logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 8.1 - Jak przełączać się między kontem lokalnym a Microsoft?

morgan28b 03 Lut 2014 17:48 9903 6
REKLAMA
  • #1 13257201
    morgan28b
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam. Kupiłem nowy laptop, musiałem założyć konto lokalne, ale nie mogłem korzystać w pełni z wszystkich funkcji bo system wołał dostęp do konta Microsoft. Założyłem konto Microsoft i wszystko działa...ale wylogowując się z konta Microsoft system nie wraca do ustawień konta lokalnego tylko przy następnym uruchomieniu komputera woła hasło do mojego konta Microsoft (przecież nie podam żonie hasła do mojego konta hehe). Czy jest jakaś możliwość przełączanie w/w kont? Próbowałem z menu Ustawienia-Zmień ustawienia komputera i da radę przełączyć z lokalnego na Microsoft (woła hasło, potwierdzenie z e-maila) ale w drugą stronę (z microsoft do lokalnego) muszę od nowa tworzyć konto wymyślać nowe hasło, potwierdzenie, pytanie pomocnicze. Mam nadzieję, że będziecie wiedzieli o co mi chodzi ba ja się na tym kompletnie nie znam i nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem problem.
  • REKLAMA
  • #2 13257229
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    morgan28b napisał:
    ...ale w drugą stronę (z microsoft do lokalnego)...

Może i nie jest to zbyt błyskotliwe, ale...:
    Podaj nazwę użytkownika(konto lokalne już ją ma), "stwórz" nowe hasło (identyczne ze starym - poprzednio lokalnie używanym) i jesteś zalogowany na konto lokalne.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 13257309
    morgan28b
    Poziom 12  
    Czyli inaczej się nie da? Trochę mało praktyczne i czasochłonne. Mogli by się bardziej postarać i ułatwić życie zamiast go utrudniać. A czy da się używać laptopa z windowsem 8 bez żadnego konta lokalnego czy Microsoft? Po prostu włączyć laptop i używać bez żadnych haseł?
  • REKLAMA
  • #4 13257344
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Niestety jeżeli już się zalogowałeś i "połączyłeś" konta nie da się tego cofnąć.

Wyjściem jest założenie nowego konta (tylko z pełnymi prawami) i usunięcie poprzedniego. Niestety traci się ustawienia

Na przyszłość (dla innych forumowiczów):

Nie loguj się. Nie korzystaj z tego udogodnienia.

Po prostu podczas instalacji/ pierwszego uruchomienia kompa z W8 wyłącz sieć (antenę, router itp.) wtedy winda nie zaproponuje logowania tylko poinformuje by to zrobić później (na co nie warto się zgadzać.)
    Po uruchomieniu lokalnego konta można już włączyć sieć.
  • #5 13257389
    morgan28b
    Poziom 12  
    No właśnie zalogowałem się bo nie mogłem przeskoczyć dalej. Nawet nie pomyślałem by odłączyć ruter. Jak założyć nowe konto z "pełnymi prawami"?
  • Pomocny post
    #6 13257416
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Chodzi mi o nowe konto administratora - byś poprzez skasowanie wcześniejszego konta sobie sam nie wyłączył możliwości dostępu do danych.
  • REKLAMA
  • #7 13257436
    morgan28b
    Poziom 12  
    No nic. Dzięki. Jakoś z tym będę musiał żyć :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z przełączaniem się między kontem lokalnym a kontem Microsoft w systemie Windows 8.1. Po założeniu konta Microsoft, system nie pozwalał na powrót do konta lokalnego bez ponownego tworzenia konta, co było czasochłonne. Użytkownicy sugerowali, że jedynym rozwiązaniem jest założenie nowego konta administratora i usunięcie starego, co wiąże się z utratą ustawień. Wskazano również, że podczas instalacji systemu warto odłączyć internet, aby uniknąć automatycznego logowania do konta Microsoft.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA