Witam, złożyłem zasilacz na podstawie schematu chińskiego zasilacza NDN - DF1701SX3A z zamiarem na wyciągniecie z niego trocheę może ponad 5A. pozbierałem elementy wg schematu, z zamienników zastosowałem zamiast 3DG1008 - 2sc1008, 3CG708 - BD140, mostek 25A, C6 10000uF/63V i dodatkowo umieściłem jeszcze jedna gałąź 3055 wraz z rezystorami. transformator udało mi się oryginalny nabyć z napięciami wtórnymi tak jak na schemacie narysowałem. No i jest problem... w sumie to zacząłem powątpiewać, czy schemat w ogóle jest prawidłowy. połączenia na płytce, wszystko sprawdzone po kilka razy. Przekaźniki zastosowałem na 12v. Przy rozłączeniu w punkcie "Z", czyli odłączeniu baz tranzystorów 3055 na wyjściu pojawia się napięcie od 3,1 - 6,4V. Natomiast przy połączeniu baz tranzystorów jak w schemacie na wyjściu mam to samo co na kolektorach czyli 19,6v, a na bazach kolo 20V i żadnej możliwości regulacji
Czy ktoś mógłby pomóc? w ogóle to jeszcze mam pytanie co do kondensatorów c15 i c17 (2,2uF) czy one tak powinny być podłączone (ujemnym biegunem do gałęzi dodatniej) proszę o wyrozumiałość i pomoc, jest to moje pierwsze większe tak przedsięwzięcie. Trochę żałuję ze nie zabrałem się jak większość za coś tak dobrze opisane jak zasilacz z elektroniklab
no, ale nie chce wrzucać tego projektu do kosza... szkoda byłoby czasu i wkładu jaki w to włożyłem. Na niebiesko zaznaczyłem pomiary napieć w gałęzi stabilizatora 7812, a kolorem czerwonym w głównej części zasilacza. Pozdrawiam i dziękuję z góry za jakiekolwiek sugestie.