logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kom-ster lider - Lider sterownik kotła kom-ster , brak zasilania podajnika

myszczu 26 Sty 2014 19:23 8070 9
REKLAMA
  • #1 13223939
    myszczu
    Poziom 10  
    Witam,
    Niestety ostatnio miałem nieprzyjemność zapoznania się bliżej z konstrukcją ww sterownika. Gdyby był to lipiec lub czerwiec moja reakcja byłaby zdecydowanie inna, niestety, awaria zdarzyła się w styczniu! w piątek! Gorszej konfiguracji nie ma. Szybko ustaliłem, ze problem z podajnikiem węgla nie leży po stronie ślimaka i silnika, spięte na krótko działają poprawnie.
    Na początku zacząłem poszukiwania serwisu „od ręki” - próżny trud, najkrótsze terminy 7-10 dni! Na taki okres bez sterownika nie mogę sobie pozwolić.
    … Ale do rzeczy... Jak wynika z powyższego odkurzyłem stary multimetr, upewniłem się, że sterownik nie jest na gwarancji i rozpoczynamy operację pacjenta.
    Po odkręceniu obudowy (cztery śruby od dołu) oczom ukazała się płyta główna.
    Przy pomocy multimetru szybko ustaliłem, że za niepracujący podajnik groszku winny jest przekaźnik. Standardowo zainstalowany jest Zettler az743-2ce-12de (2x8A).
    Bez problemu dało się stary przekaźnik wlutować. Dla ułatwienia wymiany w przyszłości zainwestowałem w gniazdo które wlutowałem na płytę główną. Przekaźnik kupiłem pokaźniejszy (styki 2x większe), ok 3zł droższy od wcześniej zainstalowanego. Wlutowane gniazdo powoduję, że w każdej chwili można wymienić przekaźnik już bez używania odsysacza i lutownicy. Mam nadzieję, że informacja komuś się przyda. Nadmieniam, że każdy ingeruje w sterownik na własna odpowiedzialność.

miejsca lutowania gniazda

przylutowane gniazdo do płyty zamiast przekaźnika

nowy przekaźnik

przekaźnik w gnieździe na płycie

stary przekaźnik, wypalone styki

czas naprawy ok. 20-30 minut.
  • REKLAMA
  • #2 15918139
    klexus
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witam ma podobny problem, nie chodzi podajnik na tym samy sterowniku.
    Po wpięciu podajnika w inne gniazdo podajnik rusza.
    Jaki zastosowałeś typ przekaźnika i gniazdo??
  • #3 15947516
    myszczu
    Poziom 10  
    przekaźnik dokładnie taki sam jak był oryginalnie, gniazdo w sklepie elektronicznym dali dopasowane pod przekaźnik, żadna filozofia, przepraszam, że tak ogólnie ale z pamięci nie jestem w stanie odtworzyć historii, wystarczy z przekaźnikiem w reku podjechać do sklepu i wszystko skompletują
  • REKLAMA
  • #4 16081045
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16264339
    solaris2006
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kolego!należy ci się duże piwo.Wiedziałem że w moim przypadku też wysiadł przekażnik ale rozwiązanie z podstawką rewelacja.A tak przy okazji w firmie Kom-ster poradzono mi kupno nowego sterownika /400zł/oraz naprawa starego /odpłatnie/ Na pytanie o schematy dowiedziałem sie że nie ma i niema go w internecie .A przecież podane przez mnie objawy jednoznacznie wskazywały awarie przekażnika mocy ,a fakt że jest to częsta przyczyna awarii tych sterowników powinny spowodowac inne zachowanie producenta,zwłaszcza w środku sezonu grzewczego.
  • REKLAMA
  • #6 18900892
    quentindj
    Poziom 11  
    Witam,

Nie będę zakładał nowego tematu. Mam ten sam sterownik Lider co w temacie.

Problem mam taki, że po awarii, gdzie w ogóle nie było napięcia na podajnik. Po wymianie właśnie przekaźnika na odpowiedni, napięcie na podajnik czasami było normalne 230V, a czasami miernik pokazywał 1100V i słychać było buczenie/ bzyczenie chyba od trafo.

Trafo podmienione i jest to samo.

Co może powodować taki wzrost napięcia?
  • #7 18900918
    solaris2006
    Poziom 11  
    Tam nie ma żadnego trafo ,sam przekażnik nie powoduje podniesienia napięcia .Prawdopodobnie przekażnik szlag trafił bo był przeciążony zużytym /upalonym /ślimakiem.Buczy bo silnik nie umie zastartować bo ślimak jest zablokowany.
  • #8 18901164
    myszczu
    Poziom 10  
    solaris2006 napisał:
    Tam nie ma żadnego trafo ,sam przekażnik nie powoduje podniesienia napięcia .Prawdopodobnie przekażnik szlag trafił bo był przeciążony zużytym /upalonym /ślimakiem.Buczy bo silnik nie umie zastartować bo ślimak jest zablokowany.

Witam, miałem ponowną awarię sterownika, odesłałem do producenta, naprawili chyba za 30zł+ przesyłka. Swoje sprzęty mają ogarnięte, proponuję się skontaktować z serwisem, wysłać, naprawić za parę groszy i korzystać następne lata, szkoda zdrowia i nerwów w rozkminianiu zagadek, ja przynajmniej nie miałem czasu, operacja trwała 5 dni o id kilku lat sterownik działa non stop! pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #9 18901206
    quentindj
    Poziom 11  
    solaris2006 napisał:

Nie mam podłączonego żadnego urządzenia do sterownika. Mierzę w sterowniku w gnieździe, gdzie się podpina podajnik, czyli buczy coś w sterowniku (mam go rozebranego).

Nie ma trafo? A co to jest takie duże na 2 zdjęciu w pierwszym poście?!
    Mam transformator TS6/12.
    A na jego stykach mam 230/12V nawet podczas buczenia.

Może i trzeba będzie oddać do naprawy, ale zawsze najpierw sam :)
  • #10 18901562
    solaris2006
    Poziom 11  
    Gdy pisałem że nie ma trafo to miałem na myśli obwód zasilany przez przekażnik,tj.silnik podajnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem zasilania podajnika w sterowniku kotła Kom-ster Lider. Po wstępnej diagnostyce ustalił, że problem leży w przekaźniku, który był uszkodzony. Wymiana przekaźnika Zettler az743-2ce-12de na nowy rozwiązała problem. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzili, że awarie przekaźników są częste w tych sterownikach, a ich wymiana na mocniejsze modele może być skutecznym rozwiązaniem. Pojawiły się również pytania dotyczące nieprawidłowego napięcia na podajniku, które mogło być spowodowane przeciążeniem lub uszkodzeniem silnika. Użytkownicy zalecają kontakt z serwisem producenta w przypadku trudności z naprawą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA