś 40 złoty... Zrób dwie takie kolumny dla basowców możesz użyc jednego filtra. ARN 150 musiałbybyć oddzielony od 226

Obudowy wylicz programami lub przeglądnij dał DIY.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 1364132
    asiorr
    Poziom 11  
    Moja obudow ma wymary 12,2 dm3 w srodku ma 8,5 dm3.Znalazłem do niej takie głosniki mysle ze beda dobre co o nich sadzicie???
    Niskotonowy:
    http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-150-05-4.htm
    Wysokotonowy:
    http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/wysokotonowy/arv-104-03-4.htm
    Jak bym je kupił to co bym potrzebowłą jeszcze oprócz obudowy i kabli do wykonania tych kolumn???

To znaczy chodzi mi o to jaką ma zbudowac zwrotnice jaki kondzior do wysokotonowego (2,2uF starczy)i jak cewka do niskotonowego(0,22 H nada sie).A i jeszcze jedno cewke w szereg czy równolegle
  • REKLAMA
  • #5 1368541
    Tremolo
    Poziom 43  
    Obudowy powinny być dobre dla jednego ARN - dobrze by było jakbyś zrobił cztery takie obudowy i czteru głośniki... Inna opcja... to głosniki dwucewkowe, które w swojej ofercie ma TESLA... (ale oczywiście wychodza inne obudowy... Ale można wpiąć dwa kanały z ewentualnego wzmacniacza.

kondensator jest natomiast za mały - jest to prawdopodobnie dobra zwrotnica ale dla 8 Ohmów ty Ohmów masz cztery

Dobre powinny miec około 6,6 uF i 0,1 mH czyli dwa razy mniejsza cewka i 3 razy większy kondensator.

Pytanie czy cewke w szereg czy równolegle - to niestety nie ten dział... zawsze w przypadku pierwszego rzedu w szereg. Konda do wysokiego a cewka do niskotonowego...

Od biedy z tych dwóch rzeczy byłaby zwrotnica na samego wysokotonowca (2-ego rzedu) cewka równolegle do głośnika i do tego polączenia w szereg kondensator...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 1369595
    asiorr
    Poziom 11  
    Ja tam sie na kolumnach nie znam lepszy ze mnie elektronik(początkujacy oczywiście :P).Moze poprostu kupie gotowe kolumny.
    Moge sobie kupić do tego zestawu (wzm 4x 40W 4 Ohm) takie gotowe kolumny http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=0&vSubPage=161
    czy lepiej takie http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=0&vSubPage=160
    Chce użyc tylko 2 wyjścia(brak funduszy moze kiedys kolejne 2).Bo licząc koszty wyjdzie mi prawie tak samo jakbym sobie je sam zrobił na głosnikach Tesli.(głośniki,płyta wiórowa,lakier,okleina itp)Prawie tyle samo pieniedzy ,a nie mam roboty.
  • #7 1369721
    Tremolo
    Poziom 43  
    moim zdaniem ani jedne ani drugie

Z5 - sa bardziej skuteczne i przez to głośniejsze...

Wszystko pewnie pokłamane - nie wierze że pasmo przenoszenia od 42 Hz
    S5 lepsza już od tego z4 i z5

albo najlepiej A1 - po przeróbce wsadziłbyś tam do dwóch kolumn wszystkie cztery kanały Twojego wzmanciacza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz oparty na układzie TDA 8571J PHILIPS o mocy 4x40W przy obciążeniu 4 Ohm posiada cztery wyjścia, jednak użycie tylko dwóch nie powoduje sumowania mocy z pozostałych wyjść. Układ zawiera mostkowane wzmacniacze, co uniemożliwia prostą kombinację kanałów w celu uzyskania 2x80W. Do zestawu proponowane są głośniki niskotonowe i wysokotonowe Tesla, np. ARN 150/03 (niskotonowy) i ARV 104/03 (wysokotonowy), które dobrze współpracują z obudowami o pojemności około 10-12 dm³. Zalecane jest wykonanie zwrotnicy pierwszego rzędu z kondensatorem około 6,6 µF dla wysokotonowego i cewką około 0,1 mH dla niskotonowego, przy czym elementy te łączy się szeregowo (kondensator do wysokotonowego, cewka do niskotonowego). Alternatywnie można rozważyć bi-amping z aktywnymi filtrami lub zakup gotowych kolumn STX, jednak opinie na temat modeli Z5 i S5 są mieszane, a lepszą opcją może być model A1 po modyfikacji. W przypadku samodzielnego wykonania kolumn należy uwzględnić odpowiednie obudowy i okablowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA