Witam serdecznie,
Od kilku dni walczę z poprawnym ustawieniem i już wszystkie "witki" mi opadły ;///
Proszę o pomoc, poniżej wszystkie niezbędne informacje które przychodzą mi na myśl:
1. Kamery IP Foscam FI9821W - 2 szt.
2. Router 3G/4G TP-LINK MR3420 (do routera wpięty modem USB)
3. Dostęp do sieci - modem iPlus z zewnętrznym dynamicznym IP (usługa extra płatna)
Kamery kontaktują się z routerem po WiFi.
W mojej sieci WiFi wszystko działa (dostęp, podgląd z kamer, internet na wszystkich komputerach itp).
Niestety nie mam dostępu do podglądu kamer z zewnątrz.
Kamery Foscam FI9821W posiadają udostępniony przez producenta DDNS (każda ma indywidualny) w domenie xxxxxx.myfoscam.org, który automatycznie przypisany jest w ustawieniach każdej kamery (można go wyłączyć i przypisać inny).
IP obu kamer ustawiłem ręcznie (wyłączyłem przydzielanie IP z DHCP).
Oba IP kamer wpisałem w ustawieniach ROUTERA (sekcja Forwarding->Virtual Serwers)
Dostęp z zewnątrz sprawdzam z komputera wyposazonego w modem IPlusa (nie jest połączony po WiFi z moją siecią) - niestety brak połączenia do podglądu kamer.
Połączyć z zewnątrz próbowałem na dwa sposoby:
adres DDNS : xxxxxx.myfoscam.org:88 (port kamery)
adres zew IP: 46.169.87.4:88 (port kamery)
Niestety żaden z ww sposobów nie działa....
Sprawdzałem również czy mam otwarte porty na których są kamery (yougetsignal).
Info że mam ZAMKNIĘTE pomimo ustawienia tych portów w Virtual Serwers. Dlaczego ?
Przejrzałem już wszystkie pokrewne tematy, ale żaden nie zbliżył mnie do rozwiązania problemu dlatego liczę na Waszą pomoc.
Jeszcze jedno:
1. Czy w routerze mam wyłączyć SPI Firewall ?
2. Po jakim adresie mam łączyć się z kamerą z sieci zewnętrznej?
3. W routerze nie mam włączonego DDNS (dostępne są tylko no-ip, dyndns, comexe) jedynie w ustawieniach każdej z kamer (indywidualny DDNS dla każdej z nich w domenie xxxxxx.myfoscam.org). Czy muszę założyć konto w którejś z domen obsługiwanych przez router ? Czy wystarczy wpisanie DDNS do ustawien kamer ?
Z góry wielkie dzięki !
Poniżej załączniki:
Od kilku dni walczę z poprawnym ustawieniem i już wszystkie "witki" mi opadły ;///
Proszę o pomoc, poniżej wszystkie niezbędne informacje które przychodzą mi na myśl:
1. Kamery IP Foscam FI9821W - 2 szt.
2. Router 3G/4G TP-LINK MR3420 (do routera wpięty modem USB)
3. Dostęp do sieci - modem iPlus z zewnętrznym dynamicznym IP (usługa extra płatna)
Kamery kontaktują się z routerem po WiFi.
W mojej sieci WiFi wszystko działa (dostęp, podgląd z kamer, internet na wszystkich komputerach itp).
Niestety nie mam dostępu do podglądu kamer z zewnątrz.
Kamery Foscam FI9821W posiadają udostępniony przez producenta DDNS (każda ma indywidualny) w domenie xxxxxx.myfoscam.org, który automatycznie przypisany jest w ustawieniach każdej kamery (można go wyłączyć i przypisać inny).
IP obu kamer ustawiłem ręcznie (wyłączyłem przydzielanie IP z DHCP).
Oba IP kamer wpisałem w ustawieniach ROUTERA (sekcja Forwarding->Virtual Serwers)
Dostęp z zewnątrz sprawdzam z komputera wyposazonego w modem IPlusa (nie jest połączony po WiFi z moją siecią) - niestety brak połączenia do podglądu kamer.
Połączyć z zewnątrz próbowałem na dwa sposoby:
adres DDNS : xxxxxx.myfoscam.org:88 (port kamery)
adres zew IP: 46.169.87.4:88 (port kamery)
Niestety żaden z ww sposobów nie działa....
Sprawdzałem również czy mam otwarte porty na których są kamery (yougetsignal).
Info że mam ZAMKNIĘTE pomimo ustawienia tych portów w Virtual Serwers. Dlaczego ?
Przejrzałem już wszystkie pokrewne tematy, ale żaden nie zbliżył mnie do rozwiązania problemu dlatego liczę na Waszą pomoc.
Jeszcze jedno:
1. Czy w routerze mam wyłączyć SPI Firewall ?
2. Po jakim adresie mam łączyć się z kamerą z sieci zewnętrznej?
3. W routerze nie mam włączonego DDNS (dostępne są tylko no-ip, dyndns, comexe) jedynie w ustawieniach każdej z kamer (indywidualny DDNS dla każdej z nich w domenie xxxxxx.myfoscam.org). Czy muszę założyć konto w którejś z domen obsługiwanych przez router ? Czy wystarczy wpisanie DDNS do ustawien kamer ?
Z góry wielkie dzięki !
Poniżej załączniki: