Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zasilacz 0-30 inny niz electroniklab

30 Jan 2014 10:38 6525 20
  • Level 9  
    Witam, złożyłem zasilacz na podstawie schematu chińskiego zasilacza NDN - DF1701SX3A z zamiarem na wyciągniecie z niego trocheę może ponad 5A. pozbierałem elementy wg schematu, z zamienników zastosowałem zamiast 3DG1008 - 2sc1008, 3CG708 - BD140, mostek 25A, C6 10000uF/63V i dodatkowo umieściłem jeszcze jedna gałąź 3055 wraz z rezystorami. transformator udało mi się oryginalny nabyć z napięciami wtórnymi tak jak na schemacie narysowałem. No i jest problem... w sumie to zacząłem powątpiewać, czy schemat w ogóle jest prawidłowy. połączenia na płytce, wszystko sprawdzone po kilka razy. Przekaźniki zastosowałem na 12v. Przy rozłączeniu w punkcie "Z", czyli odłączeniu baz tranzystorów 3055 na wyjściu pojawia się napięcie od 3,1 - 6,4V. Natomiast przy połączeniu baz tranzystorów jak w schemacie na wyjściu mam to samo co na kolektorach czyli 19,6v, a na bazach kolo 20V i żadnej możliwości regulacji :( Czy ktoś mógłby pomóc? w ogóle to jeszcze mam pytanie co do kondensatorów c15 i c17 (2,2uF) czy one tak powinny być podłączone (ujemnym biegunem do gałęzi dodatniej) proszę o wyrozumiałość i pomoc, jest to moje pierwsze większe tak przedsięwzięcie. Trochę żałuję ze nie zabrałem się jak większość za coś tak dobrze opisane jak zasilacz z elektroniklab :( no, ale nie chce wrzucać tego projektu do kosza... szkoda byłoby czasu i wkładu jaki w to włożyłem. Na niebiesko zaznaczyłem pomiary napieć w gałęzi stabilizatora 7812, a kolorem czerwonym w głównej części zasilacza. Pozdrawiam i dziękuję z góry za jakiekolwiek sugestie.


    zasilacz 0-30 inny niz electroniklab
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 43  
    Quote:
    trochę żałuję ze nie zabrałem się jak większość za coś tak dobrze opisane jak zasilacz z elektroniklab
    Gratuluję samodzielnie podjętej decyzji, tamten nie osiągnie 30V pod obciążeniem, a wzmacniacze operacyjne pracują z napięciem wyższym niż dopuszczalne, stad częste uszkodzenia, twój ma ograniczenie strat mocy, w postaci czterech zakresów przełączanych i jest to stabilizator o niskim spadku napięcia, łatwo go przerobić na prawie dowolne napięcie, np 100V i ma lepsze źródło napięcia odniesienia (mniejszy wpływ temperatury).
    Kondensatory C15 i C17 nie powinny być elektrolityczne bo polaryzacja się zmienia.


    Najpierw podłącz tranzystory i ustaw potencjometry na środek, czy LED'y są wlutowane?
    W tym zasilaczu układy sterujące działają względem masy stabilizatora 7812 więc względem tego punktu zmierz napięcia na wejściach i wyjściach wzmacniaczy N1 i N2 (nóżki 2,3,6) i na anodzie V15.

    Jaką diodę wlutowałeś jako V11?
  • Level 9  
    Dziękuję za odpowiedz i wsparcie, bo prawie już zwątpiłem, że zabrałem się za akurat ten zasilacz. Dioda V11 zenera jest na napięcie 2,4, ledy nie są wlutowane (są poprzez taśmę na złączu podłączone wraz z potencjometrami) Zapewne fakt iż wlutowałem kondensatory elektrolityczne (c15 i c17) sprawia, że uniemożliwi to zadziałanie sterowania przekaźnikami... czy wlutowac tantalowe, czy MKSE np? Czy c13 powinien być również inny niż elektrolityczny?. Co do napięć względem masy 7812 na N1 i N2 nóżce 2 mam 0V, na N1 nóżce 3 jest regulowany zakers poprzez rp5 - od -7 do -19v. na N2 nóżce 3 regulowany zakres poprzez rp4 - od 0 do 1,25v. Na N1 nóżce 6 jest -4,95v, a na N2 nóżce 6 występuje minimalny zakres napięć od -4,2v do -5v. na anodach v15 i v16 mam -3v. Oczywiście wszystkie pomiary względem masy stabilizatora 7812. Zapomniałem jeszcze napisać o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy. Z racji tego, iż nie posiadałem żadnych potencjometrów na 6,8k do regulacji napięcia i prądu użyłem: i tak w gałęzi regulacji napięcia czyli RP5 jest 5K, RP2 1k i R16 2,3k. I dla regulacji prądu Rp4 5K, RP1 4,7K i R15 40k. To zapewne również może być przyczyną źle działającego układu. Nigdzie nie mogłem znaleźć potencjometrów na 6,8k, a chciałem wieloobrotowe jak w oryginale. Udało mi się zamówić 6,8k ale montażowe większe i starszego typu na tą wartość. Przesyłka już jest w drodze i jak tylko nadciągnie założę je. Może wiesz gdzie mógłbym zakupić takie 6,8k wieloobrotowe najlepiej, może źle szukam, już sam nie wiem. Pozdrawiam
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 43  
    Quote:
    Dioda V11 zenera jest na napięcie 2,4, ledy nie są wlutowane (są poprzez taśmę na złączu podłączone wraz z potencjometrami)
    Zener ok, na LED'y uważaj, są częścią układu stabilizacji napięcia i prądu jeśli któryś się odłączy, pojawi sie maksymalne napiecie tak jak teraz albo przestanie działać ograniczenie prądu.
    Quote:
    Zapewne fakt iż wlutowałem kondensatory elektrolityczne (c15 i c17) sprawia, że uniemożliwi to zadziałanie sterowania przekaźnikami... czy wlutowac tantalowe, czy MKSE np?
    Mogą być MKSE, mogły by być i elektrolityczne o dwukrotnie większej pojemności połączone odwrotnie szeregowo. Bez kondensatorów da się uruchomić, do normalnej eksploatacje warto żeby były.
    Quote:
    Czy c13 powinien być również inny niż elektrolityczny?.
    Obojętnie.
    Quote:
    Co do napięć względem masy 7812 na N1 i N2 nóżce 2 mam 0V, na N1 nóżce 3 jest regulowany zakers poprzez rp5 - od -7 do -19v.
    To znaczy że wzmacniacz powinien być nasycony.
    Quote:
    Na N1 nóżce 6 jest -4,95v
    I jest nasycony,
    Quote:
    na anodach v15 i v16 mam -3v. Oczywiście wszystkie pomiary względem masy stabilizatora 7812.
    Czyli nie ma napiecia które mogło by otworzyć tranzystory wyjściowe, Sprawdź napięcia baza-emiter V13, V14, V22. Skoro nie mają napięcia na bazach a przewodzą to coś musi być z nimi nie tak.
    Quote:
    na N2 nóżce 3 regulowany zakres poprzez rp4 - od 0 do 1,25v.
    Będzie trzeba zmienić dla zwiększenia zakresu prądu.
    Quote:
    , a na N2 nóżce 6 występuje minimalny zakres napięć od -4,2v do -5v.
    Na pewno minus? Jeśli tak rozłącz V16 ale uwaga to odłączy ograniczenie prądu, nie sprawdzaj czy działa.
    Quote:
    Zapomniałem jeszcze napisać o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy. Z racji tego, iż nie posiadałem żadnych potencjometrów na 6,8k do regulacji napięcia i prądu użyłem: i tak w gałęzi regulacji napięcia czyli RP5 jest 5K, RP2 1k i R16 2,3k. I dla regulacji prądu Rp4 5K, RP1 4,7K i R15 40k. To zapewne również może być przyczyną źle działającego układu.
    To się da przeliczyć na inne wartości.
  • Level 30  
    zasilacz 0-30 inny niz electroniklab

    Witam

    Według mnie na schemacie są dwa istotne błędy powstałe podczas rysowania schematu, które nie pozwalają na prawidłowe działanie komparatora napięcia.
    Przyczyną nie załączania przekaźników nie są kondensatory 2,2uF (pozostawiłbym je w spokoju) tylko nieprawidłowo podłączone przekaźniki do bieguna dodatniego. Na schemacie oryginalnym są one dołączone do +2,5V więc w zadnym przypadku przy takim napięciu nie mogą zostać włączone. Porównaj schemat załączony przez Ciebie i schemat załączony przeze mnie.
    Mając na uwadze tą poprawkę to przekaźniki powinny być na napięcie DC=24V.
    Zaznaczyłem linią przerywaną ewentualne podłączenie przekaźników (DC=12V) do stablizatora +12V, ale chyba autor tego zasilacza nie przewidywał takiego rozwiązania (ja bym jednak to sprawdził).
    Następna sprawa to rezystor R39-12k , który jest włączony do nóżki 4 LM324 i do napięcia +24...27V. Uważam, że nie jest on tam potrzebny. Napięcie zasilania +24...27V i napięcie -6,2V (max 33V) jest jeszcze bezpiecznym napięciem zasilania dla LM324.
    Rezystor R15 to rezystor 3,9K, a nie 40K.
    Nie przejmowałbym się się tak bardzo potencjometrami 6,8k przy uruchamianiu zasilacza. Potencjometry 5k na początek powinny także spełnić swoje zadanie.
    Bez podłączenia diody LED V16 (wyjście N1-LM741 - regulacja napięcia) i diody LED V15 (wyjście N2-LM741 - regulacja prądu) nie można uzyskać regulacji napięcia i prądu na wyjściu zasilacza.

    Pozdrawiam
  • Level 43  
    krzysztof723Prawdopodobnie w układzie komparatora zamiast 2,5V było 12V wynika to z progów przełączania dla 12V podłączonych do R23 i R32 mamy progi 7.4V 12V 22V, podłączenie do 2.5V da wartości 5x mniejsze, co nie ma sensu.

    Przyznam że nie analizowałem tej części układu, bo skoro nie mamy stabilizacji napięcia, testowanie komparatora będzie utrudnione, w stabilizatorze mamy już zawężony obszar poszukiwań - jeden z tranzystorów wyjściowych lub błędne połączenie.
  • Level 9  
    jarek_lnx wrote:
    Czyli nie ma napiecia które mogło by otworzyć tranzystory wyjściowe, Sprawdź napięcia baza-emiter V13, V14, V22. Skoro nie mają napięcia na bazach a przewodzą to coś musi być z nimi nie tak.
    Wykonałem pomiary baza-emiter: V13 7,5v, V14 0,6v, V22 0,6v.
    jarek_lnx wrote:
    Na pewno minus? Jeśli tak rozłącz V16 ale uwaga to odłączy ograniczenie prądu, nie sprawdzaj czy działa.
    Jarku tutaj nie rozumiem, rozłączyć i sprawdzić, czy nie? na pewno -5v w środkowym ustawieniu RP4. Dodam jeszcze, że na katodzie V12 występuje 2,1v. Co do komparatora napięcia, faktycznie chyba jest coś nie tak z oryginalnym schematem. Dziwne właśnie jest na nim podłączenie przekaźników do gałęzi 2,5v. Rozumiem, że podłączyć się najlepiej tak jak kolega krzysztof723 sugeruje, tak jak zaznaczył linią przerywaną do wyjścia 7812. Wymieniłem już na wszelki wypadek V13, V14 i wszystkie 3055 i nadal jest to samo. Połączenia na płytce sprawdziłem, jest naprawdę wg schematu zrobione, nic nie zwiera. Czy może problem leżeć jednak w układzie potencjometrów, w obszarze regulacji napięcia? podłączyłem inny jak dotychczas potencjometr RP5, czyli z 5k podłączyłem 4,7k wieloobrotowy 2W (drogi) z odpowiednio większym R18. Coś dziwnego się wydarzyło, ale n krótko do momentu jego uszkodzenia. W skrajnym jego położeniu układ jakby odżył na chwilę. Znaczy napięcie na wyjściu spadło z 19,6v na dające się regulować w przedziale mniej więcej 3 - 7V. Przy tym transformator zaczął lekko buczeć. Ale tylko w skrajnym jego położeniu na wyjściu dało się taki efekt uzyskać. Może właśnie wtedy powinien aktywować się któryś z przekaźników przełączając tym samym zakres? Już sam nie wiem. Schemat nie wiadomo dlaczego posiada raczej błędy, a nic samemu w układzie komparatora nie zmieniałem. Naprawdę dziękuję za wsparcie, pozdrawiam
  • Level 43  
    Quote:
    Wykonałem pomiary baza-emiter: V13 7,5v, V14 0,6v, V22 0,6v.

    Napięcie Ube nie może być większe niż 1V - w sprawnym tranzystorze, jeśli dobrze zmierzyłeś to V13 jest uszkodzony, albo źle podłączony. Jak go wyjmiesz napięcie wyjściowe powinno spaść do zera, a tranzystor będziesz mógł sprawdzić.

    Quote:
    Quote:

    Na pewno minus? Jeśli tak rozłącz V16 ale uwaga to odłączy ograniczenie prądu, nie sprawdzaj czy działa.

    Jarku tutaj nie rozumiem, rozłączyć i sprawdzić, czy nie?

    To jest drugi problem, jak naprawisz pierwszy opisany powyżej, niskie napięcie na wyjściu N2 uniemożliwi załączenie tranzystorów wyjściowych, sprawdź czy N2 dostaje poprawne zasilanie, bezpośrednio na nóżkach, jeśli tak jest a U(3)>U(2) i na wyjściu jest U(6)<0V to należy podejrzewać że N2 jest uszkodzony, oczywiście może możliwe że jest też inny błąd, pomyłka przy pomiarze, zwarcie lub rozwarcie w pobliżu, albo błąd na płytce, to już musisz sam ustalić.
    Rozłączenie V16 pozwoli aby wadliwy układ tymczasowo odłączyć od reszty i uruchamiać stabilizację napięcia.


    Quote:
    Dodam jeszcze, że na katodzie V12 występuje 2,1v.
    To jest sprzeczne z pomiarami U(be) 0,6V+0,6V+7,5V≠2,1V gdzieś zrobiłeś błąd.

    Quote:
    Dziwne właśnie jest na nim podłączenie przekaźników do gałęzi 2,5v. Rozumiem, że podłączyć się najlepiej tak jak kolega krzysztof723 sugeruje, tak jak zaznaczył linią przerywaną do wyjścia 7812.
    R23 i R32 musisz podłączyć do 12V, przekaźniki jak kupiłeś na 12V to w to samo miejsce.

    Quote:
    Wymieniłem już na wszelki wypadek V13, V14 i wszystkie 3055 i nadal jest to samo.
    Możliwych błędów jest zbyt dużo nie ma sensu wymieniać wszystkiego po kolei, trzeba przeanalizować działanie wg schematu i sprawdzić czy zgadza się z pomiarami.

    Quote:
    Czy może problem leżeć jednak w układzie potencjometrów, w obszarze regulacji napięcia?
    To w tej chwili nie istotne, najwyżej zakres regulacji będzie zły, jeśli wzmacniacz "ściąga" napięcie w dół, a mimo tego tranzystory są otwarte, znaczy że jest tam coś do naprawy.

    Quote:
    podłączyłem inny jak dotychczas potencjometr RP5, czyli z 5k podłączyłem 4,7k wieloobrotowy 2W (drogi) z odpowiednio większym R18. Coś dziwnego się wydarzyło, ale n krótko do momentu jego uszkodzenia.
    W niesprawnych układach nie warto kręcić potencjometrami do oporu bo często coś zadymi, położenie blisko środka jest najbardziej bezpieczne, czy ten RP5 się uszkodził w którym skrajnym położeniu? jaka była wtedy pozycja RP2 i ile miał R18?

    Jeden ze scenariuszy uszkodzenia jakie przychodzą mi do głowy to skręcenie RP5 na zero co spowoduje popłyniecie prądu zwarciowego przez N1 Rp5 i diodę Zenera 6,2V, dobry sposób na spalenie tych trzech elementów tylko po co je palić, znacznie taniej pomyśleć skutki swoich działań zanim się coś zrobi.
    Quote:
    Przy tym transformator zaczął lekko buczeć.
    To znak że jest mocno obciążony i zaraz z czegoś poleci dym.
    Quote:

    Może właśnie wtedy powinien aktywować się któryś z przekaźników przełączając tym samym zakres?
    Nie gdybaj, napisałem ci jakie mają być progi przełączania, nie oczekuj że błędnie połączony układ będzie działał.
    Quote:
    Schemat nie wiadomo dlaczego posiada raczej błędy,
    Każdemu może zdarzyć się błąd, szczególnie Chińczykom ;)
    Quote:
    a nic samemu w układzie komparatora nie zmieniałem.
    Ustaliliśmy jak to naprawić, bo przy obvecnym stanie zasilacza nie będziesz mógł tego sprawdzic, lepiej naprawiać po kolei, nie wszystko naraz, zacznij od tranzystorów.
  • Level 9  
    Dziękuję Jarku, na Tą chwilę nic już niestety nie sprawdzę. Muszę do pracy pędzić. Z tego co udało mi się dzisiaj zrobić, to podłączyć potencjometry wieloobrotowe 6,8k wraz z elementami towarzyszącymi jak na schemacie (niestety montażowe) Udało mi się również spalić diodę 6,2V i jak podejrzewam N1 i N2. Na nóżkach 7 było -22V :( Zauważyłem również pewną rzecz po podłączeniu nowych potencjometrów. Diody zaczęły reagować na regulacje potencjometrami. W pewnych ustawieniach RP5 i RP4 zaczęły gasnąć i się zapalać. Jak wrócę z pracy podłącze przekaźniki jak trzeba i skupie się po kolei na tym co napisałeś. Pomiary na diodzie V12 wykonałem względem masy 7812. A bazy bezpośrednio na nóżkach tych tranzystorów. Pozdrawiam
  • Level 30  
    zasilacz 0-30 inny niz electroniklab


    Do kolegi jarek_lnx
    Słuszna uwaga, co do rezystorów R23 i R32, ale z tego wynikałoby, że tych błędów w oryginalnym schemacie jest więcej.
    Jezeli tak jest to poprawiając dalej schemat można zaryzykować twierdzenie, że te rezystory, przekaźniki (DC=12V) i wszystkie aktywne elementy (2 x LM741, LM324) mogą być zasilane napięciem +12V po za tranzystorami regulacyjnymi mocy 2N3055.
    Jest jeszcze taka opcja, ze przekaźniki (DC=24V) są podłączone do napięcia +25...27V (tak wskazaywałoby połączenie na oryginalnym schemacie), a dwa LM741 i LM324 wraz z rezystorami R23, R32 i emiterem tranzystora V28 będą podłączone do wyjścia stabilizatora LM7812 (+12V).
    Myślę, że kolega morzechowski7 nam to wyjaśni, jakie rozwiązanie będzie poprawne...

    Do kolegi morzechowski7
    Jeżeli jednak kolega ma nadal kłopoty z uruchomieniem zasilacza to podszedłbym do tego bardziej radykalnie (praktycznie), bo widać, że inaczej się nie da.
    Trzeba uruchomić stabilizator z regulacją napięcia i ta część zasilacza jest pokazana właśnie na załączonym rysunku.
    Dobrze byłoby wyodrębnić na płytce pokazane na rysunku elementy, a nawet wylutować pozostałe nie związane z układem regulacji napięcia. Później można kolejno uruchamiać dalsze człony zasilacza - regulację prądu (N1-LM741) i komparator napięcia (N4-LM324). Dla zabezpieczenia tranzystorów 2N3055 został zamontowany bezpiecznik bezzwłoczny 3...4A (patrz rysunek).

    Uruchamianie stabilizatora z regulacją napięcia:
    Przede wszystkim należy usunąć z podstawek wzmacniacze operacyjne N2-LM741 i N4-LM324,
    sprawdzić kolejno cztery tranzystory n-p-n - V13-2SC1008>(BC546B), V14-BD139, V21-2N3055, V22-2N3055,
    sprawdzić diodę V12-1N4002,
    sprawdzić diodę Zenera C2,4V/0,5W,
    sprawdzić diodę C6,2V/1,3W lub wymienić na nową,
    sprawdzić diodę LED V16,
    wymienić N1-LM741 na nowy,
    wymienić potencjometr RP5-5k (6,8k) na nowy (jeżeli jest uszkodzony),
    nie podłączać potencjometru RP4-6,8k,
    wylutować kondensatory C15 i C17,
    pozostawić podłaczony do diody TL431 (napięcie +2,5V) rezystor R16 51 Ohm - inne połączenia poprowadzone do tego punktu przerwać,
    uzwojenie wtórne transformatora pozostawić podłączone jak na rysunku,
    dokładnie sprawdzić czy prawidłowo są wlutowane diody, tranzystory i czy prawidłowo są wykonane połączenia.

    Następnie ustawić suwak potencjometru 5k (6,8k) po środku ściezki oporowej, a w miejsce potencjometru montażowego 1k wstawić (tymczasowo) rezystor 470 Ohm.
    Jeszcze przed próbą uruchomienia układu usunąć kondensator C9-0,01uF (też tymczasowo). Koniecznie sprawdzić punkty lutownicze.
    Włączyć układ do sieci i zmierzyć napięcia (czy takie występują) w zaznaczonych miejscach: +12V, +2,5V, -6,2V,jeżeli wyniki będą prawidłowe to sprawdzić delikatnie potencjometrem 5K (6,8K), czy działa regulacja napięcia...

    To tyle moich uwag w tej kwesti, oczywiście to Ty zadecydujesz jak postępować, żeby uruchomić zasilacz.

    Pozdrawiam
  • Level 43  
    Quote:
    Myślę, że kolega morzechowski7 nam to wyjaśni, jakie rozwiązanie będzie poprawne...
    Zamieszasz mu tylko, znalazłem inny zasilacz z tej serii (zupełnie przypadkiem jest to wersja na 5A) pozbawiony tych błędów w układzie komparatora, jest więcej progów ale widać zamysł twórcy.
    Link
    Quote:

    Jeżeli jednak kolega ma nadal kłopoty z uruchomieniem zasilacza to podszedłbym do tego bardziej radykalnie (praktycznie), bo widać, że inaczej się nie da.

    Krzysztof723 Napracowałeś się nad tym tym scenariuszem naprawy, ale dokładasz zbędnej pracy, wlutowując i sprawdzając wszystkie elementy na pewno się to naprawi, ale to pracochłonna i nudna metoda, zadanie robi się ciekawsze gdy trzeba pomyśleć, opracować scenariusz taki aby minimalną ilością pomiarów znaleźć uszkodzenie, czasem tylko dorzucając coś nadmiarowego, dla sprawdzenia czy "pomiarowiec" się nie pomylił.

    Przykładowo zaleciłeś wlutować cały układ ograniczenie prądowego, podczas gdy ja upewniłem że nie zwiera zasilania i zaleciłem tylko wlutować jednego LED'a, skutek ten sam, a pracy znacznie mniej, poza tym płytki też nie lubią wielokrotnego wlutowywania wielu elementów.

    Skoro kolega morzechowski7 trochę popalił (któż z nas tego nie robił) niektóre rzeczy trzeba będzie sprawdzić ponownie, ale nie wszystkie.
    Quote:
    Diody zaczęły reagować na regulacje potencjometrami
    Możliwe że wzmacniacze są sprawne.

    Dlatego uważam kolego Krzysztof723, że powinieneś przeredagować swój scenariusz, na taki bardziej przemyślany.
  • Level 30  
    Do kolegi jarek_lnx

    Ten link do poprawnego schematu rozwiązuje wszystkie wątpliwości z połączeniami elementów, ale nie rozwiązuje kłopotów z uruchomieniem zasilacza.

    Nie chciałbym, żeby zabrzmiało to niegrzecznie, ale z tego, co napisałeś "...zadanie robi się ciekawsze gdy trzeba pomyśleć, opracować scenariusz taki aby minimalną ilością pomiarów znaleźć uszkodzenie, czasem tylko dorzucając coś nadmiarowego, dla sprawdzenia czy "pomiarowiec" się nie pomylił." to właśnie nic dobrego nie wynikło - zostało zniszczonych wiele elementów...
    Mój "scenariusz" jest skuteczny (wcale nie taki trudny do wykonania) prowadzący do rozwiązania problemu i ewentualnie mniejszych uszkodzeń.
    Jednak nie skorzystam z Twojej rady i nie zmienię swojego "scenariusza", ale tak, jak zaznaczyłem kolega morzechowski7 wybierze dla siebie wygodny "scenariusz" działań.

    Pozdrawiam
  • Level 9  
    Jak do tej pory to tylko dzięki wam, dowiedziałem się więcej chyba niż oczekiwałem. Jak każdy z nas jest inny, tak każdy ma swoje podejście do sprawy. I dziękuję przede wszystkim za to, że wskazujecie mi drogę jak przebrnąć do celu. Uważam, że każdy sposób jest dobry, by w końcu uruchomić ten projekt. Zacząłem od modyfikacji schematu, jak i samej płytki. Wydaje mi się, że układ komparatora podłączyłem już prawidłowo. Podpiąłem się pod 12v stabilizatora wraz z rezystorami i przekaźnikami. Nie chcę nic na szybko robić na tą chwilę, bo znów do pracy pędzić za niebawem trzeba. Odłączę najpierw V13 i go sprawdzę. Zastosuję potencjometr 5k wraz z opornikiem 470. Odepnę obwód ograniczenia prądowego (LED).Wykonam niezbędne pomiary i zobaczę co się dzieje. Zastosuję na wszelki wypadek również bezpiecznik na kolektorach wg sugestii krzysztofa. Zobaczymy co się stanie, ale już nie dzisiaj :( Poniżej zamieszczam schemat, jak go zmodyfikowałem. Pozdrawiam i dziękuję.
    zasilacz 0-30 inny niz electroniklab
    zasilacz 0-30 inny niz electroniklab
  • Level 30  
    Do kolegi morzechowski7
    Płytka wygląda na oryginalną (uboższa wersja zasilacza 5A od tej, którą załączył kolega jarek_lnx), czyli naprawiasz ten zasilacz, a nie budujesz od podstaw?
  • Level 9  
    Krzysztofie, buduję to od podstaw zdecydowanie :) Nawet nie wiem jak oryginał wygląda. Płytkę sam również robiłem metodą termo transferową. Chyba za bardzo się przyłożyłem, a i tak chyba musiałem jakieś błędy na niej popełnić. Właśnie jestem po pomiarach :( Przełączyłem komparator na zasilanie 12V wraz z rezystorami. Odłączyłem N2, diodę V15, zamontowałem bezpiecznik wg Twojej uwagi. i kompletnie to samo :( nadal napięcie na wyjściu jest takie samo jak na kolektorach 3055 (19,5) Na N1 nóżce 2 jest 0v, na nóżce 3 jest -0,5V. I co dziwne jeszcze...Wylutowałem V13 i po jego usunięciu napięcie na wyjściu spadło do -0,4v. (wg sugestii Jarka go również sprawdziłem po wyjęciu i jest ok! - pomiar omomierzem, miernikiem), bo podczas pracy na złączach baza - emiter było 7v. Sprawdzam i sprawdzam płytkę w tym miejscu i nie widzę błędu :( Używam 2sc1008Y0-52, może coś z nim jest bardzo nie tak. pozdrawiam. Chyba zacznę usuwać wszystko wg Twojej metody. Dostaję kota już normalne...
  • Level 30  
    zasilacz 0-30 inny niz electroniklab


    Jeżeli na rezystorach 0,82 Ohm (nie na emiterach 2N3055), czyli jak określasz "na wyjściu" jest napięcie +19,5V to na nóżce 2 - N1 też powinno być napięcie +19,5V... Szukaj błędu w połączeniach, w podstawce, tzw. zimny lut...

    Gdy wylutowujesz tranzystor V13 i spada napiecie na wyjsciu to oznacza, że te cztery tranzystory są sprawne.
    Rezystor R4-10k i dioda V11-C2,4V służą do uzyskania wstępnego prądu dla tych tranzystorów i kiedy ten prąd jest doprowadzony do bazy tranzystora V13 to napięcie na kolektorach tranzystorów 2N3055 będzie podobne do napięcia na wyjściu (oczywiście bez udziału N1-LM741). Ale gdy usuwasz tranzystor V13 to pozostałe tranzystory nie są wysterowane i napięcie na wyjściu spada.
  • Level 9  
    Panowie :) chyba się udało uruchomić układ. Aż wstyd się przyznać, ale błąd popełniłem ja zdecydowanie. Tranzystory 2sc1008 występują w dwóch odmianach wyprowadzeń. Podczas projektowania płytki, źle utworzyłem symbol w bibliotece eagle. Zamieniłem emiter z kolektorem. Wstyd!!! :( Po podłączeniu i zamianach wszystkich wyprowadzeń tranzystorów emiter-kolektor, układ ruszył od razu. Coś tylko dziwnego się porobiło, gdyż podczas regulacji potencjometrem napięcia, zakres jego się zwiększył od 0V do 50V. Sam nie wiem, czy to zaleta i nawet nie lepiej, czy to wpłynie na pracę układu. Przekaźniki ładnie przełączają się wraz ze wzrostem napięcia, wygląda na to, że jest ok. Bardzo dziękuję za wszelkie pomocne uwagi, wiele na temat uruchamiania układów tego typu się dowiedziałem. No nie mogę uwierzyć, że aż taką durnotę popełniłem. Chciałbym pozbyć się tych potencjometrów 6,8k montażowych(na tą chwilę podłączonych) Jak mógłbym bezpiecznie wykorzystać do regulacji prądu np 5k liniowy jednoobrotowy? Dla regulacji napięcia posiadam jeszcze 10k i 2k wieloobrotowe. Jak zestawić to z opornikami, czy w ogóle się da? Pozdrawiam

    Dodano po 6 [minuty]:

    Jeszcze posiadam wieloobrotowe 10k i 1k, Można to jakoś zestawić z regulacją napięcia?
  • Level 30  
    Witam

    Do kolegi morzechowski7

    Muszę pogratulować spostrzegawczości...Nie tak dawno przeglądałem temat, gdzie kilku kolegów próbowało rozwiązać bezskutecznie problem mając do dyspozycji tylko zdjęcia (bez schematu) jakiegoś urządzenia elektronicznego i w ostatnim poście ktoś napisał wspaniały komentarz zawierający m.in. słowa "...zgaduj zgadula, gdzie jest złota kula...".

    Przypuszczam, że i w tym temacie jeszcze długo byśmy musieli zgadywać, gdzie jest ta "złota kula" mimo fachowych, logicznych porad kolegi jarek_lnx i moich radykalnych propozycji (chyba w tym przypadku też by nie pomogły)...,a to był tylko mały przedszkolny błąd z zamianą końcówek tranzystorów...tylko...

    Życzę powodzenia i teraz po uzyskaniu tylu pomocnych informacji powinien kolega sobie poradzić z zakończeniem budowy tego fajnego zasilacza.

    PS. Potencjometrów montażowych RP1 i RP2 nie należy usuwać. Służą one do ustawienia maksymalnego napięcia i prądu na wyjściu zasilacza

    Pozdrawiam
  • Level 9  
    Witam.
    Dziękuję raz jeszcze za wszystkie porady, to na pewno "nie pójdzie w las" Chodziło mi bardziej o zastąpienie RP4 i RP5 jakimiś "ludzkimi" wartościami, gdyż bardzo ciężko zdobyć wartości 6,8k (no chyba że w chinach). Zastąpiłem je i tak: RP4 to 5k jednoobrotowy, RP5 to 4,7k wieloobrotowy 2W. Układ radzi sobie z tymi wartościami. Teraz jestem na etapie robienia drugiego takiego samego, wraz z układem przełączania "równolegle, szeregowo" Na koniec wrzucę (tylko nie wiem gdzie, aż się boję) gotowy, uruchomiony na forum. Dziękuję jeszcze raz za wsparcie. Pozdrawiam
  • Level 43  
    Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, na pierwszym schemacie potencjometr od regulacji napięcia powinien pracować jako zmienny rezystor, suwak powinien być połączony z górnym wyprowadzeniem, tylko wtedy regulacja napięcia będzie liniowa.

    Tak też jest na schemacie który zamieściłem tylko że tam jest dodatkowy potencjometr do dokładnej regulacji.
  • Level 9  
    Witam po bardzo długiej nie obecności. Powoli życie wraca do normalności i niebawem będę mógł zająć się jak napisałem wcześniej zrobieniem dokumentacji urządzenia i udostępnieniem jej tutaj oczywiście. Raz jeszcze dziękuję wszystkim którzy pomogli w uruchomieniu, za wszystkie sugestie i porady. Pozdrawiam

    temat do zamknięcia