logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jest takie uniwersalne zabezpieczenie do wzmacniacza?

voytasek 31 Mar 2005 19:31 1533 3
REKLAMA
  • #1 1364722
    voytasek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam. Składam właśnie wzmaka 400Wrms/4ohm ten z elektrody. Teraz potrzeba układu przeciwzwarciowego i zabezpieczającego przed satłym napięciem oraz automatyczne wyłączanie po zaniku zasilania. Jest taki kit VELLMANA chyba k4700 ale on kosztuje 23euro czy coś w tym stylu. Jest troche układów gotowych prostych, ale każdy osobno... Czy ma ktoś może projekt takiej uniwersalnej płytki zabezpieczającej???? co by każdy sobie mógł dowolny wzmacniacz zabezpieczyć (w sumie to kolumny zabezpieczyć przed uszkodzeniem wzmaka). Myśle że wielu by skożystało. No chyba że jest takowy a ja poprostu nieumie znaleść, lecz spędziłem przy szukaniu dwa dni po pare godzin.
  • REKLAMA
  • #2 1364790
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! No to trochę przegięli, kit opóźniacza, z zabezpieczeniem przed składową stałą, kosztuje 25zł, zobacz tutaj, może coś tam będzie.
    Pozdrawiam
    http://www.elektroda.net/audio/index.html
  • REKLAMA
  • #3 1366299
    voytasek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    No zanalazłem http://www.elektroda.net/audio/uklad_kolumny.html właśnie coś takiego szukałem, tylko chyba bede musiał odpalić EAGLA i naszkrobać płytke do tego :/ No chyba, że ktoś ma lub gdzieś jest dostępna.

Aha małą przeróbke bym chciał wprowadzić, mianowicie żeby sie wyłączał przekaźnik gdy zaniknie zasilanie, ponieważ takowego efektu, nie ma a pojemność kondensatorów filtrujących podtrzyma troche długo i na bank bedzie coś tam stukać czy poprostu grać dłużej. Jeszcze nad tym pomyśle jak to zrobić...

wiec jeśli ktoś ma lub wie gdzie jest płytka do tego to spoks:)
  • #4 1366492
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Do tego, to chyba będziesz musiał sobie zaprojektować płytkę, mogę Ci dać z płytką z Rad mora 5412 i schemat z kitu, w razie braku zasilania, automatycznie przekaźnik puszcza.
    Pozdrawiam
REKLAMA