logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5550TM - pulsująca zielona dioda i brak startu po włączeniu TV

arturbor. 31 Mar 2005 15:04 2216 15
REKLAMA
  • #1 1364015
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Cześc przeszukalem forum i nic nie znalazłem na moj problem z telewizorem i może wy mi pomozecie z tym a mianowicie po właczeniu tv pali sie a właściwie pulsuje zielona dioda i słychac próbkowanie lecz nic nie startuje. Co może byc przyczyną tego i jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 1364025
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    sprwadź tranzystor lini ewentualnie odepnij i podłacz żarówke w miejsce kolektora 60W230V i zobacz czy wstaje. Jak nie to sprawdż czy na wyjściu przetwornicy niema zawrć bo to może powodować próbkowanie przetwornicy . Pzodro
  • #3 1364038
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Sprawdż wzmacniacze wizyjne któryś TDA6101 ma zwarcie.
  • #4 1364081
    arturbor.
    Poziom 22  
    Po odłączeniu płytki kineskopu zasilacz zaczął pracować i prawidłowo (wyłącza i włącza) słychac nawet dzwięk któregoś z programów.
  • #5 1364156
    avj
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    masz uszkodzony układ TDA 6101
  • REKLAMA
  • #6 1365475
    datexws
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam. Ja w tym modelu od razu po pierwszej awarii TDA 6101 zmieniam płytkę kineskopu na tranzystorową, bo za pół roku przy dobrym układzie tv wróci z tą samą usterką z powodu wyładowań w bańce kineskopu. Koszt płytki w zależności od producenta od 15zł. Pozdrawiam.
  • #7 1365901
    asanders
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Witam
    Ja w takich przypadkach wstawiam diody np.BAV21 z wyjścia każdego wzmacniacza do + zasilania oraz masy i nie miałem jeszcze reklamacji.
    Pozdrawiam
  • #8 1366058
    arturbor.
    Poziom 22  
    Moze macie racje[,] bo miałem wcześniej taki sam model i na płytce kineskopu wymieniałme chyba 3 razy któreś układy TDA6101 i potem juz nawet tego nie naprawiałem[,] bo zdecydowałem[,] że to nie ma sensu[,] bo ciągle sie bedzie psuło jedno i to samo. I może macie jakiś pomysł[,] jak to naprawic[,] żeby sie już nie psolo. Jak to zmieniłeś płytke kineskopu na tranzystorową[?] czy mozna gdzieś kupić gotową taką płytke?
  • REKLAMA
  • #9 1368109
    arturbor.
    Poziom 22  
    Po wymianie wzmacniacza wizyjnego TDA6101Q,
    na ekranie na niebieskim tle wystepuja białe paski. Co dalej robić.
  • #10 1368380
    datexws
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Nie baw się w naprawę tego wzmacniacza wizji. Poszukaj w sklepach z podzespołami RTV. U mojego dostawcy podzespołów elektronicznych w Lublinie te płytki są dostępne cały czas, przeróbka polega jedynie na wymianie zespołu kabelków z konektorami które łączą wzmacniacz wizji z płytą główna odbiornika. Kiedyś stosowałem metodę diodowania ale co jakiś czas trafiała sie poprawka . Im starszy kineskop tym te wyładowania przybieraja na sile w pewnym momencie diody przestają wystarczać. Myślę[,] iż u ciebie w mieście tranzystorowy modół wzmacniacza wizji również powinien być dostępny. Nie raz zaopatrywałem się w ten podzespół na warszawskim wolumenie, z tym[,] iż były to już płytki specjalnie dedykowane do elemisa. Pozdrawiam.
  • #11 1368624
    ewolwent
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    naprawiałem niedawno takiego elemisa
    Jeżeli nie masz pewności który z trzech wzmacniaczy na płytce jest uszkodzony to wymień wszystkie 3.
    Ale lepiej sprawdź napięcie względem masy na płytce kineskopu, za małą diodą powinno być ok. 12 V DC - zasilanie układów
    Miałem taki problem, że dioda przez którą dochodzi to zasilanie stopniowo siadała, na zimno (bez napięcia) wydawała się dobra, ale pod obciążeniem nie dawała wystarczająco prądu i napięciei nie dochodziło do ok. 12V DC
    Jest tam też kondensator 16V elektrolit - gdyby napięcie było za małeto wymień go, u mnie kondenstaror ten był spalony, czarny.
    Powodzenia
    Schemat do tego elemisa ściągnałem z Elektrody
    a jeszcze, po kikluminutowej pracy odbiornika wyłącz zasilanie z sieci i sprawdź ręką (palcami) czy wzmacniacze na płytce są ciepłe (powinny być!) jeżeli jakiś jest zimny tzn. że jest uszkodzony
    jeżeli wszystki są zimne to brak zasilania - wtedy schemat Ci pomoże
  • REKLAMA
  • #12 1369575
    arturbor.
    Poziom 22  
    Wymieniłem płytke kineskopową na inną i wszystko zaczeło chodzić, i teraz mam pytanie co by było lepiej kupić nową płytke czy naprawiac stara, a jesli naprawiać to jak czy podstawiać pokolei każdy ukła na inny i sprawdzać który jest walnięty czy możliwe że któreś z elektrolitów jest juz suchy i to może byś przyczyną uszkodzenia układów. A i jeszcze pytanie czy mogły zepsóć sie wszystkie układy na wzmacniaczu?
  • #13 1369882
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Elektrolitów na PK to tam niewiele... . Bywa, że padną wszystkie jednocześnie TDA6101, ale to zjawisko występuje znacznie rzadziej. Najczęściej uszkodzeniu ulega tylko jeden wzmacniacz i do tego rezystor na zasilaniu +180V. Jak chcesz się pobawić i masz "w zapasie" scalaczki to wymieniaj je po kolei aż do skutku. Ja jednak nie widzę sensu takiej operacji bo koszt 3 sztuk TDA to prawie cena nowej płytki tranzystorowej.
  • #14 1369955
    arturbor.
    Poziom 22  
    Po wymianie drugiego wzmacniacza telewiroz jest sprawny. Czy mogło być przyczyną jakieś przepiecie lub czy był to zbieg okolicznosci, że w bloku w jednym czasie uległy uszkodzeniu dwa telewizory pierwszym był Elemis wymieniony w poście, a drugim był Curtis który, tez nagle przestał pracować, jeszcze nie wiem co w nim było.
  • #15 1370699
    ewolwent
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeżeli chodzi o Elemisa to powinienieć jeszcze sprawdzić kondensator
    C 320 - 47 n . Ten kondesator często jest przepalony, i chyba on jest odpowiedzialny za przepiecia ( nic tak nie niszczy elementów jak przepięcia nawet o bardzo małej wartości prądu).
    Kondensator znajdziesz blisko trafa wys. napiecia. - we wszystkich telewizorach jest taki kondensator lecz o różnych wartościach. Ja wstawiam zawsze 100n
  • #16 1371481
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Wyładowania w lufie-być może ,kilkakrotnie przy notorycznych uszkodzeniach wzmacniaczy wizji w moim przypadku pomogła wymiana trafa WN. /tani zamiennik w Humie -pracuje poprawnie bez przeróbek,należy tylko sprawdzic żarzenie/

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem Elemis 5550TM objawia się pulsującą zieloną diodą i brakiem uruchomienia po włączeniu, przy czym słychać próbkowanie zasilacza. Przyczyną najczęściej jest uszkodzony wzmacniacz wizyjny TDA6101 na płytce kineskopu. Po odłączeniu płytki kineskopu zasilacz działa poprawnie, co potwierdza diagnozę. Zaleca się sprawdzenie tranzystora linii, obecności zwarć na wyjściu przetwornicy oraz napięcia zasilania (około 12 V DC) na płytce kineskopu. Częstym problemem jest również uszkodzony kondensator elektrolityczny 16 V lub dioda zasilająca, które mogą powodować spadki napięcia. W przypadku powtarzających się awarii TDA6101 wskazane jest wymienienie całej płytki kineskopu na wersję tranzystorową, co eliminuje problem wyładowań w kineskopie i częstych uszkodzeń wzmacniaczy. Wymiana poszczególnych układów TDA6101 jest możliwa, lecz kosztowo nieopłacalna. Dodatkowo warto sprawdzić kondensator C320 (47 nF) blisko transformatora wysokiego napięcia, który może powodować przepięcia niszczące elementy. W niektórych przypadkach pomocna jest wymiana transformatora wysokiego napięcia (WN). Po wymianie uszkodzonych elementów telewizor może działać poprawnie, choć na niebieskim tle mogą pojawić się białe paski, co wymaga dalszej diagnostyki.
REKLAMA