logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon HD 6870 - brak wykrycia po pieczeniu, możliwe uszkodzenie?

Johny158 29 Sty 2014 18:45 2253 11
REKLAMA
  • #1 13236227
    Johny158
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z karta graficzna a mianowicie zrobiły mi się zimne luty wiec postanowiłem ja naprawić. Poczytałem trochę w internecie, że można ją naprawić w piekarniku. Tak tez zrobiłem. Proces ''pieczenia'' się udał, nałożyłem pastę i założyłem radiator. Przyszedł czas testu karty podpiąłem ja do komputera, ale mi jej nie wykrywa. I tutaj pojawia się pytanie czy przypadkiem przez to pieczenie karta się nie uszkodziła? Dodam też, że kondensatory i inne plastikowe rzeczy zabezpieczyłem folią aluminiową.

Specyfikacja:
    Procesor Intel Core I5 2500k
    Karta Graficzna Radeon HD 6870
    Ram 2x4GB 1333MHz
    Zasilacz Chieftec 500W
  • REKLAMA
  • #2 13236241
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Johny158 napisał:
    naprawić w piekarniku

Johny158 napisał:
    I tutaj pojawia się pytanie czy przypadkiem przez to pieczenie karta się nie uszkodziła?

Zrobiłeś największą głupotę, zachowałeś się nieodpowiedzialnie. Piekarnik pod żadnym pozorem nie służy do takich celów.
  • #3 13236251
    Johny158
    Poziom 9  
    A co miałem zrobić karta była po gwarancji.
  • #4 13236287
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Johny158 napisał:
    A co miałem zrobić karta była po gwarancji.

Naprawić normalnie lub kupić nową.
  • REKLAMA
  • #5 13236360
    Johny158
    Poziom 9  
    Naprawić normalnie? Człowieku tam jest mnóstwo styków, a do tego bardzo blisko siebie. Normalną lutownicą tego nie zrobisz no chyba, że masz dużą wprawę ja niestety takiej nie posiadam. A igłowej lutownicy to ja nie posiadam, ale sądzę że i taką bym nie dał rady.Wystarczy jeden błąd i po karcie także w tym wypadku piekarnik był chyba lepszym wyjściem.
  • REKLAMA
  • #6 13236404
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Poczytaj o reballingu, naprawić normalnie czyli oddać do naprawy w przypadku nie posiadania odpowiedniego sprzętu bądź wiedzy.

Johny158 napisał:
    Wystarczy jeden błąd i po karcie także w tym wypadku piekarnik był chyba lepszym wyjściem.

Karta podziała tydzień, miesiąc, rok? nikt tego nie wie, możesz sobie narobić wielu kłopotów. Wcześniej, przed Twoimi popisami kulinarnymi karta była jak najbardziej do odratowania, teraz - już nie, a szkoda bo to nie żadna stara 8800GT itp.
  • REKLAMA
  • #7 13236425
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Johny158 napisał:
    Naprawić normalnie?

A czy ktoś Ci kazał naprawiać samemu ? Znam osobiście kilka przypadków gdy karta graficzna miała już iść do piekarnika lub na śmietnik, a okazywało się po dokładniejszych oględzinach (pomiarach), że uszkodzone było wyjście DVI/VGA, a koszt naprawy nie przekroczył 30 zł.

Johny158 napisał:
    także w tym wypadku piekarnik był chyba lepszym wyjściem

Nieracjonalny i kompletnie bezsensowny punkt widzenia.

rtj71 napisał:
    karta była jak najbardziej do odratowania

Oczywiście. Koszt nie byłby nawet wysoki.
  • #8 13236509
    Johny158
    Poziom 9  
    A wiecie co mogło się zepsuć, bo karta jako tako wygląda na nienaruszoną. Kondensatory, cewki itp. nienaruszone styki błyszczą. Karta podczas podłączenia do komputera widać że pracuje wiatraczek się kręci, ale jej nie wykrywa. Jak myślicie, da radę dać na serwis żeby ją zobaczyli?
  • #9 13236536
    Jezzman
    Poziom 21  
    Ocena: 103
    No z tym piekarnikiem to żeś odwalił... Ja ostatnio też "naprawiałem" domowym sposobem Radeona HD3600 ale nie w piekarniku a na piecu. Według mnie to uszkodził się Procesor karty graficznej, ale pewny nie jestem i niech mnie poprawią mądrzejsi w temacie ;) Karty samemu raczej już nie odratujesz, no chyba że serwis coś pomoże.
  • #10 13236583
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Johny158 napisał:
    A wiecie co mogło się zepsuć bo karta jako tako wygląda na nienaruszoną.

Po kulinarnym zabiegu ?

Wszystko mogło ulec uszkodzeniu, od kondensatorów po układ graficzny.

Johny158 napisał:
    Jak myślicie da rade dać na serwis żeby ją zobaczyli?

Teraz już za późno.
  • #11 13237383
    Johny158
    Poziom 9  
    Rozkręciłem kartę jeszcze raz, ponownie nałożyłem pastę, zainstalowałem manualnie sterowniki i działa!!! :D
    Temat do zamknięcia.
  • #12 13237546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną Radeon HD 6870, która przestała być wykrywana po próbie naprawy w piekarniku, mającej na celu usunięcie zimnych lutów. Po pieczeniu i nałożeniu pasty termoprzewodzącej karta nie była rozpoznawana przez komputer, mimo że wentylator działał. Uczestnicy dyskusji podkreślali, że piekarnik nie jest odpowiednim narzędziem do naprawy kart graficznych, sugerując, że mogło dojść do uszkodzenia procesora karty lub innych komponentów. W końcu użytkownik ponownie nałożył pastę i zainstalował sterowniki, co przywróciło funkcjonalność karty, jednak pojawiły się obawy, że problem może powrócić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA